Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2018-05-23 17:29:20 +0300 Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είναι πιθανόν η υπερβολική καθαριότητα και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά να οδηγούν στην εμφάνιση παιδικής λευχαιμίας! Η υπερβολική καθαριότητα αιτία της παιδικής λευχαιμίας;

Η υπερβολική καθαριότητα αιτία της παιδικής λευχαιμίας;

Η υπερβολική καθαριότητα αιτία της παιδικής λευχαιμίας; 470 900
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς είναι πιθανόν η υπερβολική καθαριότητα και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά να οδηγούν στην εμφάνιση παιδικής λευχαιμίας!

Πολλές φορές απομονώνουμε το παιδί μας από άλλα παιδιά της ηλικίας του. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι το προστατεύουμε από τυχόν αρρώστιες. Την ίδια αντίληψη έχουμε και για την καθαριότητα του σπιτιού μας. Θέλουμε να εξαλείψουμε κάθε πιθανότητα να έρθει το παιδί μας σε επαφή με βακτήρια. Τι συμβαίνει όμως αν αυτά που πιστεύουμε είναι λάθος;

Η υπερβολική καθαριότητα και η παιδική λευχαιμία

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη-ορόσημο, η υπερβολική καθαριότητα στα σπίτια, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των βακτηρίων, όπως και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μπορούν να έχουν ως παρενέργεια την πυροδότηση παιδικής λευχαιμίας. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που κάνει αυτό τον συσχετισμό.

Τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται από νωρίς σε μικροοργανισμούς στο σπίτι τους ή μέσα από την παρέα τους με άλλα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Εάν αυτό δε συμβεί, τότε μπορεί να τεθεί σε κίνηση μια αλυσίδα αρνητικών βιολογικών αντιδράσεων, με πιθανή κατάληξη την εμφάνιση λευχαιμίας.

Χωρίς επαρκή ανοσία, σύμφωνα με τη μελέτη, σε ένα παιδί που απλώς κολλά τον ιό της εποχικής γρίπης, το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημά του είναι πιθανό να κάνει υπερπαραγωγή λευκών κυττάρων, κάτι που ευνοεί την εκδήλωση παιδικού καρκίνου. Ο καθηγητής Μελ Γκρέηβς του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου “Nature Review Cancer”, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, αξιολόγησε 30 χρόνια έως τώρα ερευνών για να καταλήξει σε αυτό που αποκάλεσε «παράδοξο της προόδου στις σύγχρονες κοινωνίες», δηλαδή οι πρόοδοι στην καθαριότητα να ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου.

Η μελέτη δημιουργεί ελπίδες ότι, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, η Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (ΟΛΛ) είναι δυνατό να γίνει μια πάθηση που θα μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον. Η επαφή με άλλα παιδιά από όσο γίνεται μικρότερη ηλικία, ο θηλασμός, το παιχνίδι στην ύπαιθρο και η αποφυγή της υπερβολικής οικιακής καθαριότητας είναι ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης.

«Οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας είναι πιθανώς εφικτό να προληφθούν, με τον ίδιο ίσως τρόπο που ήδη εξετάζεται για τις αυτοάνοσες παθήσεις ή τις αλλεργίες, δηλαδή με απλές και ασφαλείς παρεμβάσεις για να εκτίθενται τα μικρά παιδιά σε μια ποικιλία κοινών και αβλαβών μικροοργανισμών», δήλωσε ο δρ Γκριβς, ενώ συμβούλευσε τους γονείς να ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο την επαφή των μωρών τους με άλλα μωρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας