Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-05-14 14:56:02 +0300 Πέντε απλοί και καθημερινοί τρόποι για να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών μας Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών;

Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών;

Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών; 470 900
Πέντε απλοί και καθημερινοί τρόποι για να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών μας

Η δημιουργικότητα είναι μία από τις πιο επιθυμητές ιδιότητες στη σύγχρονη κοινωνία, και γι' αυτό αξίζει να αναπτυχθεί από πολύ μικρή ηλικία. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Η δημιουργικότητα είναι χρήσιμη στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, στην εργασία των ενηλίκων και σε καθημερινές περιστάσεις όπου καλούμαστε να λύσουμε ένα πρόβλημα με ασυνήθιστο τρόπο. Αυτή είναι η δημιουργικότητα, και είναι ιδιότητα που όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας. Τα παιδιά διαθέτουν απεριόριστα αποθέματα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να γνωρίζουμε πώς να την ενεργοποιούμε.

Πέντε τρόποι για να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών

Πώς μπορούμε λοιπόν να ενεργοποιήσουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών μας ώστε να την αναπτύξουν από μικρή ηλικία;

1. Τι θα γινόταν αν... Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι είχαν φτερά όπως τα πουλιά ή αν το νερό της βρύσης ήταν ροζ; Ίσως να νομίζετε ότι δεν έχει νόημα να αναλογιζόμαστε τέτοιες απίθανες περιπτώσεις. Όμως το "τι θα γινόταν αν" προσφέρει το τέλειο ερέθισμα για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και μας βοηθάει να επινοούμε αντισυμβατικές λύσεις. Κάντε στο παιδί σας διάφορες ερωτήσεις που με την πρώτη ματιά μοιάζουν εντελώς θεωρητικές. Μετά προσπαθήστε να επινοήσετε μαζί όσο το δυνατόν περισσότερες υποθετικές απαντήσεις.

2. Ορισμός. Όλες οι λέξεις που ξέρουμε έχουν το δικό τους νόημα, αλλά δεν μπορούμε να τις ορίσουμε όλες με ευκολία. Δεν είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τι σημαίνει η λέξη "σκύλος" ή "γάτα", αλλά ο ορισμός της "αγάπης", της "φιλίας" ή της "ευτυχίας" μπορεί να είναι δύσκολος ακόμα και για τους ενήλικες. Παρόλα αυτά, μπορείτε να προσπαθήσετε να ανταποκριθείτε στο ζητούμενο. Η πρόκληση είναι να βρείτε τις δικές σας λέξεις που ορίζουν τέτοιες έννοιες. Θα εκπλαγείτε από το πόσο δημιουργικό είναι το παιδί σας.

3. Δημιουργικές κατασκευές. Η κατασκευή αντικειμένων είναι η επιτομή της δημιουργικότητας. Γι' αυτό, πάρτε ένα μεγάλο σετ από τουβλάκια και φτιάξτε ό,τι θέλετε. Μετά προσπαθήστε να ονομάσετε τις κατασκευές ή τους χαρακτήρες σας. Ποιοι είναι; Τι κάνουν; Τι σκοπό εξυπηρετούν;

4. Παίζοντας τον ντεντέκτιβ. Τα παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα και βρίσκουν τα πάντα ενδιαφέροντα. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τραβήξετε την προσοχή τους! Αν κάνετε ένα περίπατο και βρείτε ένα φτερό πουλιού, προσπαθήστε να μαντέψετε από ποιο πουλί προέρχεται και επινοήστε μια ιστορία για να εξηγήσετε πώς το έχασε το πουλί. Ίσως το πουλί να βιαζόταν να επιστρέψει στα παιδιά του που περίμεναν στη φωλιά, ή ίσως ήταν τόσο αφηρημένο που άφησε πίσω του ένα από τα φτερά του. Η επινόηση τέτοιων φανταστικών ιστοριών είναι μια εξαιρετική εξάσκηση της δημιουργικότητας.

5. Δημιουργικότητα μέσα από την καθημερινότητα. Νομίζετε ότι η δημιουργική δουλειά απαιτεί πολύ χρόνο και εξειδικευμένα, ακριβά αξεσουάρ; Λάθος! Όλα όσα κάνουμε κάθε μέρα μπορούν να περιλαμβάνουν ένα δημιουργικό στοιχείο. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα προσεγγίζουμε δημιουργικά. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τα σάντουιτς που φτιάχνετε. Αντί να βάζετε μια απλή φέτα τυρί και τομάτα πάνω στο ψωμί, κόψτε το ψωμί και τα λαχανικά σε διάφορα σχήματα και δημιουργήστε ένα λιοντάρι, μια τίγρη ή ένα λουλούδι, ή ο,τιδήποτε άλλο φανταστείτε, πάνω στο σάντουιτς. Ή όταν επιλέγετε τα ρούχα για την επόμενη μέρα στον παιδικό σταθμό, αφήστε τις συνηθισμένες λύσεις και διεγείρετε τη φαντασία σας με τη μόδα. Προσπαθήστε να κάνετε παραλλαγές και συνδυασμούς που θα δημιουργήσουν το δικό σας μοναδικό στυλ. Απλό, έτσι δεν είναι;

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση με LEGO® DUPLO®: Ο πλανήτης των ζώων

Ζητήστε από το παιδί σας να κατασκευάσει το αγαπημένο του ζώο χρησιμοποιώντας ένα LEGO® DUPLO® σετ δημιουργικών κατασκευών. Πείτε του να μην το δείξει σε κανέναν. Μετά καλύψτε τα μάτια σας και ζητήστε από το παιδί να περιγράψει το ζώο χωρίς να αναφέρει το όνομά του. Εσείς πρέπει να μαντέψετε ποιο ζώο είναι. Μετά, αλλάξτε ρόλους.

Οι μικροί εξερευνητές θα λατρέψουν αυτό το μεγάλο σωρό από πολύχρωμα τουβλάκια από το σετ LEGO® DUPLO® Δημιουργικές Κατασκευές. Το σετ σας επιτρέπει να φτιάξετε μοντέλα που έχουν σχέση με τροπικές χώρες. Το σετ περιέχει οδηγίες που θα εμπνεύσουν τους μικρούς κατασκευαστές να αναπτύξουν τις λεπτές κινητικές και κατασκευαστικές δεξιότητες ενόσω φτιάχνουν διάφορα εξωτικά ζώα. Τα τουβλάκια LEGO® DUPLO® έχουν κατασκευαστεί ειδικά για να είναι διασκεδαστικά και ασφαλή για τα μικρά χεράκια.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας