Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 10:25:41 +0200 Ένα λάθος της φύσης που μπορεί να μας πληγώσει Εξωμήτρια κύηση

Εξωμήτρια κύηση

Εξωμήτρια κύηση 470 900
Εξωμήτρια κύηση. Τι συμβαίνει κατά την εξωμήτρια κύηση. Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται.

Εξωμήτρια κύηση αποκαλείται η εγκυμοσύνη όταν δεν επιτυγχάνεται η εμφύτευση στη μήτρα και το γονιμοποιημένο ωάριο συνεχίζει να αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.  Γιατί συμβαίνει αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο που ακούει στο όνομα εξωμήτρια κύηση, ποιά είναι τα συμπτώματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι η εξωμήτρια εγκυμοσύνη
Στο 95% των περιπτώσεων το κύημα παραμένει στη σάλπιγγα και το άλλο 5 % στον τράχηλο ή στην ωοθήκη. Σε αυτή την περίπτωση η κύηση δεν φτάνει ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) στο τέλος της. Λέμε σχεδόν ποτέ γιατί την άνοιξη το 2008 μια Iνδή έφερε στον κόσμο ένα υγιές κοριτσάκι που είχε καταφέρει να αναπτυχθεί στην σάλπιγγα και να παραμείνει εκεί ως την 38η εβδομάδα. Το πρόβλημα είναι πως καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται είναι πιθανό να προκληθεί σοβαρή αιμορραγία που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας. Εξωμήτρια κύηση μπορεί να συμβεί στο 5% των κυήσεων μετά από αυτόματη σύλληψη, ενώ το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο, 10%, μετά από εξωσωματική διαδικασία.

Γιατί συμβαίνει η εξωμύτρια κύηση;
Όταν η σάλπιγγα είναι στενότερη λόγω κάποιας βλάβης στα τοιχώματά της υπάρχει η περίπτωση το γονιμοποιημένο ωάριο να «κολλήσει» στο εσωτερικό της γιατί δεν χωράει να περάσει στη μήτρα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα
Δεν υπάρχουν συμπτώματα που να δηλώνουν αποκλειστικά την εξωμήτρια κύηση: ένας πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή μια μικρή κολπική αιμορραγία δεν είναι συμπτώματα που θα ανησυχήσουν μια γυναίκα και μάλιστα όταν το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει (ψευδώς) θετικό. Ο γιατρός συνήθως εντοπίζει το πρόβλημα κατά την πρώτη υπερηχογραφική εξέταση. Αν έχεις ιστορικό σαλπιγγίτιδας ή έχεις χειρουργηθεί για σκωληκοειδίτιδα, αν έχεις συλλάβει μετά από εξωσωματική ή αν είχες ξανά στο παρελθόν εξωμήτρια κύηση μην αναβάλεις τον έλεγχο ούτε για μία μέρα.

Πως αντιμετωπίζεται
Δυστυχώς η εξωμήτρια κύηση είναι μια περίπτωση μη βιώσιμης εγκυμοσύνης. Η σάλπιγγα που περιέχει το γονιμοποιημένο ωάριο θα πρέπει να αφαιρεθεί ή να προκληθεί αποβολή του.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας