Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-07-31 13:28:51 +0300 Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι ρόλων για την ανάπτυξη των παιδιών και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους; Η σημασία του παιχνιδιού ρόλων στην ανάπτυξη των παιδιών

Η σημασία του παιχνιδιού ρόλων στην ανάπτυξη των παιδιών

Η σημασία του παιχνιδιού ρόλων στην ανάπτυξη των παιδιών 470 900
Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι ρόλων για την ανάπτυξη των παιδιών και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους;

Το παιχνίδι ρόλων δεν είναι μόνο διασκεδαστικό. Βοηθάει και στην ανάπτυξη των μαθητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Ας ενθαρρύνουμε λοιπόν τα παιδιά μας να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους!

Τα παιχνίδια ρόλων θεωρούνται διασκεδαστικά και γεμάτα φαντασία, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν πως έχουν περιορισμένη εκπαιδευτική αξία. Η αλήθεια είναι πως, μέσω αυτών, τα παιδιά μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα, να συντονίζουν, να συνεργάζονται και να είναι ευέλικτα.

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν όταν χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και όταν περνάνε στην πράξη. Έχετε παρατηρήσει ποτέ το παιδί σας να παίρνει μία πέτρα και να παριστάνει ότι είναι μεγεθυντικός φακός, ή να σέρνει ένα τουβλάκι LEGO® στο τραπέζι και να κάνει πως είναι ένα αυτοκίνητο; Τα παιδιά χρησιμοποιούν αντικείμενα και προσποιούνται ότι είναι κάτι άλλο, τους δίνουν δράση και κίνηση. Η όλη διαδικασία ενισχύει τις δεξιότητες τους σε πολλούς βασικούς αναπτυξιακούς τομείς. Πώς τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν τα παιδιά να μάθουν;

Τα παιχνίδια ρόλων είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν πράγματα για τον εαυτό τους και τον κόσμο. Όταν ένα παιδί προσποιείται ότι είναι κάποιος άλλος, ανακαλύπτει τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το παιχνίδι με τις κούκλες. Η κούκλα είναι μια εκδοχή της προσωπικότητας του παιδιού και αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο ώστε το παιδί να μπορεί να εκφράσει τις ιδέες και τα συναισθήματά του.

Αυτός είναι ο τρόπος του παιδιού να γνωρίσει εμπειρίες που, αν και είναι καθημερινές, πολλές φορές μπορεί να προκαλούν άγχος ή φόβο. Μέσα από τα παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά προετοιμάζονται με ασφαλή τρόπο για διάφορες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.

Τα παιχνίδια ρόλων απαιτούν στρατηγική σκέψη, επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες. Μέσω αυτών, τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν πράγματα όπως: να διαπραγματευτούν, να εξετάσουν τις απόψεις των άλλων, να μεταφέρουν γνώση, να έχουν υπομονή, να καταλάβουν τη θέση του άλλου, να αναπτύξουν ένα σχέδιο και να ενεργήσουν με βάση αυτό. Όλα αυτά είναι πράγματα και δεξιότητες που απαιτούνται για την εξασφάλιση μιας επαγγελματικής επιτυχίας στο μέλλον.

Το παιχνίδι ρόλων βελτιώνει όλες τις δεξιότητες

Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες

Το παιδί πειραματίζεται ενεργά με τους κοινωνικούς και συναισθηματικούς ρόλους της ζωής. Μέσω του παιχνιδιού, μαθαίνει πώς να συνεργάζεται και να μοιράζεται την ευθύνη. Τα παιδιά, προσποιούμενα ότι είναι άλλοι άνθρωποι, αποκτούν εμπειρίες και μαθαίνουν να βλέπουν τα πράγματα από την οπτική του χαρακτήρα που υποδύονται.

Γλωσσικές δεξιότητες

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τα παιδιά σας όταν παίζουν παιχνίδια ρόλων με τους φίλους τους; Ίσως ακούσετε μερικές λέξεις και φράσεις που ποτέ δεν νομίζατε ότι ήξεραν! Στην πραγματικότητα, ακούμε δικά μας λόγια και εκφράσεις. Τα παιδιά μπορούν να μιμηθούν τέλεια τη μαμά, τον μπαμπά και τον δάσκαλο! Το παιχνίδι ρόλων βοηθά το παιδί να καταλάβει τη δύναμη της γλώσσας.

Νοητικές δεξιότητες

Το παιχνίδι ρόλων παρέχει στο παιδί μια ποικιλία προβλημάτων για επίλυση. Είτε πρόκειται για δύο παιδιά που θέλουν να παίξουν τον ίδιο ρόλο, είτε ψάχνουν για το σωστό υλικό για την κατασκευή μιας θεατρικής σκηνής, τα παιδιά αναπτύσσουν τις νοητικές τους δεξιότητες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Τι απαιτείται για ένα παιχνίδι ρόλων

Ακολουθούν μερικές συμβουλές και ιδέες για να βοηθήσετε το παιχνίδι ρόλων των παιδιών σας. Συγκεκριμένα, για ένα παιχνίδι ρόλων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
Ιστορίες: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναπαραστήσουν την αγαπημένη τους ιστορία. Μπορείτε να προχωρήσετε και ένα βήμα παρακάτω. Παροτρύνετε τα να δημιουργήσουν το δικό τους εναλλακτικό και ανατρεπτικό τέλος.
Κούκλες και μαριονέτες: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει πρόσβαση σε πράγματα όπως κούκλες, λούτρινα ζωάκια ή μαριονέτες. Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά αποδίδουν συναισθήματα και ιδέες σε αυτά και συχνά τα χρησιμοποιούν για να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα.
Παιχνίδια LEGO®: Η LEGO® DUPLO® έχει δημιουργήσει τη σειρά Jurassic World με κεντρικό θέμα τους δεινόσαυρους! Το παιχνίδι LEGO® DUPLO® O Πύργος του T-REX θα κάνει τα παιδιά σας να ζήσουν την περιπέτεια. Είναι εύκολο στην κατασκευή, με μεγάλα τουβλάκια. Ιδανικό για να δημιουργείτε ατελείωτες ιστορίες για παιχνίδι ρόλων με θέμα τους δεινόσαυρους.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας