Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-06-01 14:36:45 +0300 4+1 συμβουλές που με το πέρασμα του χρόνου αποτελούν παρελθόν! Μερικές συμβουλές που αποτελούν πια παρελθόν

Μερικές συμβουλές που αποτελούν πια παρελθόν

Μερικές συμβουλές που αποτελούν πια παρελθόν 470 900
4+1 συμβουλές που με το πέρασμα του χρόνου αποτελούν παρελθόν!

Οι πρώτες μέρες με το μωρό, αλλά και γενικότερα το μεγάλωμα ενός μωρού, είναι κάτι που αγχώνει τους γονείς, ειδικά αν γίνονται για πρώτη φορά. Από την πρώτη μέρα κιόλας ζωής του μωρού, θα αρχίσουμε να μαθαίνουμε δίπλα του. Κανείς δε γεννήθηκε γονιός και η μητρότητα και η πατρότητα είναι κάτι που δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο. 

Πολλοί είναι αυτοί που θα σπεύσουν να μας «διδάξουν» τρόπους και τεχνικές για το πώς μεγαλώνεις σωστά ένα μωρό. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Ο κάθε γονιός, με γνώμονα την οικογένεια που έχει μεγαλώσει, αλλά και τον τρόπο που μεγάλωσε μέσα σ’ αυτή, πράττει είτε ανάλογα είτε ακριβώς το αντίθετο. 

Οι πιο καλοί στις συμβουλές είναι οι μαμάδες, δηλαδή οι γιαγιάδες, οι οποίες χρησιμοποιώντας πολλάκις τη φράση «του παιδιού μου το παιδί είναι δύο φορές παιδί μου» θα θελήσουν να κάνουν τα ίδια κι ακόμη περισσότερα. Αν και τα παιδιά όλων των ετών μεγαλώνουν με έναν παρεμφερή τρόπο, εν τούτοις με την πάροδο  του χρόνου,  αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη της ιατρικής, υπάρχουν αλήθειες αλλά και μύθοι. Πράγματα που με το χρόνο άλλαξαν και δεν ισχύουν πια.

Ας δούμε τους μύθους και τις αλήθειες στο μεγάλωμα των παιδιών! 

1. Μπάνιο κάθε μέρα! Μύθος. Πολλοί θεωρούν πως τα μωρά πρέπει να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα. Η αλήθεια είναι πως τα μωρά δεν ιδρώνουν με τον ίδιο τρόπο που ιδρώνουν  οι μεγάλοι, εν τούτοις θα πρέπει να τα κάνουμε μπάνιο τουλάχιστον ανά δύο ή τρεις μέρες  το πολύ. Πολλές μαμάδες κάνουν το μωρό μπάνιο κάθε μέρα, καθώς αυτό είναι μέσα στη  ρουτίνα για παράδειγμα του ύπνου τους. Στην περίπτωση αυτή, που δεν είναι κάτι το απαγορευτικό θα πρέπει κάθε φορά μετά το μπάνιο να απλώνουμε στο μωρό μια ενυδατική κρεμούλα. Φροντίζουμε επίσης να πλένουμε τακτικά  το πρόσωπό του και να είναι καθαρή η περιοχή των γεννητικών οργάνων του. 
 

2. Ύπνος χωρίς φως. Μύθος. Η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Σε μερικά μωρά αρέσει να κοιμούνται με τα φώτα κλειστά και να μην ακούγεται τίποτε στο δωμάτιο, ενώ άλλα μωρά φαίνεται πως για να κοιμηθούν θα πρέπει να ακούγεται κάποιος θόρυβος και να υπάρχει έστω και λίγο φως σε μια μεριά του δωματίου. Εδώ δεν υπάρχει λάθος ή σωστό. Υπάρχει ο τρόπος που έχουμε μάθει το μωρό να κοιμάται. 
 

3. Οινόπνευμα για τον πυρετό. Μύθος. Ο πυρετός δεν πέφτει, αν τρίψουμε το μωρό με οινόπνευμα. Η αλήθεια είναι πως αν κάνουμε στο μωρό εντριβή με οινόπνευμα υπάρχει ο κίνδυνος να ερεθιστεί το δερματάκι του. Επομένως αν το μωρό υποφέρει από πολύ πυρετό, ενημερώνουμε για αρχή τον παιδίατρο μας και εν συνεχεία μπορούμε να κάνουμε στο μωρό ένα χλιαρό μπάνιο ή να του βάλουμε μια ζεστή κομπρέσα.


4.    Κλασσική μουσική για υψηλό ΙQ. Μύθος. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος μουσικής που αυξάνει το ΙQ ενός μωρού. Εν τούτοις η μουσική ενισχύει τον εγκέφαλο των μωρών και είναι πολύ ωφέλιμη για την ανάπτυξή τους.
 

4+1 Αφήστε το μωρό να κλάψει. Μύθος. Δε θα κακομάθεις ένα μωρό, επειδή κάθε φορά που κλαίει  το νταντεύεις. Ειδικά για τα μωρά κάτω των τεσσάρων μηνών, το κλάμα δεν αποτελεί μια στρατηγική, για να τα πάρουμε αγκαλιά, άλλα έναν τρόπο για να μας δείξουν πως κάτι τους συμβαίνει. Το κλάμα είναι ένα μέσο επικοινωνίας με τους γονείς. Η αγκαλιά μας δε, που είναι η απάντηση στο κλάμα τους είναι η δήλωση  πως είμαστε εκεί για αυτά! Είναι το παράδειγμα πως θα τα φροντίζουμε για πάντα!
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας