Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-19 16:27:19 +0200 ΗΠΑ: Έφηβοι κοιμούνται με μελατονίνη

ΗΠΑ: Έφηβοι κοιμούνται με μελατονίνη

ΗΠΑ: Έφηβοι κοιμούνται με μελατονίνη 470 900
Για επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών και εθισμό προειδοποιούν οι γιατροί!

Σύμφωνα με πρόσφατο αφιέρωμα της ιστοσελίδας “Καθημερινή”, ένα στα πέντε παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λαμβάνει καραμέλες ή δισκία μελατονίνης, τα οποία χορηγούνται από τους γονείς, προκειμένου να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν.

 

Όπως αναγράφεται στην “Καθημερινή”, η νέα μελέτη που έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ αποκαλύπτει την δραματική αύξηση της χρήσης συγκεκριμένων προϊόντων από τα παιδιά. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως μεταξύ 2012 και 2021, η χρήση μελατονίνης από παιδιά αυξήθηκε κατά 530%.

 

Η επιστημονική κοινότητα αναφέρει πως σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένες μάρκες συμπληρωμάτων μελατονίνης έχουν ως και 300% μεγαλύτερη δόση από την αντίστοιχη συνιστώμενη για παιδιά. Ορισμένοι θεωρούν πως η αύξηση της χρήσης προιόντων μελατονίνης στα παιδιά συνδέεται με τον τύπο του προϊόντος, καθώς κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μορφή καραμέλας χωρίς να απαιτείται συνταγή γιατρού. 

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σύμφωνα με το αφιέρωμα της “Καθημερινής”, οι γιατροί και ερευνητές δεν υποστηρίζουν απαραίτητα πως είναι βλαβερή η χρήση μελατονίνης στα παιδια, αλλά πως χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα πριν ξεκινήσουν οι γονείς την καθημερινή χρήση της ουσίας σε τόσο νεαρά άτομα. Το 2017, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα κάποιοι ερευνητές είχαν συνδέσει την ουσία με πρώιμη εμφάνιση της εφηβείας στα παιδιά. 

 

Την ίδια στιγμή, όπως σε κάθε δραστική ουσία υπάρχει κίνδυνος εθισμού στην ουσία, αφού παρατηρήθηκε πως ορισμένα παιδιά ανέπτυξαν αντοχή στην μελατονίνη και χρειάζοντας υψηλότερη δόση χορήγησης. 

 

Τέλος όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές είναι άξιο παρατήρησης γιατί τόσοι πολλοί έφηβοι δεν κοιμούνται καλά και χρειάζονται συμπληρώματα μελατονίνης. Όπως αναφέρουν, το γεγονός πως μία ουσία βοηθά στην αντιμετώπιση του συμπτώματος - δηλαδή της δυσκολίας στον ύπνο -  δεν σημαίνει απαραίτητα πως βοηθά στον εντοπισμό και την φροντίδα της αιτίας που οι έφηβοι δεν κοιμούνται

 

Μπορείτε να βρείτε όλο το κείμενο ΕΔΩ


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας