Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-07-06 18:12:18 +0300 Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια στην εγκυμοσύνη; Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια στην εγκυμοσύνη;

Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια στην εγκυμοσύνη;

Πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια στην εγκυμοσύνη; 470 900
Η μικρή έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία θεωρείται ασφαλής ακόμη και για τις εγκυμοσύνες του πρώτου τριμήνου.

Σε μια εγκυμοσύνη που δεν υπάρχουν επιπλοκές, τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα, δεν εμπνέουν ανησυχία για την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων.

Μια έγκυος μπορεί δηλαδή να ταξιδεύει με αεροπλάνο ως την 36 εβδομάδα της κύησης που συνήθως έχουν θέσει ως όριο οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες.  

Τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο ισχύουν οι προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις  για την ασφάλεια του γενικού πληθυσμού. Δεν υπάρχουν δηλαδή ενδείξεις ότι οι πτήσεις μπορεί να προκαλέσουν ρήξη των υμένων ή και πρόωρο τοκετό.

Το ίδιο ισχύει και για τις πιθανές μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης ή της υγρασίας στον θάλαμο των επιβατών.
Πρέπει όμως να θυμόμαστε, ότι ιδιαίτερα στις υπερατλαντικές πτήσεις οι επιβάτες εκτίθενται σε μικρή αύξηση της κοσμικής ακτινοβολίας.

 Αυτή η μικρή έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία θεωρείται ασφαλής ακόμη και για τις εγκυμοσύνες του πρώτου τριμήνου.

Όμως, αν μία έγκυος πρέπει να κάνει συνεχώς υπερατλαντικά ταξίδια λόγω των επαγγελματικών αναγκών της, θα πρέπει να υπολογισθεί το άθροισμα της συνολικής κοσμικής ακτινοβολίας που θα δεχτεί, στο διάστημα που της επιτρέπουν οι διάφορες αεροπορικές εταιρείες να ταξιδεύει.
Επίσης τα μηχανήματα ελέγχου ολικής σάρωσης είναι πηγή εκπομπής μικρής δόσης ακτινοβολίας. Στα Ελληνικά αεροδρόμια ακόμη δεν υπάρχουν αυτά τα μηχανήματα.

Εάν ταξιδεύετε όμως σε μέρη που υπάρχουν, έχετε δικαίωμα να επιλέξετε την σωματική έρευνα καθώς όσο μικρή κι αν είναι η εκπομπή τους σε αυτή την ακτινοβολία, η ανησυχία πάντα θα υπάρχει για την πιθανή επίδραση που μπορεί να υπάρξει στο γενετικό υλικό του μωρού σας.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν θα σας επιτρέπουν το ταξίδι αν είστε στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεων ενώ για ταξίδια μετά την 36η εβδομάδα θα πρέπει ο γυναικολόγος σας να  συμπληρώσει την ειδική φόρμα η οποία στην συνέχεια θα υπογραφεί και από τον γιατρό της αεροπορικής εταιρείας.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι 72 ώρες πριν την πτήση.

Εάν πάλι ταξιδεύετε συχνά ρωτήστε την/τον γυναικολόγο σας σχετικά με το σε ποιες εβδομάδες της εγκυμοσύνης γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να είστε σε θέση να τις κάνετε.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας