Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-20 14:11:16 +0300 Το έκζεμα είναι ένας όρος που περιγράφει μια αντίδραση του δέρματος και χωρίζεται σε δυο βασικά είδη: την ατοπική δερματίτιδα και τη δερματίτιδα εξ επαφής. Έκζεμα-Ατοπική δερματίτιδα

Έκζεμα-Ατοπική δερματίτιδα

Έκζεμα-Ατοπική δερματίτιδα 470 900
Άρθρο από Δρ Λωρέττα Θωμαϊδου
Με τον όρο έκζεμα περιγράφουμε τον ερεθισμό του δέρματος του παιδιού που συνήθως υποχωρεί γρήγορα και χωρίς να χρειαστεί ειδική θεραπεία.

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;
Η ατοπική δερματίτιδα εξελίσσεται στις εξής 3 φάσεις:

1. Η πρώτη φάση εμφανίζεται στην ηλικία των 2-6 μηνών. Φαγούρα, κοκκίνισμα και μικρά εξογκώματα σε μάγουλα ή στο μέτωπο είναι τα χαρακτηριστικά της πρώτης φάσης. Στις μισές περιπτώσεις το εξάνθημα θα εξαφανιστεί όταν το παιδί φτάσει τα 2 του χρόνια.
2. Η δεύτερη φάση εμφανίζεται στην ηλικία των 4 με10 ετών. Ένα εξόγκωμα σε σχήμα κυκλικό κάνει την εμφάνισή του στο πρόσωπο και στον κορμό του παιδιού με τη συνοδεία έντονης φαγούρας. Το εξάνθημα αυτό μπορεί να παρουσιαστεί σε σημεία όπως ο αγκώνας,  το πίσω μέρος των γονάτων και οι αστράγαλοι.
3. Η τρίτη φάση εμφανίζεται στην ηλικία των 12 ετών και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Στη φάση αυτή δημιουργείται φαγούρα σε διάφορες περιοχές.

Πώς θεραπεύεται η ατοπική δερματίτιδα;
Για την ατοπική δερματίτιδα δεν υπάρχει κάποια σχετική θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ατοπική δερματίτιδα υποχωρεί μέσα σε μερικούς μήνες. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα συχνά μπάνια.

Τι είναι η δερματίτιδα εξ επαφής;
Όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με κάποια ουσία που το ερεθίζει προκαλείται αυτή η μορφή δερματίτιδας, η δερματίτιδα εξ επαφής. Κάποιες ερεθιστικές ουσίες για το δέρμα μπορεί να είναι οι όξινοι χυμοί, τα αφρόλουτρα ή και ορισμένες τροφές. Η δερματίτιδα εξ επαφής συνοδεύεται από έντονη φαγούρα και συνήθως υποχωρεί γρήγορα.

Πώς θεραπεύεται η δερματίτιδα εξ επαφής;
Η θεραπεία για τη δερματίτιδα εξ επαφής είναι παρεμφερής με την ατοπική δερματίτιδα. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τα συχνά μπάνια, να χρησιμοποιούμε συχνά προϊόντα που υγραίνουν την επιδερμίδα ,αλλά και να αποφεύγουμε ρούχα που ερεθίζουν το δέρμα του παιδιού.

Πότε θα ειδοποιήσω τον παιδίατρο;
 Σε περίπτωση που το  εξάνθημα του παιδιού είναι σοβαρό και δεν αντιδρά στη θεραπεία, υπάρχει πυρετός ή ένδειξη μόλυνσης θα πρέπει να μιλήσουμε με τον παιδίατρο μας.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας