Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-14 16:58:11 +0200 Στην εγκυμοσύνη τα νεύρα και η ευερεθιστότητα είναι μία συχνή συναισθηματική κατάσταση. «Μα γιατί έχω τόσα νεύρα;»

«Μα γιατί έχω τόσα νεύρα;»

«Μα γιατί έχω τόσα νεύρα;» 470 900
Στην εγκυμοσύνη τα νεύρα και η ευερεθιστότητα είναι μία συχνή συναισθηματική κατάσταση.

«Στην εγκυμοσύνη τους οι γυναίκες βιώνουν ναυτία, κόπωση και φόβο ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά», λέει ο Clark Gillespie, MD, συγγραφέας του βιβλίου Your Pregnancy Month to Month. «Καθώς περνά ο καιρός, υπάρχει αϋπνία, περισσότερη πίεση στα έντερα και στην ουροδόχο κύστη και αίσθημα έξαψης – όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ευερεθιστότητα».

Υπάρχει επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του θυμού, λένε οι ειδικοί: Όχι μόνο οι άνθρωποι που καταπίνουν την οργή τους είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, αλλά κι εκείνοι που ξεσπούν συνέχεια και εύκολα.

 

Εάν είστε έγκυος και διαπιστώσετε ότι είστε συχνά εξοργισμένες, δοκιμάστε:

 

Μείνετε μακριά από θερμά επεισόδια. Αποφύγετε συζητήσεις που θα σας θυμώσουν και πείτε σε εκείνον/εκείνη που θέλει να σας βάλει σε μία κουβέντα με ένταση ότι προτιμάτε να μη μιλήσετε για το θέμα. Στη συνέχεια, αφιερώστε στον εαυτό σας χρόνο και κάντε μια βόλτα, είτε είναι γύρω από το γραφείο είτε γύρω από το τετράγωνο.

 

Παραμείνετε ενεργές σωματικά. Όσο ο γιατρός σας το επιτρέπει, μπορείτε να δοκιμάσετε το ήπιο κολύμπι, το χαλαρό περπάτημα ή ένα χόμπι σε εξωτερικό χώρο όπως η κηπουρική. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις σωματικές ενοχλήσεις, να σας βοηθήσει να νιώσετε ευεξία και έτσι, να μειώσει την ευερεθιστότητα σας.  

Γράψτε κάτω όσα σας θυμόμουν. Θα το βρείτε πολύ θεραπευτικό να σημειώσετε σε ένα χαρτί, τις λέξεις, τα άτομα και τις καταστάσεις που σας εξοργίζουν!

 

Κάντε συχνά διαλείμματα για να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε χρόνο για εσάς ή μακριά από τις υποχρεώσεις σας, αλλά αξίζει. Βρείτε τρόπο να χαρίσετε στον εαυτό σας μία περιποίηση, μία βόλτα ή κάτι που σας κάνει χαρούμενες.  

 

Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Ο υπερβολικός θυμός στην εγκυμοσύνη σας είναι μία δυσάρεστη κατάσταση για πολλούς: για εσάς, για το έμβρυο ακόμα και για το περιβάλλον σας. Εάν διαπιστώσετε ότι ο θυμός δεν είναι πια στον έλεγχό σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή.

 

Σχόλια

Neutral avatar

Οι υποστηρικτές μας