Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-06-14 15:54:56 +0300 Τι επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσει το ρέζους αρνητικό στην ομάδα αίματος της μητέρας; Ποια ακριβώς είναι η διαδικασία αντιμετώπισης και τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό; Τι συμβαίνει όταν η μητέρα έχει ρέζους αρνητικό; Πόσο επικίνδυνο είναι;

Τι συμβαίνει όταν η μητέρα έχει ρέζους αρνητικό; Πόσο επικίνδυνο είναι;

Τι συμβαίνει όταν η μητέρα έχει ρέζους αρνητικό; Πόσο επικίνδυνο είναι; 470 900
Τι επιπλοκές μπορεί να δημιουργήσει το ρέζους αρνητικό στην ομάδα αίματος της μητέρας; Ποια ακριβώς είναι η διαδικασία αντιμετώπισης και τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό;

Οι περισσότεροι από μας έχουμε ακούσει κάποια στιγμή της ζωής μας για το ρέζους αρνητικό και ότι μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Οι γνώσεις των περισσοτέρων όμως σταματούν κάπου εκεί και κανείς δεν ξέρει να σου πει ακριβώς τι συμβαίνει. 

Είναι λογικό αν μια γυναίκα έχει ρέζους αρνητικό να αρχίσει να ανησυχεί, καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε αυτό το μυστήριο, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό και να είμαστε σε θέση να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. 

Τι συμβαίνει με τις μητέρες με ρέζους αρνητικό;

Ασυμβατότητα ρέζους ονομάζουμε την κατάσταση που ένα ζευγάρι έχει διαφορετικό ρέζους στην ομάδα αίματός του. Αν, για παράδειγμα, ο άνδρας έχει θετικό και η γυναίκα αρνητικό ή και αντίστροφα. Όταν το ρέζους στο αίμα κάποιου είναι θετικό, αυτό σημαίνει ότι τα ερυθρά αιμοσφαίριά του διαθέτουν ένα κοινό αντιγόνο που επικρατεί, το οποίο λέγεται ρέζους (Rhesus, Rh). Όταν δεν υπάρχει αυτό το αντιγόνο, τότε το άτομο αυτό έχει ρέζους αρνητικό. 

Πότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα;

Αν οι γονείς έχουν διαφορετικά ρέζους στην ομάδα αίματός τους, τότε μπορεί να υπάρξει πρόβλημα μόνο αν το παιδί κληρονομήσει το ρέζους του πατέρα και όχι της μητέρας. Πιο συγκεκριμένα, αν το έμβρυο κληρονομήσει το αρνητικό ρέζους της μαμάς του δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν, όμως, κληρονομήσει το θετικό ρέζους του μπαμπά του, τότε ο οργανισμός της μητέρας θα αναγνωρίσει το ασύμβατο αίμα σαν εισβολέα και μπορεί να του «επιτεθεί». Στην αντίστροφη περίπτωση, όταν η μητέρα έχει ρέζους θετικό και ο πατέρας αρνητικό, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Αν η έγκυος έχει ρέζους αρνητικό και το έμβρυο ρέζους θετικό, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε κατά τη διάρκεια του τοκετού, και αυτό γιατί τότε τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας. Όταν συμβεί αυτό, οργανισμός της μητέρας θα δημιουργήσει αντισώματα κατά των ρέζους θετικό ερυθροκυττάρων του νεογνού. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τα αντισώματα δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στην μητέρα. 

Ο κίνδυνος παρουσιάζεται σε μια πιθανή δεύτερη εγκυμοσύνη της μητέρας, όπου το έμβρυο θα έχει και πάλι ρέζους θετικό. Τότε, τα αντισώματα θα περάσουν στην κυκλοφορία του εμβρύου και θα καταστρέψουν τα ερυθρά του αιμοσφαίρια. Αν γίνει αυτό, το έμβρυο που θα γεννηθεί θα έχει τη λεγόμενη «αιμολυτική νόσο των νεογνών» με αναιμία, η οποία συνοδεύεται από πολλά ακόμα σοβαρά προβλήματα.

Αν, όμως, πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη της γυναίκας, το νεογνό αυτό δεν θα έχει πρόβλημα, αφού ο οργανισμός της δεν θα δημιουργήσει αντισώματα ενάντια στον παράγοντα ρέζους, τουλάχιστον μέχρι το αίμα της να έρθει σε επαφή με αυτό του μωρού. 

Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Αρχικά, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν το ρέζους τους. Αυτό μπορούν εύκολα να το διαπιστώσουν μέσω εξετάσεων. Αν διαπιστωθεί ότι η μητέρα έχει ρέζους αρνητικό και ο πατέρας θετικό, τότε κατά την 28η εβδομάδα κύησης, ο γιατρός θα της χορηγήσει προληπτικά ανοσοσφαιρίνη Rh σε ενέσιμη μορφή, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη αντισωμάτων. Στην συνέχεια, μέσα σε 72 ώρες από τον τοκετό και αν διαπιστωθεί ότι το μωρό έχει ρέζους θετικό, θα της χορηγηθεί άλλη μία δόση της ίδιας ουσίας.

Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται ότι και σε επόμενη εγκυμοσύνη δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού ο οργανισμός της μητέρας δεν θα διαθέτει αντισώματα για τον παράγοντα ρέζους.

Πηγή:babycentre.co.uk

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας