Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-03-12 17:42:24 +0200 Πως να μιλήσω στο παιδί μου για τον κορωναϊό για να μην ανησυχεί; Πως να μιλήσω στο παιδί μου για τον κορωναϊό για να μην ανησυχεί;

Πως να μιλήσω στο παιδί μου για τον κορωναϊό για να μην ανησυχεί;

Πως να μιλήσω στο παιδί μου για τον κορωναϊό για να μην ανησυχεί; 470 900
Αυτές τις ημέρες είναι δύσκολο να αποφύγουμε τις συζητήσεις για τον κοροναϊό.

Είναι παντού, στις ειδήσεις, στην τηλεόραση και στα τοπικά καταστήματα στα οποία έχουν αρχίσει να εκλείπουν τα απολυμαντικά μαντηλάκια και τα απολυμαντικά χεριών. Με αυτό το επίπεδο κορεσμού, ακόμη και τα παιδιά που είναι πολύ μικρά για να διαβάσουν τους τίτλους των ειδήσεων είναι πιθανό να ακούσουν γι 'αυτό, και μπορεί ακόμη και να αισθάνονται νευρικά και ανήσυχα όπως και πολλοί ενήλικες.Η συζήτηση με τα παιδιά σας σχετικά με τον κοροναϊό είναι σημαντική, είτε για να μειώσετε τις ανησυχίες τους είτε απλά για να τους υπενθυμίσετε τη σημασία της καλής πλύσης των χεριών.

Μπορεί η καθημερινή σας ρουτίνα να άλλαξε τώρα που τα παιδιά βρίσκονταις το σπίτι, αλλά οι οδηγίες για τη προστασία από τον κοροναϊό είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που συνιστώνται κατά τη διάρκεια της τυπικής εποχικής γρίπης.

Ακολουθούν μερικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που μπορεί να έχουν τα παιδιά σας.

 

Όχι, δεν χρειαζόμαστε μάσκες

Οι μάσκες δεν είναι απαραίτητες, αρκεί να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και να μένουμε στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι.

Εάν τα παιδιά σας έχουν ερωτήσεις σχετικά με τον Κορωνοϊό θα πρέπει να τους απαντήσετε με ειλικρίνεια και με κατάλληλες για την ηλικία τους πληροφορίες - αν και τα παιδιά δεν χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια. Προσέξτε να μην δώσετε πάρα πολλές λεπτομέρειες. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ενημέρωσης των παιδιών σχετικά με το ακριβές ποσοστό θανάτων και της προσποίησης ότι δεν υπάρχει τίποτα. Να είστε ανοιχτοί και διαθέσιμοι για ερωτήσεις και επιτρέψτε την έκφραση συναισθημάτων.

Ναι, μπορούμε να έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Είναι σημαντικό να αφήνετε τα παιδιά να γνωρίζουν ότι ενώ πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά τον ιό και να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας, δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται. Είναι βασικό «να βοηθήσουμε τα παιδιά να συνεχίσουν τις ζωές τους όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά, αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουν τι συμβαίνει», δήλωσε η Δρ Ντανιέλα Ρακκανέλλο στους New York Times . Εάν τα μεγαλύτερα παιδιά ανησυχούν για τα χειρότερα σενάρια - όπως τι θα συμβεί εάν κάποιος στην οικογένειά σας κολλήσει τον κοροναϊό- αφήστε τα να εμπλακούν στον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συζήτηση σχετικά με το τι σημαίνει το κλείσιμο των σχολείων και ίσως μια βόλτα στο σουπερμάρκετ για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα προϊόντα για αυτές τις ημέρες. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα σχέδιο δράσης ένα ανήσυχο παιδί θα νιώσει πιο ήρεμο.

Όχι, οι ιοί δεν στοχεύουν συγκεκριμένους ανθρώπους

Άλλη μία ατυχής συνέπεια της πανδημίας του κοροναϊού είναι το στίγμα και ηδιάκριση που μπορεί να προκύψει όταν οι άνθρωποι συσχετίζουν μια μολυσματική ασθένεια, όπως τον COVID-19, με έναν συγκεκριμένο πληθυσμό ή μια συγκεκριμένη εθνικότητα.

Εάν τα παιδιά εκτίθενται σε παραπληροφόρηση, είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε εμείς σωστές πληροφορίες. Μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι "οι ιοί δεν μπορούν να στοχεύουν ανθρώπους από συγκεκριμένους πληθυσμούς, εθνοτικές ομάδες ή φυλετικό υπόβαθρο" και ότι το στίγμα και οι διακρίσεις είναι εξαιρετικά επιζήμιες.

Όχι, τα παιδιά δεν είναι πιο ευαίσθητα

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα για τις μητέρες και τους μπαμπάδες να κάνουν τώρα είναι να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Είναι πολύ καθησυχαστικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους να γνωρίζουν ότι οι νέοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον ιό καλύτερα από τους πιο μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Ο Robert Lahita, ένας γιατρός του Νιου Τζέρσεϋ που μελετά τους κοροναϊούς, δήλωσε στο USA Today ότι «στους πολύ νέους ανθρώπους, υπάρχει κάτι που τους εμποδίζει να γίνουν πολύ άρρωστοι».

Η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να είναι αναπόφευκτη- έχει ήδη φτάσει σε περισσότερες από 75 χώρες, σύμφωνα με το CNN - αλλά κανείς δεν πρέπει να παραλύει από το φόβο, πόσο μάλλον τα παιδιά. Διατηρώντας μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας (και αρκετό σαπούνι χεριών) μπορούμε να αμυνθούμε απέναντι στον ιό.

Τι μπορώ να κάνω για να περάσω δημιουργικά τον χρόνο μου με τα παιδιά, τώρα που έκλεισαν τα σχολεία;

Αφού καθησυχάσετε τα παιδιά και τους εξηγήσετε γιατί αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα, είναι πολύ σημαντικό να βρείτε δημιουργικούς τρόπους να περάσετε την ώρα σας έτσι ώστε αυτός ο χρόνος να μην είναι «νεκρός». Προσπαθήστε να μην ενθαρρύνετε το παιδί να ασχολείται συνέχεια με το κινητό του προκειμένου να περάσει η ώρα. Αντίθετα, ενημερώστε το σχετικά με τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθεί και τον σωστό τρόπο πλυσίματος των χεριών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις ελεύθερες αυτές ώρες για να ενισχύσετε τις γνώσεις των παιδιών σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Μια ακόμη καλή ιδέα είναι οι βόλτες με τα παιδιά σας σε ανοιχτούς χώρους, όπως πάρκα ή κοντά στη θάλασσα. Έτσι, το κλείσιμο των σχολείων δεν θα μεταφραστεί στο μυαλό των παιδιών ως κατ’οίκον περιορισμός.  Τέλος, τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία για να εμφυσήσουμε στον τρόπο ζωής των παιδιών το διάβασμα και τα βιβλία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν και αφορμή για συζήτηση σχετικά με πολύ σημαντικά θέματα της εποχής μας!

 

Αρχική πηγή: Motherly

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας