Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-13 15:56:45 +0300 Οι βασικές πληροφορίες φροντίδας του πρόωρου μωρού Τα πρόωρα μωρά θέλουν ειδική φροντίδα το ίδιο και τα ψώνια τους!

Τα πρόωρα μωρά θέλουν ειδική φροντίδα το ίδιο και τα ψώνια τους!

 Τα πρόωρα μωρά θέλουν ειδική φροντίδα το ίδιο και τα ψώνια τους! 470 900
Οι βασικές πληροφορίες φροντίδας του πρόωρου μωρού
Πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός που συμβαίνει πριν από την 37η εβδομάδα. Πέντε περίπου στους εκατός τοκετούς είναι πρόωροι. Τα σημάδια έναρξης του είναι συνήθως ίδια με το φυσιολογικό. Τα πρόωρα μωρά θέλουν ειδική φροντίδα το ίδιο και τα ψώνια τους!

Θηλάζοντας τα πρόωρα μωράκια
Ένα πρόωρο μωράκι, ειδικά εάν γεννήθηκε πριν την 32η εβδομάδα κύησης, δεν έχει αναπτύξει επαρκώς τις λειτουργίες του ρουφήγματος, της κατάποσης και της αναπνοής, που είναι βασικές για την ανεξάρτητη ικανότητα της διατροφής.
Τέτοια νεογέννητα μωρά τρέφονται μέσω ενός γαστρο-ρινικού καθετήρα εώς ότου είναι αρκετά ώριμα να τραφούν από την μητέρα.
Μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση της πιπίλας τα βοηθά να αναπτύξουν την ικανότητα να ρουφάνε και να καταπίνουν και επομένως να προχωρήσουν στον θηλασμό ή στην διατροφή μέσω μπιμπερό.
Ταυτόχρονα, η χρήση της πιπίλας μειώνει την παραμονή στο νοσοκομείο και βελτιώνει τον ύπνο των μωρών.
Επιλέξτε μια πιπίλα μαλακή, από το υλικό που θα σας προτείνει ο παιδίατρός σας στο νοσοκομείο. Τα τελευταία χρόνια,προτείνεται ιδιαίτερα η χρήση της πιπίλας με σιλικόνη, καθώς συστήνεται ιδιαίτερα για την αποφυγή αλλεργιών. Πολλοί παιδίατροι ωστόσο προτείνουν το καουτσούκ ως το πλέον φυσικό υλικό. Οι παιδίατροι θα σας κατευθύνουν καλύτερα για το μωράκι σας.
Εφόσον το μωράκι σας δεν είναι σε θέση να θηλάσει από το στήθος, θα πρέπει να εξάγετε το γάλα σας κάθε 2-3 ώρες και να το αποθηκεύετε σε αποστειρωμένα δοχεία.
Στο νοσοκομείο, οι παιδίατροι θα το ταίσουν με μπιμπερό ειδικό για πρόωρα. Στην συνέχεια θα πρέπει να προσπαθήσετε να το θηλάσετε, με όση υπομονή χρειαστεί ώστε να μάθει να τρέφεται από το στήθος, καθώς, ειδικά για τα πρόωρα μωράκια, το μητρικό γάλα είναι πιο πολύτιμο από κάθε άλλο. Όχι μόνο το προστατεύουν από τις ασθένειες στο οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, αλλά και είναι ιδιαίτερα εύπεπτο και δεν κουράζουν το σωματάκι του.
Το μπιμπερό για πρόωρα μωράκια έχει μικρότερο δείκτη μέτρησης γάλακτος ώστε να γνωρίζετε πόσο γαλατάκι του δίνετε (να θυμάστε πάντα πως η καλύτερη επιλογή είναι το μητρικό γάλα. Εάν δυσκολεύεστε να θηλάσετε το μωράκι τις πρώτες ημέρες να αντλείτε το γάλα σας ανελλειπώς και να το δίνετε στο μωράκι όταν πεινάσει).

Το να θηλάσει το πρόωρο μωράκι της η μητέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για την ίδια, καθώς, σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, αισθάνεται και η ίδια πως προσφέρει τον καλύτερό της εαυτό στο μωράκι της.
Ειδικά τα πρόωρα μωρά χρειάζονται υπομονή για να μάθουν να θηλάζουν σωστά. Ένα μαξιλάρι θηλασμού θα το βοηθήσει να παραμείνει στην σωστή θέση καθ’όλη την διάρκεια του θηλασμού. Επιπλέον, μειώνεται το βάρος στα μπράτσα, τους ώμους και τον αυχένα της μαμάς. Επιλέξτε ένα μαξιλάρι με υλικό που δεν χάνει το σχήμα του και τον όγκο του με την χρήση, ενώ θα πρέπει να έχει κάλυμμα που αφαιρείται και πλένεται στο πλυντήριο.
Βρεφικά ρουχαλάκια για πρόωρα
Τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα ή ελλιποβαρή έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος σε αναλογία με το βάρος τους από το κανονικό, άρα πολύ περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης υποθερμίας, κάτι που δεν πρέπει να υποτιμάτε.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να επιλέξετε ρούχα κατάλληλα για πρόωρα, που να είναι ζεστά και άνετα, τα οποία φοριούνται και αφαιρούνται εύκολα. Θα πρέπει να κλείνουν μπροστά, να είναι κατασκευασμένα από ελαφρύ και μαλακό βαμβάκι, ενώ τα μανίκια να έχουν φαρδιές μανσέτες ώστε να βγαίνουν πιο εύκολα.
Επίσης, το χειμώνα κυρίως, εμπλουτίστε τα ρουχαλάκια με καπελάκια και καλτσάκια που παρεμποδίζουν την διασπορά θερμότητας.

Η χρήση του μάρσιππου στα πρόωρα μωράκια : μια γλυκιά και ασφαλή αγκαλίτσα
Οι πρώτες ημέρες της ζωής ενός νεογέννη του δεν είναι εύκολες. Από την ζεστή, γεμάτη ημίφως κοιλίτσα της μαμάς, βγαίνει σε έναν κόσμο νέων αισθήσεων, γεμάτο φώς και άγνωστους θορύβους.
Η προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμη πιο περίπλοκη για τα πρόωρα μωράκια που παρουσίασαν πρώιμο διαχωρισμό από την μαμά τους.
Για να κάνετε την μετάβαση αυτή πιο ήπια, ενστικτωδώς η μαμά τείνει να κρατήσει το μωρό στην αγκαλιά της,και να το κρατήσει σε επαφή με το δέρμα της και κοντά στους ήχους της καρδιάς της.
Για την μητέρα ένα πρακτικό εργαλείο που επιτρέπει την τακτική επαφή με το μωρό της, χωρίς να την κουράζει είναι ο μάρσιππος.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της αγκαλιάς είναι ιδιαίτερα εμφανή στα πρόωρα βρέφη: σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση του μάρσιππου γίνεται μια πραγματική θεραπεία: έχει πράγματι αποδειχθεί πως τα πρόωρα που αγκαλιάζουν συνεχώς την μαμά τους μερικές ώρες την ημέρα είναι πιο υγιή, πιο ενεργά και ανακάμπτουν καλύτερα.
Στην επιλογή ενός μάρσιππου ελέγχετε το σχήμα και τα υλικά του. Τους πρώτους μήνες ιδιαίτερα, θα πρέπει να προσφέρει μια ημι-οριζόντια θέση στο παιδί, έτσι ώστε το βάρος του σώματος να κατανέμεται σωστά, εξασφαλίζοντας οτι το κεφάλι, που δεν στηρίζεται ακόμη σωστά καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί οι μύες του λαιμού, είναι προστατευμένο. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι κατασκευασμένος από υφάσματα υψηλής ποιότητας, προσεκτικά επιλεγμένα για να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, μειώνοντας έτσι την εφίδρωση, ενώ θα πρέπει να είναι ανθεκτικά για να μην σκίζονται.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας