Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-01-12 13:04:58 +0200 Τα παιδιά έχουν το δικό τους "νάνι" που δεν λένε να αποχωριστούν ποτέ. Είναι ΟK που δεν αφήνει ποτέ (μα ποτέ) το νάνι του;

Είναι ΟK που δεν αφήνει ποτέ (μα ποτέ) το νάνι του;

Είναι ΟK που δεν αφήνει ποτέ (μα ποτέ) το νάνι του; 470 900
Τα παιδιά έχουν το δικό τους "νάνι" που δεν λένε να αποχωριστούν ποτέ.

Tα περισσότερα παιδιά έχουν κάποιο αγαπημένο αντικείμενο το οποίο δεν αποχωρίζονται ποτέ.  Είτε πρόκειται για κάποιο αρκουδάκι, είτε για κάποιο ύφασμα (κουβερτάκι ή πανάκι) το σίγουρο είναι πως θα τους είναι στην κυριολεξία απαραίτητο για να κοιμηθούν, να ηρεμήσουν και για να χαλαρώσουν.

Η μυρωδιά και η αίσθησή τους, που είναι τόσο απαλά και μαλακά, τους δημιουργεί εξάρτηση από εκείνα αλλά τους παρέχει κι ένα είδος ασφάλειας. 
Αν πιστεύετε βέβαια πως τώρα που το παιδί μπήκε στην νηπιακή ηλικία θα αποχωριστεί και τον «αγαπημένο του φίλο» μάλλον κάνετε λάθος.

Αν το αγαπημένο του αντικειμένο είναι κάποιο πανάκι να ξέρετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το αποχωριστεί μέχρι στην κυριολεξία να λιώσει το ύφασμά του, το ίδιο ισχύει βέβαια και αν μιλάμε για κάποιο αρκουδάκι!

Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένες και να θυμόμαστε πως αυτή η εξάρτηση του παιδιού με κάποιο αντικειμένο ξεκινάει πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του και μπορεί να σταματήσει ίσως και στα 6 του χρόνια.

Σίγουρα ένα φθαρμένο πανί ή ένα παλιό κουκλάκι κάθε άλλο παρά πηγή παρηγοριάς δεν φαίνεται για κάποιον ενήλικο για ένα παιδί όμως αποτελεί μια πηγή σιγουριάς και ασφάλειας καθώς του προσφέρει ηρεμία και χαλαρώνει μυρίζοντας ή πιάνοντάς το στα χεράκια του. Σε αυτή την ηλικία το παιδί αναπτύσσει πολλές φοβίες και μέσα από ένα αντικειμένο το οποίο μπορεί να το έχει συνεχώς μαζί του μπορεί και τις αντιμετωπίζει. 

Για να μπορέσουμε να μειώσουμε ως γονείς αυτή την εξάρτηση του παιδιού, δεν θα πρέπει να το αφήνουμε να το παίρνει παντού μαζί του. Ειδικά όταν πρόκειται να πάμε κάπου κοντά και για λίγη ώρα θα πρέπει να το παροτρύνουμε να το αφήνει ώστε σιγά σιγά το παιδί να αρχίσει να συνηθίζει στην έλλειψή του. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να γίνεται υπό πίεση. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πιέσετε το παιδί ώστε να αφήσει το αγαπημένο του αντικείμενο και να μην το έχει μαζί του διότι εκείνο θα παραπονεθεί και δεν είναι σωστό για την ψυχολογία του η βίαιη αποκοπή του από αυτό.

Θα πρέπει να έχετε κάποιο ύφασμα ή κάποιο κουκλάκι το οποίο να μοιάζει στην υφή με αυτό που ήδη έχει το παιδί. Σε περίπτωση που το χάσει να μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάτι ανάλογο που θα του μοιάζει διότι για εκείνο η απώλεια θα είναι πολύ μεγάλη και κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει συνηθίσει σίγουρα θα απορριφθεί καθώς δεν θα του προσφέρει την ίδια αίσθηση και θα νιώσει την αλλαγή

Καλό θα ήταν να πλένετε αρκετά συχνά το κουβερτάκι ή το αρκουδάκι με το οποίο είναι δεμένο το παιδί, ώστε να μην αποκτά κάποια μυρωδιά με την οποία θα δεθεί. Επίσης, να είστε σίγουρες πως η αγάπη του παιδιού για το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν το αφήνει πίσω σε άλλες δραστηριότητες. Αν όμως αυτό συμβαίνει, θα πρέπει να εξετάσετε βαθύτερα το θέμα, διότι αυτό θα υποδηλώνει μια συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το παιδί και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. 


Πηγή: whattoexpect.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας