Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-11-30 17:31:40 +0200 Elf on the shelf: το έθιμο που αγαπούν τα παιδιά

Elf on the shelf: το έθιμο που αγαπούν τα παιδιά

Elf on the shelf: το έθιμο που αγαπούν τα παιδιά 470 900
Κάθε χρόνο την ημέρα των Ευχαριστιών, δηλαδή περίπου την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ή την τελευταία μέρα του ίδιου μήνα, εμφανίζεται το elf on the shelf.

 

Ένα αμερικάνικο έθιμο με ξωτικά και βοηθούς του Άγιου Βασίλη ήρθε μάλλον για να μείνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για το “elf on the shelf” ή στα ελληνικά “το ξωτικό στο ράφι”. Η παράδοση θέλει την ιστορία για τα ξωτικά να μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, όταν μία οικογένεια αποφάσισε να γιορτάζει με αυτό τον τρόπο τον ερχομό των Χριστουγέννων. 

 

Πως λειτουργεί; 

 

Κάθε χρόνο την ημέρα των Ευχαριστιών, δηλαδή περίπου την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ή την τελευταία μέρα του ίδιου μήνα, εμφανίζεται το elf on the shelf. Το μικρό ξωτικό του Άγιου Βασίλη, έρχεται για να παρατηρήσει τη συμπεριφορά των παιδιών και να επιβλέψει αν είναι “naughty or nice” δηλαδή αν φέρονται σωστά ή αν κάνουν αταξίες. 

 

Ποιοι είναι οι δύο αυστηροί κανόνες; 

 

1ος κανόνας: Δεν πρέπει να τον αγγίξουν γιατί τότε θα χαθεί η μαγεία! Το ξωτικό δεν θα μπορέσει να ενημερώσει τον Άγιο Βασίλη, ούτε να του μεταφέρει τις ευχές των παιδιών και τότε ο Άγιος θα πιστέψει ότι τα παιδιά τον ξέχασαν.

 

Αν κατά λάθος το ακουμπήσουν, θα χρειαστεί να γράψουν ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη, που θα εξηγούν τι ακριβώς συνέβει και θα ζητούν συγγνώμη. Παράλληλα θα πρέπει να αφήσουν λίγη κανέλα δίπλα στο ξωτικό. Η κανέλα είναι ειδική βιταμίνη για τους βοηθούς του Άγιου Βασίλη και θα κάνει πιο εύκολη τη μεταφορά του ξωτικού. 

 

2ος κανόνας: Το ξωτικό μετακινείται μόνο μέσα στη νύχτα. Κάθε μέρα παρατηρεί τα παιδιά και το βράδυ επισκέπτεται τον Άγιο Βασίλη για να τον ενημερώσει πως τα πηγαίνουν τα παιδιά. Το πρωί μπορεί να βρίσκεται στο μπάνιο και την επόμενη μέρα που θα ξημερώσει, να βρεθεί στην κουζίνα.

 

Δεν επιτρέπεται όμως μέσα στην ίδια μέρα, να εμφανιστεί σε δύο διαφορετικά σημεία του σπιτιού. 

 

Κάθε οικογένεια διαχειρίζεται διαφορετικά, την ιστορία γύρω από το τι θα περιμένει το ξωτικό να δει και τι όχι. Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές της ιδιαίτερης αυτής, Χριστουγεννιάτικης παράδοσης. 

 

Μήπως μετά τα Advent Calendars να υιοθετήσουμε και αυτό το γιορτινό έθιμο;  

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας