Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-03-01 12:26:50 +0200 Η πνευμονία προκαλείται από ιούς ή από διάφορες λοιμώξεις, κάποιες από τις οποίες μεταδοτικές. 'Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πνευμονία

'Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πνευμονία

'Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πνευμονία 470 900
Άρθρο από Α' Παιδιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών
Πνευμονία είναι η λοίμωξη του πνεύμονα που προκαλείται από ιούς και μικροβιακές λοιμώξες. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά, συνήθως με συμπτώματα όπως πυρετός και δυσκολία στην αναπνοή. Με κάθε υποψία για πνευμονία ειδοποιο...

Από τι προκαλείται η πνευμονία;

1. Από ιούς που προκαλούν λοιμώξεις των ανώτερων αναπνευστικών οδών πχ ο ιός της γρίπης.
2.Από ιούς που έρχονται στους πνεύμονες από άλλα σημεία του σώματος, όπως ο ιός της ιλαράς, της ανεμοβλογιάς ή της λοιμώδους μονοπυρήνωσης.
3. Από διάφορες μικροβιακές λοιμώξεις. Μερικές από αυτές μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια ή με την άμεση επαφή με το άτομο.

 

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην πνευμονία

Πιο επιρρεπή στην πνευμονία είναι τα παιδιά που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πεσμένο εξαιτίας κάποιας χρόνιας ασθένειας όπως άσθμα ή κυστική ίνωση. Ο κίνδυνος να παρουσιάσει ένα παιδί πνευμονία δεν σχετίζεται με το ντύσιμό του ή τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επειδή η πνευμονία οφείλεται σε ιογενείς η μικροβιακές λοιμώξεις που μεταδίδονται από άτομο σε άτομο, η συχνότητά της είναι μεγάλη το φθινόπωρο, το χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

 

Σημάδια και συμπτώματα της πνευμονίας

Η διάγνωση της πνευμονίας συνήθως γίνεται από τα κλινικά συμπτώματα, μερικές φορές όμως είναι απαραίτητη και μία ακτινογραφία θώρακος. Τα σημάδια της πνευμονίας είναι συνήθως:
1. Πυρετός που συνοδεύεται από ρίγη και ιδρώτα.
2. Το παιδί είναι λιγότερο δραστήριο και δεν έχει και πολλή όρεξη για φαγητό.
3. Το χρώμα του μωρού είναι ωχρό και κλαίει περισσότερο.
4. Υπάρχει δυσκολία στην αναπνευστική λειτουργία με βήχα, ταχύπνοια και δύσπνοια, αυξημένη δραστηριότητα των αναπνευστικών μυών, διάταση των ρουθουνιών και αναπνοή που «σφυρίζει».

 

Θεραπεία

Σε περίπτωση που ο γιατρός δεν μπορεί να διαγνώσει αν η πνευμονία προέρχεται από ιό ή από κάποιο μικρόβιο, υπάρχει η περίπτωση να χορηγηθεί αντιβίωση. Σε καμία περίπτωση δεν σταματάμε την χορήγηση της αντιβίωσης γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να υποτροπιάσει η λοίμωξη.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας