Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-03-01 14:34:22 +0200 Οι γονείς ανησυχούν για τις ώρες εργασίας, αλλά φαίνεται πως για αυτό που θα έπρεπε να ανησυχούν είναι για το πόσο αποσυντονισμένοι είναι όσο είναι στο σπίτι. Δουλεύω πολλές ώρες, τι επιπτώσεις θα έχει στα παιδιά μου;

Δουλεύω πολλές ώρες, τι επιπτώσεις θα έχει στα παιδιά μου;

Δουλεύω πολλές ώρες, τι επιπτώσεις θα έχει στα παιδιά μου; 470 900
Οι γονείς ανησυχούν για τις ώρες εργασίας, αλλά φαίνεται πως για αυτό που θα έπρεπε να ανησυχούν είναι για το πόσο αποσυντονισμένοι είναι όσο είναι στο σπίτι.

Οι γονείς σε όλο τον δυτικό κόσμο φαίνεται πως έχουν άγχος για πολλά διαφορετικά θέματα γύρω από το ρόλο τους. Πολλαπλές όμως έρευνες τώρα υποδεικνύουν ότι συχνά οι λόγοι που κανείς αγχώνεται, δεν έχουν τόσο μεγάλη πραγματική αξία. Αντιθέτως, μπορεί πράγματα που περνούν απαρατήρητα ή που κανείς αγνοεί, να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις. 
 

Οι γονείς ανησυχούν για τις ώρες εργασίας, αλλά φαίνεται πως για αυτό που θα έπρεπε να ανησυχούν είναι για το πόσο αποσυντονισμένοι είναι όσο είναι στο σπίτι.

 

Σε μία πρόσφατη έρευνα ο ψυχολόγος Stewart D. Friedman, μίλησε στο HBR (Harvard Business Review) για ακριβώς αυτο το θέμα, με ποιον τρόπο συνδέονται δηλαδή τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιων, με τις ώρες που οι γονείς τους δουλεύουν και την απόψη που οι ίδιοι οι γονείς έχουν για τη δουλειά. 

 

Πόσο συναισθηματικά εμπλεκόμενοι είναι οι γονείς στις καριέρες τους; Πως αποσπάται η προσοχή τους όταν είναι στο σπίτι; Ποια από τα παραπάνω είναι επηρεάζουν τον βαθμό που τα παιδιά είναι χαρούμενα; 

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα, οι ώρες εργασίας δεν είναι αυτές που επηρεάζουν σε υψηλότερο βαθμό την συμπεριφορά των παιδιών. Από ότι φαίνεται, οι απόψεις που έχουν οι γονείς για την εργασία επηρεάζουν περισσότερο την εξέλιξη των παιδιών. 

 

Για τις μητέρες όπως και για τους πατέρες, φαίνεται πως η ψυχική υγεία των παιδιών ήταν καλύτερη, όταν οι γονείς δήλωσαν πως η οικογένεια έρχεται πρώτη, ανεξάρτητα από τον χρόνο που οι ίδιοι περνούσαν στη δουλειά τους. Επίσης αποκαλύφθηκε ότι τα παιδιά είχαν καλύτερα αποτελέσματα όταν οι γονείς έβλεπαν τη δουλειά σαν μια πηγή δοκιμασίας, δημιουργικότητας και χαρά, ξανά χωρίς αυτός ο παράγοντας να επηρεάζεται από το χρόνο που ξοδεύουν στο χώρο εργασίας.” αναφέρει το Friedman.

 

Ναι,τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν πως είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα στη ζωή σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει κάθε απόγευμα να κάνετε δραστηριότητες μαζί για να πειστούν. Αντιθέτως, τα παιδιά φαίνεται να έχουν καλύτερη εξέλιξη, όταν οι γονείς τους βρίσκονται σε δουλειές που απολαμβάνουν. 

 

Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς αν οι μπαμπάδες ήταν υπερβολικά συναισθηματικά εμπλεκόμενοι στις καριέρες τους, είτε εκείνοι δούλευαν πολλές ώρες είτε δούλευαν λίγες. Είναι η σκέψη του μπαμπά για τη δουλειά που παρεμβαίνει στο χρόνο που έχει η οικογένεια μαζί και στο χρόνο της προσωπικής χαλάρωσης. Είναι η συναισθηματική του ικανότητα ή η παρουσία του, η οποία είναι εμφανώς απούσα όταν είναι στην μπλε οθόνη, η οποία συνδέεται με συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφορά στα παιδιά.” εξηγεί ο Friendman.


 

Σε απλά λόγια, δεν βοηθά καθόλου το παιδί σας, αν αγχώνεστε συνεχώς για τη συνάντηση της επόμενης μέρας ή αν τσεκάρετε συνεχώς το email σας, την  στιγμή που υποτίθεται ότι έχετε για να είστε μαζί. Μην σκέφτεστε πως το πρόβλημα είναι πόσες ώρες είστε στο σπίτι ή πόσο χρόνο ξοδέψατε στη δουλειά. Όταν είστε μαζί του, αυτές τις 1-2 ώρες, βάλτε στην άκρη το κινητό σας και φροντίστε να είστε παρόντες. Αυτό φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη αξία.

 

 

source: Harvard Business Review

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας