Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-29 16:04:08 +0200 Ποια είναι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, που μπορεί να εμφανίζει το παιδί σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό; Πώς να βοηθήσω ως γονιός το παιδί που έχει ΔΕΠΥ;

Πώς να βοηθήσω ως γονιός το παιδί που έχει ΔΕΠΥ;

Πώς να βοηθήσω ως γονιός το παιδί που έχει ΔΕΠΥ; 470 900
Ποια είναι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ, που μπορεί να εμφανίζει το παιδί σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό;

Είτε κάποιος συνεργάζεται με ένα παιδί με ΔΕΠΥ, είτε ζει με ένα παιδί με ΔΕΠΥ, είναι σημαντικό να μπορεί να αναγνωρίζει τα συμπτώματα της διαταραχής για να μπορεί να τη σειρά του να υποστηρίξει το παιδί. 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ;

 

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό:

 

  • διάσπαση προσοχής
  • υπερκινητικότητα και 
  • παρορμητικότητα
  • απροσεξία στη λεπτομέρεια 
  • δυσκολία στην ολοκλήρωση χρονοβόρων εργασιών 
  • μειωμένη αίσθηση κινδύνου
  • διακοπές/παρεμβάσεις σε δραστηριότητες ή ομιλίες άλλων


 

Πως μπορώ να βοηθήσω ένα παιδί με ΔΕΠΥ; Δείτε 5 τρόπου παρακάτω!

 

 

1) Επιβράβευση της θετικής συμπεριφοράς 

 

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δέχονται και περιμένουν την κριτική περισσότερο από τα υπόλοιπα παιδιά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοεκτίμησή τους. Κάποιες μέρες μπορεί να χρειαστεί να προσπαθήσει κάποιος για να βρει κάποια θετική συμπεριφορά, που επιβραβεύσει. Μην ξεχνάτε πως τα θετικά σχόλια χρειάζεται να ξεπερνούν τουλάχιστον 5 περισσότερες φορές τα αρνητικά σχόλια. 

 

2) Ξεκάθαρες, σαφείς οδηγίες

 

Για να δώσει κάποιος οδηγίες χρειάζεται να βεβαιωθεί ότι έχει την προσοχή του ατόμου, κερδίζοντας την βλεμματική επαφή ή κάνοντας ένα ελαφρύ άγγιγμα στον ώμο. Απλές, μικρές σε διάρκεια “εντολές” που να εξηγούν το σκοπό. Όχι εκτενείς δηλώσεις με πολλαπλά θέματα και με ερωτήσεις ανάμεσα.

 

3) Διαμόρφωση καλών συνηθειών

 

Καλός ύπνος, ισορροπημένη διατροφή, αρκετό νερό και καθημερινή άσκηση αποτελούν καλές συνήθειες για όλους τους ανθρώπους. Για τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι ακόμα πιο σημαντικό για να μπορεί και το σώμα και το μυαλό τους να ακολουθούν το καθημερινό τους πρόγραμμα με συνέπεια και σύστημα, περιορίζοντας σε έναν βαθμό τα συμπτώματα της διαταραχής.

 

4) Δημιουργία ρουτίνας στα μαθήματα και στις δουλειές του σπιτιού

 

Ένα πρόγραμμα που θα λειτουργεί για το παιδί με ΔΕΠΥ και θα είναι σταθερό θα το ευνοήσει στο να ολοκληρώνει τις εργασίες που έχει. Ιδιαίτερα καλή είναι η χρήση ενός ημερολογίου ή πίνακα όπου το παιδί θα γράφει τι δραστηριότητες χρειάζεται να ολοκληρώσει. Ένα ρολόι με ξυπνητήρι ανά κάποια λεπτά μπορεί να λειτουργήσει θετικά ώστε να επαναφέρει το παιδί με ΔΕΠΥ σε αυτό που έπρεπε να κάνει, όταν το μυαλό του αποσπάται. 

 

5) Διατήρηση σχέσεων και υποστήριξη κοινωνικών αλληλεπιδράσεων


 

Οι γονείς έχουν ένα πολύ κομβικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Είναι οι ίδιοι το παράδειγμα για το παιδί τους. Οι γονείς μπορούν να βρουν 3 ως 5 μέρες την εβδομάδα λίγο χρόνο ουσιαστικής αλληλεπίδρασης - μακρια από κάποια οθόνη - με το παιδί τους ώστε να χτίσουν και να διατηρήσουν μια κοντινή σχέση. Έτσι το παιδί με ΔΕΠΥ θα μάθει με έναν ασφαλή τρόπο από έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται βασικούς κανόνες κοινωνικοποίησης.

 

Σημείωση: Αυτό το κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συμβουλή ειδικού.

Σχόλια

Neutral avatar

Οι υποστηρικτές μας