Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-11-15 10:57:21 +0200 Η ενασχόληση των παιδιών με την κηπουρική τούς προσφέρει την αίσθηση και την χαρά της δημιουργίας. Παιδί & Κηπουρική: μια δημιουργική ενασχόληση με τη φύση

Παιδί & Κηπουρική: μια δημιουργική ενασχόληση με τη φύση

Παιδί & Κηπουρική: μια δημιουργική ενασχόληση με τη φύση 470 900
Φροντίστε μαζί με το παιδί σας ένα φυτό και προσφέρετέ του τη χαρά της δημιουργίας.

1. Τι προσφέρει στα παιδιά η ενασχόληση με την κηπουρική;   

Η ενασχόληση των παιδιών με την κηπουρική τούς προσφέρει την χαρά της δημιουργίας και την αίσθηση της ευθύνης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσω της κηπουρικής αναπτύσσεται η αγάπη για το περιβάλλον και τα παιδιά έρχονται πιο κοντά με τη φύση. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στο πράσινο και ασχολούνται με την κηπουρική έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες όταν μεγαλώσουν να γίνουν ήρεμοι άνθρωποι σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν καμία επαφή.

2. «Φυτοσυμβουλές»  για γονείς που θέλουν να ασχοληθούν τα παιδιά τους με την κηπουρική και ειδικότερα για τους γονείς της πρωτεύουσας που αρκούνται σε ένα  κήπο στο μήκος της βεράντας.  

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα παιδιά συνηθίζουν να αντιγράφουν τους γονείς τους. Άρα για να ασχοληθούν τα παιδιά σας με την κηπουρική θα πρέπει να βλέπουν εσάς να ασχολείστε με αυτή και να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση. Έτσι, χωρίς να τους το ζητήσετε, θα δείτε πως μόνα τους θα έρθουν και θα ζητήσουν να σας βοηθήσουν όταν σας δουν να σκαλίζετε τον κήπο. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να τους δώσετε την ευκαιρία να αγαπήσουν τον όμορφο κόσμο των λουλουδιών και των φυτών. Όσον αφορά στα παιδιά που μένουν σε διαμερίσματα και  ο μόνος χώρος που μπορούν να απασχοληθούν είναι η βεράντα  θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να υπάρχει ασφάλεια στα κάγκελα.

3. Ποιου είδους φυτά ή λαχανικά είναι πιο εύκολο να καλλιεργηθούν από παιδιά; 

Όλων των ειδών τα φυτά μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν, εκτός από αυτά που έχουν αγκάθια και αιχμηρά φύλλα. Γενικότερα δεν υπάρχει δύσκολο φυτό για καλλιέργεια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε από τον γεωπόνο σας  να σάς συστήσει ένα φυτό ανάλογα με την περιοχή  που μένετε και με τις ανάγκες που μπορείτε να του καλύψετε.

 "Τα παιδιά μέσα από την κηπουρική αγαπάνε τη φύση"      

4. Από ποια ηλικία μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί με την κηπουρική;
Τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με την κηπουρική από την ηλικία περίπου των τεσσάρων χρόνων ανάλογα βέβαια και με την ωριμότητα του κάθε παιδιού και πάντα με τη δική μας επίβλεψη. 

 5. Ενέχει κάποιο κίνδυνο η ενασχόληση με την κηπουρική; Υπάρχουν οδηγίες ασφάλειας που θα πρέπει να ακολουθήσει ένας γονιός;
Η  ενασχόληση με την κηπουρική ενέχει κινδύνους όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενηλίκους. Όμως επειδή τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου μπορούν να μπουν σε κίνδυνο ακόμη και με τον πιο απλό τρόπο. Για το λόγο αυτό οι γονείς θα πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά σε οποιαδήποτε ενασχόλησή τους με την κηπουρική.  Σε καμία περίπτωση τα παιδιά δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο σημείο που αποθηκεύουμε τα εργαλεία και τα λιπάσματα-φάρμακα του κήπου ή μπαλκονιού μας. Καλό θα ήταν να κλειδώνουμε το μέρος. Επίσης προσοχή θέλουν τα εργαλεία της κηπουρικής μιας και έχουν αιχμηρά σημεία όπως τα κλαδευτήρια, τα τσουγκρανάκια, τα φτυαράκια και άλλα. Μια καλή συμβουλή όσον αφορά στα εργαλεία είναι να προτιμάμε  πλαστικά εργαλεία τα οποία δεν έχουν πολύ αιχμηρές επιφάνειες. Πολλές φορές υπάρχει περίπτωση κάποιο παιδί να τραυματιστεί  από πτώση γλάστρας ή ζαρντινιέρας. Επίσης αν ποτίζουμε με λάστιχο θα πρέπει να προσέχουμε  γιατί το παιδί μπορεί να σκοντάψει αν μπλεχτεί στο λάστιχο στα πόδια του. Επίσης χρειάζεται προσοχή στα νερά που πέφτουν από το πότισμα σε πλακάκια και άλλες ολισθηρές επιφάνειες.

6. Δώστε μας ένα παράδειγμα για να αρχίσουν τα παιδιά να «μεγαλώνουν» το δικό τους φυτό.

Καλό θα ήταν να παίρνουμε σπόρους φυτών αντί έτοιμα φυτά προκειμένου τα παιδιά να παρακολουθήσουν  όλη την διαδικασία από την βλάστηση μέχρι και την ανθοφορία. Επίσης επιλέγουμε φυτά τα οποία θα βλαστήσουν και θα ανθοφορήσουν εύκολα. Ένα καλό φυτό για αρχή δεν είναι άλλο από τον πανσέ.
-Αγοράστε λοιπόν ένα φακελάκι σποράκια πανσέ και ζητήστε ένα σακουλάκι χώμα με τύρφη και μια γλάστρα.
-Γεμίστε την γλάστρα με χώμα αφού έχετε ανοίξει τις τρύπες και στην συνέχεια δώστε τους σποράκια να ρίξουν στην επιφάνεια του χώματος. 
-Έπειτα δώστε τους ελάχιστο χώμα να σκεπάσουν τους σπόρους και πατήστε με τις παλάμες των χεριών τους το χώμα για να έρθουν σε επαφή οι σπόροι με το χώμα. Έπειτα ποτίστε χωρίς πίεση να βραχεί  καλά όλο το χώμα.
Ανάλογα την θερμοκρασία σε περίπου μια εβδομάδα θα αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα φύλλα.
-Τώρα είναι η στιγμή που θα πρέπει να τους εξηγήσετε πως δεν θα πρέπει να πειράζουν τα μικρά φυτά γιατί εύκολα μπορεί να σπάσει η ρίζα τους.
-Δώστε τους την ευθύνη να ποτίζουν κάθε φορά που αρχίζει να στεγνώνει το χώμα (κάθε 2-3 μέρες περίπου).
-Σε κάποιες εβδομάδες θα νιώσουν ικανοποίηση και χαρά που τα μικρά φυτά μεγαλώσανε και βγάλανε όμορφα λουλούδια. Καλή επιτυχία!

Επισκεφτείτε το Blog του γεωπόνου Σωτήρη Μανώλη για περισσότερες Φυτοσυμβουλές

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας