Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-05-17 14:40:02 +0300 Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά: Τα συμπτώματα και ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά: Τα συμπτώματα και ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά: Τα συμπτώματα και ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε 470 900
Τα τρία παιδιά δεν παρουσίασαν κάποια επιπλοκή, δεν χρειάστηκαν κάποια ειδική αγωγή και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει λάβει αναφορές από 20 χώρες για τουλάχιστον 228 πιθανές περιπτώσεις παιδικής ηπατίτιδας. Ενώ τις τελευταίες μέρες, είχαμε 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα μας.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (12/05), τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμετούς) καθώς και πυρετό, και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

 

Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα τρία παιδιά δεν παρουσίασαν κάποια επιπλοκή, δεν χρειάστηκαν κάποια ειδική αγωγή και η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ καλή (πηγή: tovima.gr).

 

Τι συμβαίνει όμως με την ηπατίτιδα στα παιδιά; 

 

Κάποιοι ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν αναφερθεί στη σύνδεση της ηπατίτιδας, με μία λοίμωξη που προκαλείται από κάποιον αδενοΐό, μια οικογένεια κοινών ιών που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης ή γαστρεντερικά. Μία διαφορετική προσέγγιση αναφέρει τη σχέση της καραντίνας λόγω της πανδημίας με την εμφάνιση της ασθένειας. Τα παιδιά εκτέθηκαν σε λιγότερα παθογόνα στοιχεία, αφού βρίσκονταν σε απομόνωση ή φορούσαν μάσκα, με αποτέλεσμα το παιδικό ανοσοποιητικό σύστημα να εξασθένησε. Τέλος ορισμένοι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση σε μετάλλαξη ιού που να δρά παράλληλα με τον ιό Covid-19. 

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί 3 περιστατικά, τα οποία είναι πολύ ήπια. 

 

Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Γεώργιος Χρούσος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Myparenthood.gr, αναφέρθηκε στα συμπτώματα της ηπατίτιδας στα παιδιά και απάντησε στις πιο συχνές ερωτήσεις των γονιών. 

 

Στην πιθανότητα σύνδεσης των δύο χρόνων εγκλεισμού λόγω της πανδημίας με την εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος απάντησε: “Βεβαίως υπάρχει. Και το γεγονός ότι σχετίζεται με παιδιά κάτω των 5 ετών, όπως για παράδειγμα στη χώρα μας, που μέχρι σήμερα έχουμε δύο κρούσματα 8 και 18 μηνών αντίστοιχα. Μόνο το τρίτο παιδί είναι 10 ετών. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πρόκειται για παιδιά που δεν έχουν ανοσοποιηθεί σωστά”. Ενώ στην ερώτηση της ομάδας του Myparenthood.gr, τι θα συμβούλευε ο ίδιος τις οικογένειες στην Ελλάδα, η απάντηση του ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστική: “Να μην ανησυχούν γιατί είναι σπάνια. Αυτό που μπορούν όμως να κάνουν οι γονείς είναι αν το παιδί τους αρρωστήσει, να κάνουν έναν έλεγχο του χρώματος του δέρματος και να ζητήσουν βοήθεια από τον παιδίατρό τους. Οι παιδίατροι γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουν την ηπατίτιδα”.

 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του του κου Χρούσου ΕΔΩ.


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας