Θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες.
Τίποτα δεν απαγορεύεται
Αν το διαιτολόγιο είναι ισορροπημένο και δεν συνοδεύεται από αλκοόλ -οι γιατροί επιτρέπουν ένα μικρό ποτήρι κρασί ή μπύρα- το μενού της εγκύου δεν χρειάζεται να διαφέρει σε τίποτα από των υπολοίπων.
Καταναλώνουμε με φειδώ
-Ροφήματα με καφεϊνη (τσάι, αναψυκτικά, σοκολάτα).
-Τα μαλακά και τα μπλε τυριά
-Το συκώτι
-Τα μεγάλα ψάρια
-Τα προϊόντα πατέ που είναι πολύ λιπαρά, επιβαρυμένα με πολλές θερμίδες.
-Τα γλυκά.
Προσοχή!
Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν τις ίδιες θερμίδες (150kcal το καθένα) όμως οι κουραμπιέδες έχουν βούτυρο, ενώ τα μελομακάρονα μέλι. Ως εκ τούτου, η δεύτερη επιλογή είναι σαφώς πιο θρεπτική.
Καταναλώνουμε άφοβα
-Ελαιόλαδο για την αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε που περιέχει. Επιπλέον, τα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου δεν αυξάνουν την χοληστερόλη. Το καταναλώνουμε ωμό και όχι μαγειρεμένο σε υψηλές θερμοκρασίες.
-Καρύδια και ξηρούς καρπούς που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ασβέστιο και φυτικές ίνες.
-Κανέλα για τον σίδηρο και τα αιθέρια έλαια που περιέχει και που κάνουν καλό.
Ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού για την βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.
-Σουσάμι για την βιταμίνη Ε που ωφελεί την καρδιά, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ασβέστιο, το σίδηρο, το φώσφορο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το σελήνιο κ.α.
-Φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και αντιμετωπίζουν την δυσκοιλιότητα της εγκυμοσύνης.
-Κάστανα για τις φυτικές ίνες, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και το σίδηρο που περιέχουν.
-Σταφίδες για τις φυτικές ίνες, το κάλιο, τις βιταμίνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο και το σίδηρο.
Σχόλια