Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-11-29 11:56:20 +0200 Ποιές είναι οι κατάλληλες τροφές για τα παιδιά που έχουν ίωση Οι κατάλληλες τροφές για τα παιδιά που έχουν ίωση

Οι κατάλληλες τροφές για τα παιδιά που έχουν ίωση

Οι κατάλληλες τροφές για τα παιδιά που έχουν ίωση 470 900
Οι τροφές που θα πρέπει να λαμβάνει ένα παιδί με ίωση έχουν σκοπό να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα και όχι να θεραπεύσουν την ίωση.

Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για τα παιδιά σε περίπτωση που έχουν ίωση, πυρετό ή και πονόλαιμο. 
Σύμφωνα με τον παιδίατρο Θάνο Οικονόμου, οι τροφές που θα πρέπει να λαμβάνει ένα παιδί με ίωση έχουν σκοπό να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα και όχι να θεραπεύσουν την ίωση. 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι να μην πιέζουμε το παιδί να φάει φοβούμενοι ότι θα στερηθεί την τροφή. Το αφήνουμε να διαλέξει τι και πόσο θέλει να φάει απ’ αυτά όμως που εμείς έχουμε επιλέξει.

Η συχνότητα των γευμάτων σε ένα παιδί που έχει ίωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως τη βαρύτητα της ίωσης και η διάθεση του παιδιού το οποίο πρέπει να αφήσουμε να επιλέξει πόσο θέλει και πότε να φάει. Σε περίπτωση όμως που αρνείται να φάει και κυρίως να πιει υγρά, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αφυδάτωσης.

Έμφαση στην ενυδάτωση

Βασική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια μια ίωσης είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού με την πρόσληψη αρκετών υγρών ειδικά εάν το παιδί παρουσιάζει πυρετό, διαρροϊκές κενώσεις και έμετο. Γι’ αυτό φροντίζουμε να πίνει αρκετό νερό και του δίνουμε χαμομήλι και φυσικούς χυμούς που περιέχουν βιταμίνη C. 
Όταν το παιδί εμφανίζει συμπτώματα ίωσης του αναπνευστικού του δίνουμε να φάει σούπες λαχανικών, κοτόσουπα και άλλες κρεατόσουπες με αρκετό λεμόνι και ελάχιστο αλάτι (ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλατιού). Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες A και C καθώς και σε ψευδάργυρο και βοηθούν εξίσου στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των ιώσεων.

Μέτρο στα λιπαρά

Προσέχουμε να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό με λίπη αποφεύγοντας τηγανητά και τροφές με πολλή ζάχαρη. Εάν για παράδειγμα το παιδί μας ζητήσει κάτι γλυκό ενώ είναι άρρωστο είναι καλύτερα να του δώσουμε ένα φρούτο, λίγο σπιτικό κέικ, κομπόστα ή κάποιο άλλο υγιεινό σνακ και σε κάθε περίπτωση να αποφύγουμε τα τυποποιημένα προϊόντα με συντηρητικά.

Προτιμάμε το γιαούρτι εάν το παιδί εκτός από συμπτώματα του αναπνευστικού όπως πονόλαιμος, βήχας, ρινική συμφόρηση κ.λπ. ταλαιπωρείται και από διάρροια ή παίρνει και κάποιο αντιβιοτικό οπότε καλό θα είναι να πάρει κάποιο προβιοτικό ή πρεβιοτικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα να αποκλειστεί το γάλα από τη διατροφή του παιδιού για λίγες μέρες για αυτό και μια καλή επιλογή είναι το κλασικό γιαούρτι.

Σταδιακή επαναφορά

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουν οι γονείς τη διατροφή του παιδιού στο στάδιο της ανάρρωσης. Δεν πρέπει να ξεγελιούνται και μόλις βλέπουν ότι αισθάνεται λίγο καλύτερα να αρχίσουν να του δίνουν τις τροφές που τρώει συνήθως αλλά να θυμούνται ότι χρειάζεται μια σταδιακή επαναφορά της διατροφής του παιδιού που έχει περάσει μία ίωση.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας