Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-05-21 18:16:35 +0300 Ενίσχυση της ανάπτυξης των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων μέσα από το παιχνίδι; Κι όμως είναι εφικτό! Ευκίνητα μικρά χεράκια: Πέντε δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες

Ευκίνητα μικρά χεράκια: Πέντε δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες

Ευκίνητα μικρά χεράκια: Πέντε δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες 470 900
Ενίσχυση της ανάπτυξης των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων μέσα από το παιχνίδι; Κι όμως είναι εφικτό!

Η ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων αρχίζει σταδιακά από τη νηπιακή ηλικία και μπορεί να ενισχυθεί μέσα από το παιχνίδι. Εδώ σας παρουσιάζουμε πέντε δραστηριότητες που όχι μόνο θα διασκεδάσουν εσάς και το παιδί σας, αλλά θα δώσουν και μεγαλύτερη ευκινησία στα χεράκια του.

Το δέσιμο των κορδονιών των παπουτσιών, το κράτημα ενός μολυβιού, το χρωμάτισμα ζωγραφιών μέσα στα περιθώρια και η χρήση του κουταλιού και του πηρουνιού χωρίς καμία βοήθεια είναι δραστηριότητες που μοιάζουν πολύ απλές για εμάς τους ενήλικες.

Για ένα μικρό παιδί, ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολες στην αρχή, καθώς απαιτούν υψηλή ακρίβεια και καλό συντονισμό χεριού-ματιού. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να εξασκήσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για τέτοιου είδους δραστηριότητες; Με το παιχνίδι. Είναι ο καλύτερος τρόπος!

Για λεπτές κινητικές δεξιότητες

Πέντε διασκεδαστικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών.

1. Κατασκευή κοσμημάτων

Θα χρειαστείτε χάντρες και ένα κορδόνι ή μια λεπτή κορδέλα. Οι χάντρες πρέπει να είναι πραγματικά μεγάλες (περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ-πονγκ) για να μην μπορεί να τις καταπιεί το παιδί και να μπορεί να τις περάσει εύκολα μέσα από το κορδόνι. Αν δεν έχετε χάντρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωμά ζυμαρικά, όπως πέννες κλπ., και να τα βάψετε διάφορα χρώματα πριν ξεκινήσετε την κατασκευή κοσμημάτων, ή μπορείτε να αγοράσετε χρωματιστά ζυμαρικά. Το πέρασμα των χαντρών μέσα από το κορδόνι βοηθάει τα παιδιά να βελτιώσουν το πιάσιμο με τον αντίχειρα και το δείκτη και την ακρίβεια των κινήσεών τους. Χειροποίητα κοσμήματα σαν αυτά είναι επίσης όμορφα δώρα για γιαγιάδες και θείες.

2. Ζωγραφική

Σχεδόν όλα τα παιδιά λατρεύουν να δημιουργούν πολύχρωμα έργα και μερικές φορές χρησιμοποιούν τους τοίχους ή τα έπιπλα για τα καλλιτεχνικά τους έργα. Για να αποφύγετε τέτοιους είδους εκπλήξεις, δώστε στο παιδί σας το κατάλληλο εργαστήρι ζωγραφικής. Θα χρειαστείτε έναν μεγάλο πίνακα από χαρτόνι και διάφορα είδη ζωγραφικής, όπως κηρομπογιές, μαρκαδόρους, μπογιές και κιμωλίες. Ξεκινήστε τη ζωγραφική χρησιμοποιώντας τα χέρια σας και μερικές ασφαλείς μπογιές που φεύγουν με το πλύσιμο. Δημιουργήστε ό,τι υπαγορεύει η φαντασία σας χωρίς να ανησυχείτε μήπως λερώσετε τα ρούχα σας (φορέστε κάποια παλιά, φθαρμένα ρούχα). Με την πάροδο του χρόνου, μειώστε σταδιακά την επιφάνεια ζωγραφικής για το παιδί σας, δίνοντάς του όλο και μικρότερα φύλλα χαρτιού και διαφορετικά εργαλεία, όπως πχ κιμωλίες και αργότερα χρωματιστά μολύβια που απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια. Μπορείτε να εκθέσετε τα έργα του εκκολαπτόμενου νεαρού καλλιτέχνη στην προσωπική σας γκαλερί στο σπίτι.

3. Δημιουργίες με πλαστελίνη

Κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας πρέπει να έχει πλαστελίνη, πηλό ή πλαστοζυμαράκια στο σπίτι. Κι αυτό γιατί η μάλαξη αυτών των υλικών είναι μια τέλεια άσκηση για τους μύες της παλάμης, και η μορφοποίηση σχημάτων αναπτύσσει την ακρίβεια της κίνησης. Αρχίστε με απλά γεωμετρικά σχήματα, όπως σφαίρες, κυλίνδρους ή κώνους και μετά προχωρήστε σε πιο δύσκολα "γλυπτά". Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ολόκληρο ζωολογικό κήπο ή φιγούρες με τα δικά σας χαρακτηριστικά!

4. Παιχνίδι με τουβλάκια κατασκευών

Ακούγεται λίγο κοινότυπο, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικό! Ξεκινήστε με την κατασκευή απλών δομών, όπως έναν πύργο. Όταν το παιδί αποκτήσει επιδεξιότητα στην κατασκευή αυτή, κάντε διαγωνισμό ποιος θα φτιάξει πιο γρήγορα έναν πύργο από δέκα τουβλάκια ή ποιος θα φτιάξει τον ψηλότερο. Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά θα αρχίζουν να αξιοποιούν πλήρως τη φαντασία τους. Μετά, θα αρχίσουν να κατασκευάζουν όλο και πιο δύσκολες και περίτεχνες κατασκευές. Τα σετ από LEGO® DUPLO® τουβλάκια δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εξασκούν τα χέρια τους και να κατασκευάζουν μικρόκοσμους, καθώς επίσης και να μαθαίνουν για τον κόσμο που τα περιβάλλει.

5. Θέατρο με δαχτυλομαριονέτες

Οι δαχτυλομαριονέτες αποτελούν την τέλεια άσκηση για τις κινήσεις των δαχτύλων. Ξεκινήστε δίνοντας μια μικρή παράσταση για το παιδί σας και μετά ενθαρρύνετέ το να πάρει κι αυτό μέρος. Χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ένα χαρτόνι, φτιάξτε μαζί με το παιδί σας μια σκηνή, και στη συνέχεια επιλέξτε τις μαριονέτες που θέλετε για ηθοποιούς. Τέλος, δώστε μια μοναδική παράσταση!

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση

Θήκη για πολλές χρήσεις

Μήπως τα μολύβια σας βρίσκονται παντού σκορπισμένα πάνω στο γραφείο; Φτιάξτε μια μολυβοθήκη από LEGO® DUPLO® τουβλάκια για να τα τακτοποιήσετε. Τα μολύβια θα είναι στη θέση τους και εσείς θα διασκεδάσετε με την κατασκευή.

Κάτι για όλους

Δεν είναι απαραίτητο η θήκη να είναι τετράγωνη. Το τετράγωνο σχήμα όμως είναι πιο εύκολο για την αρχή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα: κόκκινο για τις μαμάδες και μπλε για τους μπαμπάδες.

Η διακόσμηση είναι σημαντική

Όταν η θήκη τελειώσει, θα πρέπει να τη διακοσμήσετε. Μην χρησιμοποιήσετε μόνο LEGO® DUPLO® τουβλάκια. Πάρτε ένα κομμάτι υφάσματος, χρωματιστό χαρτί ή έναν φιόγκο από κορδέλα: δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να εκφραστεί.

Μολύβια και λουλούδια

Μην σταματήσετε στη μολυβοθήκη. Μπορείτε να φτιάξετε ένα βάζο ή μια γλάστρα. Απλώς αυξήστε λίγο το μέγεθος και διακοσμήστε το έργο σας με φρέσκα λουλούδια. Πού δείχνει καλύτερο, στο τραπέζι ή στο περβάζι; Η απόφαση είναι δική σας.

Το Πρώτο Μου Καρουζέλ

Κάθε καταξιωμένος μηχανικός ξεκίνησε από μικρά έργα. Αφήστε το παιδί σας να ξεκινήσει με την κατασκευή ενός καρουζέλ από LEGO® DUPLO® τουβλάκια για να μάθει τη βασική αρχή της αιτίας και του αποτελέσματος. Καθώς γυρίζουν το πάνω μέρος του καρουζέλ, τα παιδιά μπορούν να δουν τα καθίσματα που είναι τοποθετημένα σε ειδικά γρανάζια να γυρίζουν γύρω-γύρω στο κάτω μέρος. Αυτό το απίθανο μοντέλο διαθέτει τρεις DUPLO® φιγούρες και τουβλάκια με σχέδια για αντιστοίχιση, χαρίζοντας στο παιδί σας διασκέδαση και πολλές ευκαιρίες για μάθηση.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας