Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-03 15:44:11 +0300 Το παιδί μου προτιμά την παρέα των “μεγάλων”

Το παιδί μου προτιμά την παρέα των “μεγάλων”

Το παιδί μου προτιμά την παρέα των “μεγάλων” 470 900
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ένα παιδί να προτιμήσει την παρέα των ενηλίκων, έχει όμως αξία οι γονείς να το ενισχύουν να συναναστρέφεται τους συνομηλίκους του.

Οι γονείς και ενήλικες που βρίσκονται στο περιβάλλον του παιδιού είναι συχνά περισσότερο ανοιχτοί στην αλληλεπίδραση με τα παιδιά, δείχνουν κατανόηση και πολλές φορές υπομονή. Οι συνομήλικοι - τα υπόλοιπα δηλαδή παιδιά - μπορεί να έχουν πιο ισότιμη επικοινωνία και για το λόγο αυτό είναι σημαντική η αλληλεπίδρασή τους με το παιδί σας. 

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

 

Δραστηριότητες με άλλα παιδιά 

 

Στον ελεύθερό τους χρόνο τα παιδιά είναι σημαντικό να παίζουν και να συνεργάζονται με άλλα παιδιά. Εξωσχολικές δραστηριότητες, ομαδικά αθλήματα ή μια βόλτα στην παιδική χαρά μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να αφήσει στην άκρη την αναμενόμενη συστολή και να κοινωνικοποιηθεί. Για τους γονείς μπορεί να είναι πιο εύκολο να φτιάχνουν το δικό τους πρόγραμμα σαν οικογένεια, όμως συχνά ο συντονισμός και με άλλες οικογένειες που έχουν παιδιά  μπορεί να είναι βοηθητικός. 

 

Συνεργασία με το σχολείο 

 

Οι δάσκαλοι/καθηγητές έχουν μια καλή αντίληψη της σχολικής ζωής του παιδιού και μπορούν να αντιληφθούν από την εμπειρία τους πράγματα που συχνά οι γονείς δεν γνωρίζουν. Μιλήστε μαζί τους για να καταλάβετε πως είναι το παιδί σας στα διαλείμματα, πως επικοινωνεί με τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης, έχει φτιάξει σχέσεις μαζί τους; 

 

Αφηγήσεις και παιχνίδια ρόλων με φίλους 

 

Διαβάστε παραμύθια ή δείτε ταινίες με ήρωες που έχουν “δυνατές” φιλίες και εξερευνούν μαζί με τους φίλους τους πράγματα καινούργια. Πως είναι άραγε να μην ξέρει κανείς τη λύση;  

 

Παίξτε παιχνίδια ρόλων όπου εσείς υποδύεστε το παιδί που δεν θέλει να μοιραστεί το παιχνίδι του ή που λέει ψέματα, φτιάχνοντας έτσι σενάριο από την πραγματική ζωή και συζητώντας τι πρέπει κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. 

 

Γίνετε το παράδειγμα 

 

Μέσα από τις δικές σας φιλίες και τον δικό σας τρόπο να ανταποκρίνεστε στον κοινωνικό σας κύκλο, τα παιδιά παίρνουν το μεγαλύτερο παράδειγμα. Χρησιμοποιήστε σαν αφορμή τις φιλικές σας σχέσεις για να μιλήσετε για την αξία της φιλίας. 

 

Μην ξεχνάτε πως ορισμένα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και θάρρος για να απευθυνθούν στους συνομηλίκους τους. Πιο σπάνια η δυσκολία σύνδεσης με τα παιδιά της ηλικίας μπορεί να συνδέεται με αναπτυξιακές ή συναισθηματικές διαταραχές. Συνεπώς οι γονείς θα χρειαστεί να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να ζητήσουν την βοήθεια ενός ειδικού, αν το κρίνουν απαραίτητο.

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας