Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-01-20 17:11:35 +0200 Εσείς σε ποιο είδος οικογένειας ανήκετε; Tα είδη των οικογενειών

Tα είδη των οικογενειών

Tα είδη των οικογενειών 470 900
Άρθρο από Μαρία Ροδίτη
Εσείς σε ποιο είδος οικογένειας ανήκετε;
Η στάση των γονιών και η συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά τους αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία και ανάπτυξη του χαρακτήρα τους. Οι γονείς με τα παιδιά δημιουργούν ένα συγκεκριμένο είδος σχέσης μεταξύ τους, η οποία καθορίζει  την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των  παιδιών. Η οικογένεια αποτελεί τη βάση των κοινωνικών και ηθικών μηνυμάτων που θα λάβουν τα παιδιά. Το είδος της αλληλεπίδρασης που τα παιδιά έχουν μέσα στην οικογένεια αποτελεί προπομπό για τη στάση που θα έχουν στη ζωή τους και ως ενήλικες.

Η δημοκρατική οικογένεια
Οι βασικές αξίες που την χαρακτηρίζουν είναι: Τα  παιδιά είναι ελεύθερα μέσα σε όρια. Τα προβλήματα μέσα στην οικογένεια λύνονται μέσα από την συνεργασία και την υπευθυνότητα.
Οι γονείς μαθαίνουν στα παιδιά πως μπορούν να επιλέξουν και να μάθουν μέσα από τα λάθη τους. Πιστεύουν πως τα παιδιά μπορούν να προσπαθήσουν για την επίλυση των προβλημάτων τους, μόνα τους. Θεωρούν πως η ενθάρρυνση είναι κινητήριος δύναμη για την πρόοδο των παιδιών. Οι γονείς δίνουν στα παιδιά τη δύναμη και τον έλεγχο μόνο  των καταστάσεων που κρίνουν πως μπορούν να χειριστούν και το επιτρέπει η ηλικία τους.
Οι διαφωνίες και οι καβγάδες μέσα στην οικογένεια λύνονται μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση, τη συνεργασία και την αίσθηση πως δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος.

Η ελεύθερη οικογένεια
Οι βασικές αξίες που την χαρακτηρίζουν είναι: Τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Τα προβλήματα μέσα στην οικογένεια λύνονται με την πειθώ. Οι γονείς είναι ανεκτικοί.
Οι γονείς πιστεύουν πως πρέπει να πραγματοποιούν όλες τις επιθυμίες των παιδιών τους. Θεωρούν πως τα παιδιά θα συμμορφωθούν με τους κανόνες και θα συνεργαστούν με τον καιρό και όταν το καταλάβουν από μόνα τους. Οι γονείς δεν μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους δυσαρεστημένα και στεναχωρημένα, πιστεύουν πως τους κάνουν κακό.
Τα προβλήματα μέσα στην οικογένεια λύνονται μέσα από την πειθώ και μόνο. Οι γονείς προσπερνούν διάφορα, για αυτό που θέλουν τα παιδιά τους. Οι ανάγκες των παιδιών είναι πάνω όλα. Οι γονείς παίρνουν όλο το βάρος και την ευθύνη των προβλημάτων των παιδιών τους.
Τα παιδιά μαθαίνουν να δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές των άλλων. Αψηφούν τους κανόνες, τους νόμους και την εξουσία. Εξουσιάζουν τους γονείς και αδιαφορούν για αυτούς. Τα παιδιά έχουν την αίσθηση πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Τα παιδιά σε όποια ηλικία και εάν είναι, θεωρούν πως οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τη λύση των προβλημάτων τους. Τελικά, οι γονείς υπηρετούν τα παιδιά.

Η αυταρχική οικογένεια
Οι βασικές αξίες που την χαρακτηρίζουν είναι: Η ελευθερία βλάπτει τα παιδιά, μόνο μέσα από την αυστηρότητα και την πειθαρχία, μαθαίνουν και προστατεύονται. Τα προβλήματα λύνονται με τη βία.
Οι γονείς πιστεύουν πως όταν τα παιδιά δεν μπορούν να σεβαστούν τους κανόνες τους, θα συμμορφωθούν με τον φόβο και τον πόνο. Οι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει τους υπακούουν και να τους σέβονται.
Στις διαμάχες υπάρχει έντονος ανταγωνισμός και αντιπαλότητα. Συνήθως οι γονείς έχουν την υπεροχή. Επιβάλουν τη γνώμη τους στα παιδιά και αναλαμβάνουν αυταρχικά τη λύση των προβλημάτων.
Τα παιδιά αντιδρούν είτε με νεύρα, θυμό και αντιδραστικότητα, είτε με φόβο και υποταγή. Συνήθως δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους και δεν παίρνουν πρωτοβουλίες.

Οι παραπάνω κατηγορίες είναι γενικές και συμπυκνώνουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά.   

Κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή και μπορεί να αναγνωρίζει μόνο ορισμένα στοιχεία από την κάθε κατηγορία ή και από μία μόνο.

Η χρυσή τομή είναι η ισορροπία, ούτε όλα για το παιδί, ούτε και όλα για τους γονείς.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας