Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-09-20 11:12:57 +0300 Είναι αλήθεια πως δεν μετράει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα του χρόνου που οι γονείς είναι μαζί με τα παιδιά τους; Ποιος είναι τελικά ο παραγωγικός χρόνος με το παιδί μας;

Ποιος είναι τελικά ο παραγωγικός χρόνος με το παιδί μας;

Ποιος είναι τελικά ο παραγωγικός χρόνος με το παιδί μας; 470 900
Άρθρο από Μαρία Ροδίτη
Είναι αλήθεια πως δεν μετράει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα του χρόνου που οι γονείς είναι μαζί με τα παιδιά τους;
Στην πραγματικότητα και η ποσότητα και η ποιότητα χρόνου έχουν την σημασία τους στην καλύτερη γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και στο δυνατό, σταθερό και ασφαλές  χτίσιμο της σχέσης μεταξύ γονέων και παιδιών. 

Πολλές φορές όμως, ο πολύ χρόνος είναι πρακτικά αδύνατον να βρεθεί από τους γονείς εξαιτίας των πολλών υποχρεώσεων τους. Επομένως η καλύτερη επιλογή είναι οι γονείς να αφιερώνουν κάποια ώρα τις ημέρας στα παιδιά, αλλά να είναι παραγωγική.

Τι σημαίνει όμως παραγωγικός χρόνος;

Είναι ο ουσιαστικός χρόνος που η μητέρα και ο πατέρας έχουν επικοινωνία με τα παιδιά προσπαθώντας να είναι αυθεντικοί και ειλικρινείς μαζί τους και αφήνοντας πίσω όλα αυτά που μπορεί να τους απασχολούν στη διάρκεια της ημέρας.

Οι γονείς στον χρόνο που έχουν με τα παιδία τους, μπορούν ύστερα  από κοινή απόφαση να παίξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, να δημιουργήσουν ένα δικό τους φανταστικό παιχνίδι, να πάνε μία εκπαιδευτική εκδρομή, να διαβάσουν ένα βιβλίο με ιστορίες, να παίξουν κουκλοθέατρο, να φτιάξουν ένα πάζλ και ότι άλλο βρίσκουν οι ίδιοι δημιουργικό και διασκεδαστικό.
 
Τι μπορεί να αποκομίσει μέσα από το παιχνίδι το παιδί;

Μέσα από το παιχνίδι, μπορούν να διδάξουν στα παιδιά πρακτικά, παραστατικά και πάνω από όλα ευχάριστα κάποιες επιθυμητές συμπεριφορές.  Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, την έννοια της συνεργασίας, της τήρησης των κανόνων και της  υπομονής. Ακόμα μαθαίνουν να χαίρονται με την επιτυχία τους και να δέχονται  αποτυχία τους. Επίσης είναι ένας απλός και ωραίος τρόπος να αρχίσουν να εκτιμούν τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους.

 Οι γονείς θα καταλάβουν ότι ο χρόνος που πέρασαν με τα παιδιά τους είναι παραγωγικός, όταν νιώσουν ότι υπάρχει μεταξύ τους επικοινωνία, ότι δημιουργούνται και εκφράζονται συναισθήματα, όταν συμμετέχοντας στην δραστηριότητα δίνονται πραγματικά σε αυτήν, επειδή το έχουν ανάγκη οι ίδιοι και όχι επειδή πρέπει, όταν έρχονται πιο κοντά ο ένας στο άλλον.

Τότε αυτός ο χρόνος είναι πολύτιμος για όλη την οικογένεια. Είναι η στιγμή που δημιουργείται μία κοινή όμορφη εμπειρία μεταξύ της οικογένειας με την οποία θα νιώσουν πλήρης και οι γονείς και τα παιδιά.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας