Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-01-20 14:03:41 +0200 Σε ποια ηλικία μπορεί να φορέσει φακούς επαφής το παιδί μου;

Σε ποια ηλικία μπορεί να φορέσει φακούς επαφής το παιδί μου;

Σε ποια ηλικία μπορεί να φορέσει φακούς επαφής το παιδί μου; 470 900
Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους εφήβους και τους ενήλικες για επιπλοκές από φακούς επαφής, εφόσον εφαρμόζουν σωστά τους κανόνες υγιεινής. 

Η χρήση φακών επαφής αντί για τα γυαλιά στην πραγματικότητα δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία σαν διαδικασία για τους ανθρώπους που την επιλέγουν. Αυτό που χρειάζεται να κάνει κάποιος που φοράει φακούς επαφής, είναι να ακολουθεί με προσοχή τις οδηγίες του οφθαλμίατρου. Συνεπώς η ερώτηση περισσότερο συνδέεται με το κατα πόσο ένα παιδί μπορεί να τηρήσει αυτές τις οδηγίες. Οι κανόνες υγιεινής των φακών είναι ιδιαίτερα αυστηροί ώστε να προληφθεί η μόλυνση του ματιού δεδομένου ότι πρώτα κανείς πιάνει με τα χέρια του τον φακό και μετά τον τοποθετεί στην ευαίσθητη περιοχή του ματιού. 

 

Οι φακοί επαφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο πλέον είναι ιδιαίτερα μαλακοί, επομένως δεν χρειάζεται μεγάλη περίοδος προσαρμογής από την στιγμή που ξεκινά η χρήση τους. Αν ένα παιδί μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες υγιεινής σε ηλικία 10 ετών μπορεί να ξεκινήσει να φοράει φακούς. Αντίθετα, αν ένα παιδί 16 ετών δεν καθαρίζει σωστά τους φακούς ή κοιμάται με αυτούς, φαίνεται πως ακόμα δεν μπορεί να κάνει ορθή χρήση.

 

Οι γονείς μπορεί να σκεφτούν τη χρήση φακών επαφής για τα παιδιά τους, αν το ίδια ασχολούνται με τον αθλητισμό ή αν για κάποιο λόγο υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να συμβούν ατυχήματα όπως τραυματισμοί με τα γυαλιά. 


 

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί τα παιδιά να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους εφήβους και τους ενήλικες για επιπλοκές από φακούς επαφής, εφόσον εφαρμόζουν σωστά τους κανόνες υγιεινής. 

 

Τι χρειάζεται να προσέχουν οι γονείς: 

  1. Οι φακοί να καθαρίζονται με ειδικό υγρό φακών, όχι με νερο ή σάλιο. 
  2. Τα χέρια να είναι καθαρά κατά την τοποθέτηση ή την αφαίρεση των φακών.
  3. Οι θήκες των φακών να καθαρίζονται τακτικά και να αλλάζουν κάθε 3 μήνες. 
  4. Οι φακοί να αφαιρούνται το βράδυ και να αλλάζουν ανάλογα κάθε μέρα (ημερήσιοι) ή κάθε μήνα (μηνιαίοι). 

 

Η γνώμη του ειδικού οφθαλμίατρου που παρακολουθεί το παιδί θα κατατοπίσει τους γονείς σχετικά με την χρήση των φακών επαφής στη θέση των γυαλιών. Κάθε παιδί είναι εντελώς διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες από τα άλλα. 



 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας