Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-10-01 12:13:21 +0300 Γιατί οι γιατροί επιμένουν για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Γιατί οι γιατροί επιμένουν για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας

Γιατί οι γιατροί επιμένουν για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας

Γιατί οι γιατροί επιμένουν για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας 470 900
Αρκετοί γονείς ωστόσο δεν είναι σίγουροι για το αν πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο! 

Η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και η έξαρση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β στη διάρκεια του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα του εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας.


Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν έχουν σωστή πληροφόρηση για τη νόσο και αρκετοί άλλοι δεν είναι σίγουροι για το αν πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους το εμβόλιο! 
Κι αυτό ενώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των κρουσμάτων με το 2016 να έχουν καταγραφεί συνολικά 40 περιστατικά.

Επειδή η μηνιγγίτιδα μετρά ήδη πολλά κρούσματα εντός και εκτός Ελλάδας η παιδίατρος Άντα Ορφανάκου, θα λύσει όλες τις απορίες σας σχετικά με αυτή την ομολογουμένως ανησυχητική νόσο.


«Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια θανατηφόρος νόσος, για τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από τη συγκεκριμένη νόσο καταλήγει, παρά τη θεραπεία!
Ένα άτομο μπορεί να νοσήσει βαριά. Η μηνιγγίτιδα B μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και να προκαλέσει παράλυση έως και θάνατο» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι είναι ανάγκη να λάβουμε τα μέτρα μας απέναντι στην επικίνδυνη αυτή νόσο.

Πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί 


Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα, μέσα από τον βήχα, το σάλιο, το φτάρνισμα ή ακόμη και ένα φιλί. Ουσιαστικά, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων. Στο σχολείο, λοιπόν, ακόμη και το παιχνίδι μπορεί να «κρύβει» πολλούς κινδύνους για τα παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα


Τα συμπτώματα ξεκινούν συνήθως σαν μια απλή ίωση. Το παιδί εμφανίζει αρχικά καταρροή, πυρετό ή πονοκέφαλο, ωστόσο, μέσα σε 6 ή 12 ώρες, μπορεί να αρρωστήσει βαριά, ακόμη και να καταλήξει. Η μηνιγγίτιδα είναι μια νόσος που για εμάς τους παιδιάτρους αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα» μας. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα και μια ιδιαίτερα σοβαρή νόσο με γρήγορη εξέλιξη.


Τα παιδιά κινδυνεύουν πιο πολύ ενώ η νόσος απειλεί περισσότερο τα βρέφη κάτω του 1 έτους και τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Όμως ευάλωτοι απέναντι στη μηνιγγίτιδα Β είναι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Πρόληψη και εμβολιασμός - Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο


Η πρόληψη είναι σημαντικότερη από τη θεραπεία και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της νόσου και προστασίας από αυτή.
Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β κατέστη εφικτός από το 2013 με το εμβόλιο Bexsero, το οποίο χορηγείται σε παιδάκια ηλικίας από δύο μηνών και άνω.

Οι γονείς πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Εγώ πιστεύω πολύ σε αυτό. Κάποιοι φοβούνται να το κάνουν, ωστόσο, έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 35 χώρες στον κόσμο και μάλιστα στη χώρα μας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αν μπορούν να το κάνουν οι ευπαθείς ομάδες, τότε πώς μπορεί να είναι επικίνδυνο για ένα υγιές άτομο;

Ας αναλογιστεί ένας γονιός πώς θα αισθανθεί αν το παιδί του νοσήσει επειδή δεν έκανε ένα εμβόλιο το οποίο υπάρχει στα ράφια των φαρμακείων. Ας κρατήσουμε τα παιδάκια μας μακριά από αυτόν τον κίνδυνου. Μπορούμε και οφείλουμε να το κάνουμε. Ένα εμβόλιο μπορεί να σώσει μια ζωή!
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας