Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-09 13:23:38 +0200 Επικίνδυνα φυτά εσωτερικού χώρου και πως να τα ξεχωρίσετε!

Επικίνδυνα φυτά εσωτερικού χώρου και πως να τα ξεχωρίσετε!

Επικίνδυνα φυτά εσωτερικού χώρου και πως να τα ξεχωρίσετε! 470 900
Οι κάκτοι ή οι βαριές πήλινες γλάστρες μπορούν να αποτελέσουν εξίσου πηγές κινδύνου για ένα παιδί.

Από την πανδημία και έπειτα όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να διακοσμήσουν τον χώρο τους με φυτά τόσο εσωτερικού, όσο και εξωτερικού χώρου. Ενώ τα φυτά που υπάρχουν στο μπαλκόνι ή/και στην αυλή δεν μας δημιουργούν τόση αγωνία γιατί είναι σε έναν ξεχωριστό χώρο, τα φυτά εσωτερικού χώρου προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για τους γονείς. 

 

Ευτυχώς, τα περισσότερα φυτά που υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο είναι αρκετά ασφαλή και ακόμα και μερικές δαγκωματιές από τα φύλλα τους δεν προκαλούν κάτι περισσότερο από ένα στομαχόπονο. Αν εξαιρέσει κανείς την πλειοψηφία των φυτών, υπάρχουν κάποια που γνωρίζουμε με σιγουριά πως δεν πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με μικρά παιδιά και κατοικίδια. 

 

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων δηλητηριωδών φυτών του Πανεπιστημίου Cornell, δημιουργήσαμε μια λίστα με τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που θα χρειαστεί να αποφύγετε. 

 

Φυτά εσωτερικού χώρου:

 

Καλάδιο (Caladium)

Βουβόχορτο (Dumb cane)

Φιλόδεντρο (Philodendron)

Σανσεβιέρια (Snake plant)

 

Λουλούδια:

 

Αζαλέα (Azalea)

Νάρκισσος (Daffodil bulbs)

Δελφίνιο (Delphinium)

Γαϊδουράγκαθο (Foxglove)

Υάκινθος (Hyacinth)

Ορτανσία (Hydrangea)

Κονβαλάρια (Lily of the valley)

Πικροδάφνη (Oleander)

Ροδόδενδρο (Rhododendron)

Βιστερία (Wisteria)

 

Θάμνοι:

 

Ίληξ (Holly)

Γκι (Mistletoe)

  

Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για την ταυτότητα των φυτών που έχετε στο σπίτι, κόψτε ένα φύλλο από το συγκεκριμένο φυτό και πηγαίνετε σε ένα φυτώριο για να σας βοηθήσουν να το αναγνωρίσετε. 

 

Αν φοβάστε πως το παιδί σας έχει πάθει δηλητηρίαση από κάποιο φυτό που έχετε στο σπίτι τότε καλέστε το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων Ελλάδας στο 2107793777

 

Δεν είναι απαραίτητο βέβαια να πρόκειται για δηλητηριώδη φυτά για να μην είναι ασφαλή για τα παιδιά. Οι κάκτοι ή οι βαριές πήλινες γλάστρες μπορούν να αποτελέσουν εξίσου πηγές κινδύνου για ένα παιδί. 


 

Μερικές επιπλέον προφυλάξεις: 

 

  • Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στο λίπασμα που επιλέγετε. Μην χρησιμοποιείτε επιφανειακό ή κρυσταλλικό λίπασμα, το οποίο θα μπορούσε να είναι τοξικό για το παιδί σας. 
  • Ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν μικρές πέτρες στις γλάστρες σας, όπου θα υπήρχε κίνδυνος κατάποσής τους από το παιδί. 
  • Αποτρέψτε το παιδί σας από το να σκάβει μέσα στο χώμα. Μπορείτε να κόψετε ένα λεπτό κομμάτι σύρμα ή χαρτόνι στις διαστάσεις της γλάστρας και να το τοποθετήσετε πάνω από το χώμα για προστασία. 
  • Απομονώστε τα φυτά σας σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού ώστε να είναι πιο εύκολο για σας να ελέγχετε το χώρο και την κατάστασή τους. 

 

Τέλος, μην ξεχνάτε πως μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά σας και να τα μάθετε πως να φροντίζουν τα ίδια τις γλάστρες του σπιτιου με ασφάλεια και προσοχή. 

 

source: Wikihealth

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας