Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-03-04 18:14:53 +0200 Αυτή ακριβώς η κατάσταση είναι η τοκοφοβία και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη.  Τοκοφοβία: τι είναι;

Τοκοφοβία: τι είναι;

Τοκοφοβία: τι είναι; 470 900
Αυτή ακριβώς η κατάσταση είναι η τοκοφοβία και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη. 

Οι περισσότερες μητέρες έχουν αγωνία όταν σκέφτονται τη μέρα που θα γεννήσουν και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Αν όμως αισθάνεσαι τόσο τρομοκρατημένη στην ιδέα του τοκετού που δεν θέλετε να πάτε στην κλινική, τότε ίσως να πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. 

 

Η τοκοφοβία είναι αρκετά σπάνια διαταραχή, όμως συμβαίνει κάποιες γυναίκες να φοβούνται τόσο πολύ τη διαδικασία του τοκετού που δεν θέλουν την βιώσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θέλουν το μωρό τους. Ο τρόμος που σχετίζεται με την στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό τους μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπου που θα επιλέξουν να γεννήσουν πχ στο σπίτι τους, σε πισίνα ή στο νοσοκομείο. Αυτή ακριβώς η κατάσταση είναι η τοκοφοβία και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη. 

 

Συχνά οι γυναίκες με μεγάλο φόβο για τον τοκετό μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης ή/και έντονου άγχους. Πρόκειται μία πραγματική διαταραχή ψυχικής υγείας και πρέπει η νέα μαμά να λάβει την ανάλογη φροντίδα.

 

Μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να αντιληφθεί πως κάτι τόσο φυσιολογικό όσο η στιγμή του τοκετού μπορεί να φαίνεται τρομακτική για κάποιον όμως προτεραιότητα έχει η ψυχική υγεία της μητέρας και η παροχή βοήθειας στην ίδια και το περιβάλλον της ώστε να νιώσει ασφάλεια.

 

Η επικοινωνία με την μαία, τον γιατρό αλλά και τα άτομα εμπιστοσύνης είναι ίσως η πρώτη κίνηση που θα χρειαστεί να κάνει η έγκυος που φοβάται τον τοκετό. Επίσης, η δημιουργία ενός πλάνου γέννας από το ζευγάρι και η επιλογή μίας μεθόδου που θα κάνει την γυναίκα να αισθάνεται καλά μπορεί να βοηθήσει πολύ την κατάσταση. 

 

Τέλος η ψυχολογική υποστήριξη της εγκύου, ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της μείωσης του άγχους και της αγωνίας θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της τοκοφοβίας.

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας