Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-06-22 13:42:41 +0300 Ιάπωνες επιστήμονες: Μια αγκαλιά μπορεί να δείξει εάν υπάρχει αυτισμός Ιάπωνες επιστήμονες: Μια αγκαλιά μπορεί να δείξει εάν υπάρχει αυτισμός

Ιάπωνες επιστήμονες: Μια αγκαλιά μπορεί να δείξει εάν υπάρχει αυτισμός

Ιάπωνες επιστήμονες: Μια αγκαλιά μπορεί να δείξει εάν υπάρχει αυτισμός 470 900
Τα παιδιά με διαταραχή φάσματος του αυτισμού δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στην αγκαλιά

Θα μπορούσατε ποτέ να υποθέσετε ότι με μια αγκαλιά θα μπορούσατε να καταλάβετε εάν ένα παιδί βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού;
Κι όμως Ιάπωνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «το πείραμα της αγκαλιάς» θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη διάγνωση του αυτισμού.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Toho της Ιαπωνίας, υπολόγισαν πώς η πίεση  που ασκεί ένας γονιός στο κορμί ενός βρέφους όταν το αγκαλιάζει διώχνει το άγχος και το βοηθά να ηρεμεί. Αντίθετα, όταν τα ίδια βρέφη βρέθηκαν σε ξένες αγκαλιές, η διάθεση τους μεταβλήθηκε και δεν ήταν τόσο ήρεμα.
Καταγράφοντας του παλμούς της καρδιάς και με τη χρήση αισθητήρων υπολογισμού της πίεσης στα χέρια των ενηλίκων, οι ερευνητές παρατήρησαν την επίδραση τριών βαθμίδων αγκαλιάς: Το απλό κράτημα, μια αγκαλιά μέτριας πίεσης και η σφιχτή αγκαλιά. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στο Cell.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι και στις αγκαλιές ισχύει το «παν μέτρον άριστον».
Τα βρέφη ηρεμούσαν περισσότερο όταν δέχονταν μια τρυφερή αγκαλιά απ΄ ότι ένα δυνατό σφιχταγκάλιασμα, στο οποίο φάνηκε ότι ενοχλούνται.
Ενώ η ιδανική διάρκεια της αγκαλιά είναι τα είκοσι δευτερόλεπτα αφού, όπως έδειξε η έρευνα, το ένα λεπτό αγκαλιάς ή και παραπάνω ήταν αφόρητο για τα βρέφη.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμη ότι τα βρέφη μετά τους 4 μήνες, μπορούσαν και ξεχώρισαν την αγκαλιά των γονιών από τις άλλες αγκαλιές όπου μειωνόταν η καθησυχαστική δράση.
Παρόμοια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας εντοπίστηκε και στους γονείς όταν αγκάλιαζαν τα παιδιά τους.
Η ωκυτοκίνη ή «ορμόνη της αγάπης», η οποία απελευθερώνεται κατά τη σωματική επαφή, θεωρήθηκε υπεύθυνη για την συναισθηματική γαλήνη της αγκαλιάς.

Αγκαλιά και αυτισμός

Η συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα συνδέει για πρώτη φορά την αγκαλιά με τον αυτισμό και  αποτελεί, κατά την επιστημονική ομάδα, την πρώτη απόπειρα καταγραφής του αντίκτυπου της αγκαλιάς στα βρέφη. Μάλιστα τα ευρήματα κρίθηκαν  ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της σύνδεσης γονέα-παιδιού και της παιδικής ψυχολογίας ευρύτερα.
Ο Hiromasa Funato, μέλος της ερευνητικής ομάδας, αναφέρθηκε στη σχέση της αγκαλιάς με τον αυτισμό.

Όπως δήλωσε, τα παιδιά με διαταραχή φάσματος του αυτισμού, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ερμηνεία αισθητηριακών ερεθισμάτων κατά την κοινωνική αλληλεπίδραση. Διαπιστώθηκε δηλαδή, ότι τα παιδιά με αυτισμό δεν αντιδρούσαν στην αγκαλιά των γονέων ούτε καταγράφηκαν μεταβολές στον καρδιακό ρυθμό τους όπως συμβαίνει στα βρέφη όταν κάποιος τα αγκαλιάζει.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες εκτιμούν οτι, αυτό το απλό πείραμα της αγκαλιάς θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτη εξέταση του αυτόνομου νευρικού συστήματος (το οποίο ελέγχει τις ασυνείδητες σωματικές διεργασίες όπως η αναπνοή), της αισθητηριακής επεξεργασίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης σε βρέφη με αυξημένες πιθανότητες αυτισμού.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας