Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-02-09 16:37:35 +0200 Η μαιευτήρας-γυναικολόγος Λιλιάνα Κολομπέρο απαντά στις συνηθέστερες γυναικείες απορίες. 15 ερωτήσεις για τον γυναικολόγο

15 ερωτήσεις για τον γυναικολόγο

15 ερωτήσεις για τον γυναικολόγο 470 900
Η μαιευτήρας-γυναικολόγος Λιλιάνα Κολομπέρο απαντά στις συνηθέστερες γυναικείες απορίες.

Συγκεντρώσαμε τις πιο συνηθισμένες απορίες των γυναικών για την περίοδο, το σεξ, τις γόνιμες ημέρες και την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και τις λύσαμε με τη βοήθεια της ειδικού

Σε συνεργασία με την μαιευτήρα-γυναικολόγο Λιλιάνα Κολομπέρο


Πώς μπορώ να εντοπίσω τις γόνιμες μέρες του κύκλου μου; 
Σε κάποιες περιπτώσεις οι γόνιμες μέρες εντοπίζονται χωρίς δυσκολία αφού οι γυναίκες εμφανίζουν έντονες αλλαγές στα χαρακτηριστικά της τραχηλικής τους βλέννας που συνοδεύονται από πόνους ή ενοχλήσεις χαμηλά στη κοιλιά. Για όσες δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ο υπολογισμός μπορεί να γίνει με ένα ειδικό τεστ ούρων με το οποίο ανιχνεύεται η ωχρινοποιητική ορμόνη που δείχνει την μέρα της ωορρηξίας.

Πού οφείλονται οι πόνοι της περιόδου και πώς να τους αντιμετωπίσω;
Οι πόνοι που προηγούνται ή συνοδεύουν την περίοδο (πρωτογενής δυσμηνόρροια) ξεκινούν 1-2 χρόνια μετά την πρώτη περίοδο και οφείλονται στην αυξημένη έκκριση της ουσίας προσταγλανδίνη που παράγει η μήτρα. Η αντιμετώπισή τους επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή (συνίσταται κυρίως στη χορήγηση αντιπροσταγλανδινών, όπως είναι η παρακεταμόλη και το μεφεναμικό οξύ και στην κοδείνη για πιο επώδυνες καταστάσεις). Επίσης, τα αντισυλληπτικά χάπια βοηθούν και αρκετοί γυναικολόγοι τα προτείνουν. Η γυμναστική, ο βελονισμός και οι τοπικές διαθερμίες επίσης δίνουν λύση στο πρόβλημα. Εκτός από την πρωτογενή, υπάρχει και η δευτερογενής δυσμηνόρροια, οι έντονοι δηλαδή πόνοι πριν ή μετά την περίοδο που ξεκινούν ξαφνικά κάποια χρόνια μετά την πρώτη περίοδο.  Οφείλονται σε ανωμαλίες των γεννητικών οργάνων, σε κάποιο παθολογικό αίτιο της μήτρας (ινομύωμα, πολύποδας),σε ενδομητρίωση κ.α. Η διάγνωση γίνεται μόνο από γυναικολόγο και η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα.

Έχω έντονη αιμοραγία στην περίοδο. Τι να κάνω;
Όταν η αιμορραγία εμφανίζεται κάθε μήνα με την ίδια ένταση, δεν υπάρχει ανησυχία. Αν όμως εμφανιστεί ξαφνικά, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο (υποθυρεοειδισμός,  υπερθυρεοειδισμός, διαταραχές πήξης του αίματος κ.α.). Οι ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις θα εντοπίσουν το πρόβλημα και ο γυναικολόγος θα υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία. Σε περίπτωση που οι εξετάσεις δεν δείξουν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος, ενδεχομένως ο γιατρός να συστήσει τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ως συμπτωματική θεραπεία. .

Κάποιες μέρες του μήνα νιώθω πρησμένη. Πού οφείλεται και πώς να το αντιμετωπίσω; 
Η αιτία για το πρήξιμο που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες συγκεκριμένες μέρες το μήνα (συνήθως κατά τη δεύτερη φάση του κύκλου), είναι η κατακράτηση υγρών. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία που οφείλεται στη μεγάλη αυξομείωση των ορμονών. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο γυναικολόγος θα προτείνει τη λήψη  αντισυλληπτικών χαπιών νέας γενιάς -που περιέχουν ορμόνες σε μικρά ποσοστά-. Αν το πρόβλημα είναι εντονότερο, τη λύση δίνουν τα διουρητικά. Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί συστήνουν λιγότερο κάπνισμα, μειωμένη κατανάλωση καφεΐνης, αλατιού και οινοπνεύματος τις ημέρες που εμφανίζεται το πρόβλημα συνήθως, και ταυτόχονα προτείνουν τη λήψη συμπληρωμάτων με ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 και Ε.

Κινδυνεύω αν καθυστερήσω να αλλάξω ταμπόν;
Αν η εφαρμογή του ταμπόν δεν ανανεώνεται κάθε 6-8 ώρες, μπορεί να προκληθεί βλάβη στον κόλπο ή τον τράχηλο και να επιβαρυνθεί η χλωρίδα του οργανισμού.

Να φοράω σερβιετάκια όλο το μήνα;
Η συγκράτηση της υγρασίας στα γεννητικά όργανα δεν επιτρέπει το σωστό αερισμό της περιοχής και πρέπει να αποφεύγεται. Τα σερβιετάκια που κάνουν ακριβώς αυτό, συγκρατούν δηλαδή τοπικά την υγρασία, μπορεί να δημιουργήσουν μυκητίαση. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται διάτρητα σερβιετάκια. Ταυτόχρονα πρέπει να αποφεύγονται τα συνθετικά εσώρουχα (που ευθύνονται για τις κολπίτιδες από μύκητες) και να προτιμώνται τα βαμβακερά, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου.  

Να κάνω κολπικές πλύσεις;
Οι εσωτερικές πλύσεις με αντισηπτικά, σαπούνια ή σκέτο νερό διαταράσσουν τη φυσική χλωρίδα του οργανισμού και αλλάζουν το PH του κόλπου ευνοώντας τις κολπίτιδες. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται μόνο στα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Πόσο αξιόπιστο είναι το τεστ εγκυμοσύνης του φαρμακείου; 
Τα τεστ εγκυμοσύνης που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν υψηλή διαγνωστική εγκυρότητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης.

Γιατί πονάω όταν κάνω σεξ;
Ένας σημαντικός λόγος που προκαλεί το επώδυνο σεξ είναι η κακή ψυχολογία της γυναίκας ή η μη ικανοποιητική  προετοιμασία της περιοχής για την πράξη. Οι ειδικοί λοιπόν συστήνουν στο ζευγάρι που αντιμετωπίζει το πρόβλημα να χαλαρώνει και να αφιερώνει χρόνο στο σεξουαλικό παιχνίδι. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που οι πόνοι κατά τη διάρκεια του σεξ οφείλονται σε παθολογικές παθήσεις όπως κολπίτιδα, βαρθολινίτιδα, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές της μήτρας, κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν πρέπει να γίνεται ο ειδικός έλεγχος που θα δείξει το πρόβλημα και την κατάλληλ θεραπευτική αγωγή.

Με ποιά συχνότητα να κάνω σεξ για να αυξήσω τις πιθανότητες εγκυμοσύνης; 
Η συχνή εκσπερμάτιση του άνδρα κάνει το σπέρμα να ατονεί, εξηγούν οι ειδικοί και προτείνουν το εξής: Αφήστε το διάστημα μιας ημέρας μεταξύ των σεξουαλικών επαφών για όσο διαρκεί η γόνιμη περίοδος του κύκλου της γυναίκας.

Υπάρχουν τροφές που βελτιώνουν την οσμή των κολπικών υγρών; 
Πολλά από τα στοιχεία και τις ουσίες που υπάρχουν στη διατροφή μας καθορίζουν τις φυσικές μυρωδιές των γεννητικών μας οργάνων με δυο τρόπους: Άμεσα, αφού οι ουσίες των τροφών διοχετεύονται στα υγρά που εκκρίνει ο οργανισμός, και έμμεσα, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό που με τη σειρά του παράγει εύοσμα ή δύσοσμα σωματικά υγρά. Τα φρούτα, κυρίως ο ανανά και οι φράουλες, λοιπόν μπορούν να καταναλώνονται αφειδώς, ενώ το σκόρδο, τα σπαράγγια και το blue cheese καλό είναι να αποφεύγονται.

Ποιά μερίδα γυναικών έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για εμφάνιση ινομυωμάτων; 
Τα ινομυώματα, οι καλοήθεις δηλαδή όγκοι της μήτρας εμφανίζονται σε ποσοστό που ξεπερνά το 20% των γυναικών και συνδέονται με τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων, των θηλυκών δηλαδή ορμονών που παράγονται κυρίως από τις ωοθήκες. Οι καπνίστριες έχουν λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάζουν ινομυώματα -το κάπνισμα αναστέλλει την δράση των οιστρογόνων- ενώ οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν το πρόβλημα –τα οιστρογόνα παράγονται και από τον λιπώδη ιστό-.

Αύριο έχω ραντεβού για τεστ ΠΑΠ. Μπορώ να κάνω σεξ; Το σεξ απαγορεύεται για 24 ώρες πριν από το ετήσιο τεστ Παπ. Το ίδιο ισχύει και για τις κολπικές πλύσεις που απαγορεύονται για 48 ώρες πριν το τεστ ΠΑΠ, ενώ και η χρήση ταμπόν πρέπει να αποφεύγεται γαι το ίδιο διάστημα. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι τα αποτελέσματα του τεστ θα είναι έγκυρα και αξιόπιστα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας