Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-20 13:11:40 +0200 Κύριος λόγος απαγόρευσης είναι τα θέματα ασφάλειας που εγείρονται, όπως για παράδειγμα ότι μπορεί να μην γνωρίζουν καλά τους γονείς, πιθανότητα παρενόχλησης από κάποιον ενήλικα ή ανήλικο που μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι όσο θα είναι και τα παιδιά, χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών στο σπίτι. "Να κοιμηθώ στους φίλους μου;"

"Να κοιμηθώ στους φίλους μου;"

"Να κοιμηθώ στους φίλους μου;" 470 900
Κύριος λόγος απαγόρευσης είναι τα θέματα ασφάλειας που εγείρονται, όπως για παράδειγμα ότι μπορεί να μην γνωρίζουν καλά τους γονείς, πιθανότητα παρενόχλησης από κάποιον ενήλικα ή ανήλικο.

Με αφορμή ένα βίντεο με “όχι τόσο δημοφιλείς απόψεις” για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μια μητέρα αναφέρει σε ένα μικρό βίντεο λίγων δευτερολέπτων ανάμεσα σε άλλες απόψεις που έχει πως είναι ρητά ενάντια στα sleepovers δηλαδή στό να μείνει το παιδί της στο σπίτι ενός φίλου του για το βράδυ.

 

 

Αμέσως δημιουργήθηκε στα σχόλια της ανάρτησης μεγάλος διάλογος σχετικά με το πόσο σωστή είναι αυτή η προσέγγιση. Η Huck, η μητέρα που μοιράστηκε το βίντεο αναφέρει “Αισθάνομαι πως τα παιδιά όταν κοιμούνται είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή τους. Προσπαθώ να σβήσω την πιθανότητα κάτι αρνητικό να τους συμβεί εκείνη τη στιγμή. Αν θα μπορούσαν να ενηλικιωθούν χωρίς να έχουν κάποια έντονα τραυματική εμπειρία, ότι και να είναι αυτή η εμπειρία, αυτό προσπαθώ να καταφέρω.” 

 

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που στον κύκλο των γονέων ανοίγει αυτό το θέμα. Οι γονείς συζητούσαν για το θέμα των “sleepovers” εδώ και πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, πολλοί γονείς πλέον μιλούν για τον τρόπο που απαγορεύουν να κοιμάται το παιδί τους εκτός σπιτιού. Κύριος λόγος απαγόρευσης είναι τα θέματα ασφάλειας που εγείρονται, όπως για παράδειγμα ότι μπορεί να μην γνωρίζουν καλά τους γονείς, πιθανότητα παρενόχλησης από κάποιον ενήλικα ή ανήλικο που μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι όσο θα είναι και τα παιδιά, χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών στο σπίτι. Για το λόγο αυτό, πολλοί γονείς πλέον κάνουν το λεγόμενο “sleepunder”, όπου ουσιαστικά αφήνουν τα παιδιά στο σπίτι των φίλων και τα παίρνουν όταν είναι η ώρα του ύπνου, ώστε να μην νιώθουν εκτός από τους υπόλοιπους φίλους τους.

 

 

Είναι όμως ασφαλή τα “sleepovers”;

 

Καμία κατάσταση δεν είναι ποτέ 100% ασφαλής, έτσι ακριβώς και τα “sleepovers”. Οι φόβοι που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους - να είναι μπροστά σε ένα αρνητικό περιστατικό, να υπάρξει βία ή σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμός από άλλο παιδί - μπορούν να συμβούν και εκτός των περιστάσεων όπως αυτή του να κοιμηθούν εκτός σπιτιού. 

 

Σύμφωνα με την Dr. Sara Douglas, παιδίατρο και νευροψυχολόγο, είναι σημαντικό οι γονείς να δώσουν έμφαση στο να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα υπάρχουν μειωμένες πιθανότητες να πάει κάτι λάθος, αντί να απαγορεύσουν ρητά τα “sleepovers”. 

 

Όπως δήλωσε στη συνέντευξή της στο περιοδικό TODAY Parents, αντί να επικεντρώνονται στην ηλικία του παιδιού και την ωριμότητά του, είναι καλό να καταλάβουν το παιδί σαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Είναι το παιδί μου σε θέση να ακολουθήσει οδηγίες και κανόνες ενός άλλου σπιτιού; Μπορεί να νιώθει συναισθηματικά ήρεμο σε ένα νέο περιβάλλον; Θέλει να πάει στο “sleepover”; Αν έρθει σε δύσκολη θέση μπορεί να το μοιραστεί με  κάποιον; 

 

Την ίδια στιγμή, η Douglas αναφέρει πως και οι γονείς θα πρέπει να μπορούν να ρωτήσουν πράγματα για το σπίτι στο οποίο θα είναι το παιδί. Τι πρόγραμμα θα ακολουθήσουν τα παιδιά; Σε τι φαγητό θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά; Ποιοι άλλοι μπορεί να είναι στο σπίτι την  ώρα του ύπνου; 

 

Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ερώτηση ανάμεσα σε γονείς, όταν πρόκειται για τον χώρο, που θα βρίσκονται τα παιδιά τους για το βράδυ.

 

Όπως αναφέρει και στη συνέντευξή της η Douglas, υπάρχουν αρκετά οφέλη που προκύπτουν από τα “sleepovers” όπως η κοινωνικοποίηση, η αίσθηση ανεξαρτησίας που έχει το παιδί όταν βρίσκεται χωρίς τους γονείς του σε ένα περιβάλλον και η κατανόηση του πως λειτουργούν οι σχέσεις.

 

Ακόμα και αν δύο παιδιά τσακωθούν και μετά περάσουν το υπόλοιπο βράδυ και κοιμηθούν χωρίς να ξαναμιλήσουν, δεν το βρίσκω τόσο κακό. Έτσι κάπως αρχίζουν να κατανοούν τις ανθρώπινες σχέσεις.” αναφέρει η ίδια.

 

Αν ένα παιδί δεν θέλει να πάει σε “sleepovers” είναι σημαντικό να διερευνήσουν οι γονείς γιατί δεν το επιθυμεί. Σίγουρα δεν χρειάζεται να πάει αναγκαστικά στο “sleepover” επειδή πάνε όλα τα άλλα παιδιά της παρέας του. 

 

Οι γονείς προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους ειδικά όταν βρίσκονται σε πολύ μικρές ηλικίες, ώστε να μην βρεθούν σε καταστάσεις που τα μπερδεύουν ή ακόμα και είναι επικίνδυνες για τα ίδια. Είναι όμως γεγονός πως κίνδυνοι υπάρχουν σε όποια κατάσταση κανείς βρίσκεται, έτσι οι γονείς μπορούν να επικεντρωθούν στα να βοηθούν τα παιδιά τους, όχι απαγορεύοντα, αλλά περισσότερο διασφαλίζοντας ένα όσο πιο ασφαλές περιβάλλον για τα ίδια.

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας