Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2017-11-13 14:30:29 +0200 Πώς γίνεται η αναπτυξιακή εξέταση και τι εξετάζουν τα αναπτυξιακά τεστ; Αναπτυξιακή εξέταση και αιτίες για παραπομπή σε αναπτυξιακό κέντρο

Αναπτυξιακή εξέταση και αιτίες για παραπομπή σε αναπτυξιακό κέντρο

Αναπτυξιακή εξέταση και αιτίες για παραπομπή σε αναπτυξιακό κέντρο 470 900
Ο αναπτυξιολόγος-εργοθεραπευτής κ. Στέλιος Μαντούδης, ιδρυτής του αναπτυξιακού κέντρου Mandou, μιλά για τις αιτίες παραπομπής σε αναπτυξιακό κέντρο και την αναπτυξιακή εξέταση.

Ο αναπτυξιακός έλεγχος προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να γίνεται από τον παιδίατρο σε όλα τα παιδιά σε κρίσιμες ηλικίες ανάπτυξης. Οι ηλικίες αυτές στα βρέφη και τα νήπια είναι 6 μηνών, 12 μηνών, 18 μηνών, 24 μηνών και 36 μηνών.

Ο πρώτος αναπτυξιακός έλεγχος γίνεται στο μαιευτήριο  

Πραγματικά μόλις λίγες ώρες μετά τη γέννηση γίνεται η πρώτη αναπτυξιακή εκτίμηση μέσα στο μαιευτήριο από τον παιδίατρο-νεογνολόγο. Στη συνέχεια, το παιδί ελέγχεται από τον παιδίατρο κάθε φορά που πηγαίνουμε για εξέταση.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις στις οποίες ο παιδίατρος εντοπίζει ασυνήθιστες συμπεριφορές και καθυστέρηση σε ορισμένα βασικά αναπτυξιακά ορόσημα, τότε χρήζει εξειδικευμένης αναπτυξιακής εξέτασης σε ένα αναπτυξιακό κέντρο .

Αιτίες Παραπομπής σε Αναπτυξιακό Κέντρο για Αναπτυξιακό Έλεγχο

Συνήθως ο παιδίατρος θα παραπέμψει τους γονείς για αναπτυξιακό έλεγχο σε αναπτυξιακό κέντρο αν το παιδί ή το νήπιο παρουσιάζει αναπτυξιακά προβλήματα σε σχέση με πρωιμότητα, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, χρόνια μεταβολικά και γενετικά σύνδρομα, νοητική καθυστέρηση, καθυστέρηση λόγου και ομιλίας, διαταραχές συμπεριφοράς, εκρήξεις θυμού και επιθετικότητα, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, διαταραχή κινητικού συντονισμού (αδεξιότητα), ή και μεγάλη ευφυΐα (χαρισματικά παιδιά).            

Πως γίνεται η αναπτυξιακή εξέταση;

Η αναπτυξιακή εξέταση είναι  μια εύκολη και ανώδυνη εξέταση, η οποία συνήθως διαρκεί 30 με 40 λεπτά. Δίνουμε στο μωρό ή στο νήπιο παιχνίδια όπως κύβους, κουδουνίστρες, κορδόνια με χάντρες και ζητάμε από το παιδί να τα χειριστεί. Του δείχνουμε κάρτες με εικόνες και σχήματα, τα οποία το παιδί καλείται να δείξει ή να πει τι καταλαβαίνει. Με αυτό τον τρόπο καταλαβαίνουν οι ειδικοί αν το παιδί αναπτύσσεται συμφώνα με την ηλικία του ή αν παρουσιάζει κάποιου είδους αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Παράλληλα με την εξέταση γίνεται η λήψη ιατρικού και κοινωνικού ιστορικού, δηλαδή πληροφορίες από το περιβάλλον του παιδιού που φανερώνουν τον τρόπο και τις συνθήκες που μεγαλώνει το παιδί. Γίνεται παρακολούθηση του παιδιού στο χώρο για ελεύθερο παιχνίδι και παράλληλα ελέγχονται οι κοινωνικό-συναισθηματικές δεξιότητες. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης και στη συνέχεια γίνεται η εξέταση του παιδιού σε συγκεκριμένες δοκιμασίες στους 5 τομείς της ανάπτυξης.

Αναπτυξιακή εξέταση με το αναπτυξιακό Check up Plus - Ποιους τομείς εξετάζει;

Το αναπτυξιακό Check Up Plus είναι ένα αναπτυξιακό τεστ που έχει δημιουργηθεί σε ελληνικό πληθυσμό. Eκτός από τις 5 βασικές κλίμακες της ανάπτυξης (φροντίδα εαυτού, νευρολογικός κινητικός τομέας, λόγου-ομιλίας, κοινωνικό-συναισθηματικός τομέας, γνωστικός-αντιληπτικός), εξετάζει παράλληλα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης στους αντίστοιχους τομείς.

Τι είναι τα ποιοτικά στοιχειά της ανάπτυξης ;

 Με το ορό ποιοτικά στοιχειά εννοούμε τον τρόπο και τη διαδικασία που ακoλούθησε το παιδί για να κάνει ή να μην κάνει μια δοκιμασία. Με απλά λόγια, αν δώσουμε στο μωρό να βάλει ένα κύβο πάνω στον άλλον εξετάζουμε τον τρόπο που έπιασε (σύλληψη δάκτυλων), τις κινήσεις που έκανε (διαδοχοκίνηση, συντονισμό χεριού ματιού) και τη δύναμη που έβαλε. Παράλληλα, ελέγχεται και το αν χρειάστηκε λεκτική παρακίνηση από τον εξεταστή ή αν το ολοκλήρωσε μόνο του. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές καθώς εντοπίζουν σε βάθος τις αναπτυξιακές δυσκολίες του παιδιού και βοηθούν σημαντικά στην καταλληλότερη επιλογή θεραπείας. Όλες αυτές οι επιμέρους πληροφορίες καθοδηγούν τον θεραπευτή, ο οποίος θα αναλάβει στη συνέχεια το θεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού.

Οι 2 συμπληρωματικές κλίμακες του αναπτυξιακού Check Up Plus

Το αναπτυξιακό Check Up Plus περιλαμβάνει ακόμα 2 συμπληρωματικές κλίμακες που αξιολογούν δύο βασικές δεξιότητες που συναντάμε στη πρώτη βρεφική ηλικία, τις εκτελεστικές λειτουργίες και την αυτορρύθμιση των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Για παράδειγμα, ένα παιδί που παρουσιάζει καθυστέρηση λόγου πολύ συχνά έχει δυσκολία και στη ρύθμιση της συμπεριφοράς του, ή ένα παιδί που έχει κινητική αδεξιότητα παρουσιάζει και δυσκολίες στις εκτελεστικές λειτουργίες.

Πού μπορώ να κάνω την αναπτυξιακή εξέταση με το αναπτυξιακό Check Up Plus;

Η αναπτυξιακή εξέταση αλλά και η αντιμετώπιση των αναπτυξιακών διαταραχών γίνεται σωστότερα όταν γίνεται διεπιστημονικά, δηλαδή από μια ομάδα ειδικών θεραπευτών. Το αναπτυξιακό κέντρο Mandou διαθέτει εμπειρία τόσο στις μεθόδους εκτίμησης αλλά και στη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας