Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-13 17:11:14 +0300 Πως να του μιλήσω για τον θάνατο;

Πως να του μιλήσω για τον θάνατο;

Πως να του μιλήσω για τον θάνατο;  470 900
Το να μιλάμε ανοιχτά για το θάνατο - και φυσικά τη ζωή - είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά όλων των ηλικιών.

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας συναντάμε την απώλεια. Κάποιοι νωρίτερα, κάποιοι αργότερα. Όποια και αν είναι η προσωπική μας εμπειρία, όταν έρθει η ώρα να εξηγήσουμε με λόγια τον θάνατο σε ένα παιδί, μπορεί οι λέξεις να φαίνονται φτωχές ή βαριές για την περίσταση. 

 

Μπορεί και εμείς οι ίδιοι να μην γνωρίζουμε τι ακριβώς να πούμε, πως και πότε. Συχνά η απώλεια κατοικιδίου ή ενός μακρινού γνωστού μπορεί να σταθεί η αφορμή να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το τι ακριβώς συμβαίνει όταν αποχαιρετάμε κάποιον.

 

Το να μιλάμε ανοιχτά για το θάνατο - και φυσικά τη ζωή - είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα για τα νεότερα παιδιά που μπορεί να βρίσκουν την έννοια αυτή πιο περίπλοκη. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά που ακόμα δεν έχουν αναπτύξει πλήρως το λεξιλόγιό τους, μπορεί να δυσκολευτούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οι γονείς είναι εκείνοι που θα τους βοηθήσουν να βρουν τις λέξεις για τα μεγάλα συναισθήματα και τις μπερδεμένες σκέψεις, που φέρνει η απώλεια. 

 

Τι μπορείτε να κάνετε; 

 

Προετοιμάστε τα σήμερα

Προσπαθήστε να προετοιμάσετε τα παιδιά σας πριν μια απώλεια έρθει στην πόρτα του σπιτιού σας με έναν πολύ κοντινό σας άνθρωπο. Η αφορμή μπορεί να είναι μια ταινία ή κάτι που μπορεί να μάθετε στις ειδήσεις. 


 

Μιλήστε άμεσα 

Προσπαθήστε να αποφύγετε εκφράσεις όπως “Είναι σε ένα καλύτερο μέρος τώρα”, “Επιτέλους ξεκουράστηκε”. Τα παιδιά μπορεί να μην καταλάβουν επαρκώς αυτά τα λόγια και μπορεί ακόμα και να τρομάξουν αν τα σκεφτούν λίγο περισσότερο. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι “Ο  παππούς πέθανε και στεναχωριέμαι πολύ για αυτό. Όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν, το σώμα τους δεν λειτουργεί και δεν μπορούν να φάνε, να περπατήσουν ή να παίξουν πλέον. Δεν μπορούμε να τους βλέπουμε,όπως συνηθίζαμε.”

 

Επιλέξτε ένα ασφαλές περιβάλλον

Μιλήστε στα παιδιά σας σε ένα μέρος που ξέρετε πως νιώθουν άνετα και ήρεμα. Είναι προτιμότερο να μάθουν νέα που μπορεί να τα ταράξουν από άτομα εμπιστοσύνης, όπως είναι οι γονείς τους. Δώστε τους χρόνο, μπορεί να μην αντιδράσουν αμέσως στα νέα. Τα μικρά παιδιά ίσως χρειαστούν κάποιες μέρες για να επιστρέψουν με ερωτήσεις σε σχέση με αυτό που τους είπατε. 

 

Ξεπεράστε τις πρώτες μέρες

Οι πρώτες μέρες είναι οι πιο δύσκολες, αφού χάσει κανείς κάποιον που αγαπά. Προσπαθήστε να κρατήσετε μια ρουτίνα, στον βαθμό που είναι εφικτό. Τα παιδιά όταν αποσταθεροποιούνται, νιώθουν ασφάλεια μέσα στο πρόγραμμά τους, σαν μια διαβεβαίωση πως η ζωή συνεχίζεται και πως όλα θα πάνε καλά. 

 

Διαχειριστείτε την κηδεία 

Επιστρέψτε στα παιδιά να εκφράσουν την επιθυμία τους ή μη του να παραστούν στην κηδεία. Την ίδια στιγμή ίσως χρειαστεί η δική σας ματιά στο τι είναι το καλύτερο για τα ίδια. Αν το παιδί είναι πολύ μικρό ή αν γνωρίζετε πως σε μια κηδεία θα υπάρχει ένταση ή αν ξέρετε πως θα είναι ανοιχτό το θέρετρο και μπορεί να τρομάξουν, μπορείτε να εμπιστευτείτε την κρίση σας.

 

Μην στείλετε το λάθος μήνυμα

 

Αποφύγετε εκφράσεις που μπορεί να μπερδέψουν τα παιδιά σχετικά με το τι συμβαίνει ή με το πως πρέπει να αντιδράσουν:

“Πήγε για ύπνο και δεν ξύπνησε”

“Ο Θεός την ήθελε κοντά του”

“Ας μην κλαίμε για αυτό”

 

Μπορεί σήμερα αυτές οι συζητήσεις να μοιάζουν με δοκιμασία όμως με τον τρόπο αυτό βοηθάτε τα παιδιά σας να έχουν χρήσιμα “εργαλεία” για την ενήλικη ζωή τους.

 

source: Parents.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας