Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-04-15 10:42:52 +0300 Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Μελέτη για την παιδική παχυσαρκία

Μελέτη για την παιδική παχυσαρκία

Μελέτη για την παιδική παχυσαρκία 470 900
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 3.300 παιδιά στην Αυστραλία και διήρκησε 4 χρόνια.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, γίνονταν συστηματικές μετρήσεις στο ύψος και το βάρος των παιδιών. Οι γονείς ή όσοι ήταν σε καθημερινή επαφή με την καθημερινή φροντίδα των παιδιών, συμμετείχαν σε συνεντεύξεις και καλούνταν να συμπληρώσουν συμπληρωματικά ερωτηματολόγια σχετικά με την πνευματική υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών τους.

Τα παιδιά κατηγοριοποιήθηκαν και βρέθηκε ότι τα παιδιά τεσσάρων και πέντε ετών που εμφάνιζαν παχυσαρκία ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν δυσκολίες στις συναναστροφές τους φτάνοντας στην ηλικία των 8 και 9 ετών, σε ποσοστό 20% συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που είχαν φυσιολογικό βάρος.


Οι δε κοινωνικές δυσκολίες που σημειώθηκαν αφορούσαν τις εξής συμπεριφορές: πειράγματα, απόρριψη, δυσκολία να κάνουν φίλους και απουσία από κοινωνικές δραστηριότητες όπως τα πάρτυ γενεθλίων που κάνουν τα παιδιά.

 

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι παχύσαρκα παιδιά θεωρούν τους εαυτούς τους στόχος κριτικής, γεγονός που τους οδηγεί στην αυτοαπομόνωση. Ένα ακόμη εύρημα της εν λόγω μελέτης είναι ότι και οι ίδιοι οι ενήλικοι διαμορφώνουν επικριτική στάση και συμπεριφορές σχετικά με το σώμα και το μέγεθος των παιδιών. Ο συνδυασμός των δυο είναι που κάνει τα παχύσαρκα παιδιά να μένουν στην άκρη, γεγονός που μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση προβλημάτων της πνευματικής τους υγείας. 

 

Το ζητούμενο για τη σύγχρονη γονεϊκότητα είναι σαφώς η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ως μια κατάσταση που επιβαρύνει την υγεία και την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού αλλά ταυτόχρονα και η παιδεία όλων των παιδιών που πρέπει να βασίζεται στην αποδοχή των ανθρώπων και τον αλληλοσεβασμό.Πηγή: www.webmd.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας