Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-04-10 15:11:41 +0300 5 λάθη στον ύπνο του μωρού που κάνουν όλοι οι γονείς! Μα τι φταίει και δεν κοιμάται;

Μα τι φταίει και δεν κοιμάται;

Μα τι φταίει και δεν κοιμάται; 470 900
5 λάθη στον ύπνο του μωρού που κάνουν όλοι οι γονείς!

Ο ύπνος είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της ανάπτυξης του μικρού μας. Ο σωστός και επαρκής ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του και στη συμπεριφορά του. Κάποιες φορές ωστόσο, το να βάλουμε το παιδί μας για ύπνο μοιάζει...άθλος! Ποια είναι τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι γονείς και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά;

1. Ο χρόνος εκτός σπιτιού
Κάποια μωρά ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής τους ξεκινούν τις διάφορες δραστηριότητες. Το περίφημο baby swimming, η γυμναστική για τη μαμά και το μωρό, οι βόλτες και πoλλές άλλες δραστηριότητες, έχουν ως αποτέλεσμα το μωρό να περνάει πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Αυτό δυσκολεύει την εξοικείωσή του με το περιβάλλον του σπιτιού, συνεπώς και τον ύπνο. 

Τι μπορούμε να κάνουμε: Αν πιστεύετε ότι περνάτε με το μωρό σας πολλές ώρες εκτός σπιτιού, φροντίστε να τις περιορίσετε και να περνάτε περισσότερες ώρες παίζοντας, διαβάζοντας ή ακούγοντας μουσική μέσα στο σπίτι.

 

2. Πολλές και διαφορετικές στρατηγικές
Στην προσπάθειά μας να βρούμε την καλύτερη λύση για να κοιμηθεί το μικρό μας, καταλήγουμε να εφαρμόζουμε πολλές και διαφορετικές μεθόδους. Αυτό μπερδεύει και προκαλεί σύγχυση στο μωρό μας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κοιμηθεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Ακολουθήστε μία σταθερή μέθοδο η οποία θα λαμβάνει υπόψιν το που θα κοιμάται το μωρό τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, το πρόγραμμα ύπνου και θηλασμού και τέλος τις ώρες που θα το προσέχει κάποιος άλλος,  να τηρείται το  ήδη υπάρχον πρόγραμμα. 

 

3. Οι απόψεις διίστανται
Στο θέμα ύπνος οι απόψεις δύσκολα συμπίπτουν. Το πιθανότερο είναι να μη συμφωνήσουμε καν με το σύντροφό μας για τη μέθοδο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό!

Τι μπορούμε να κάνουμε: Συζητάμε τις διάφορες απόψεις, βλέπουμε τα κοινά σημεία, τις διαφορές, τα υπέρ και τα κατά και προσαρμοζόμαστε. Μην ξεχνάτε, η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση!

 

4. Ύπνος και φαγητό πάνε μαζί
Ένα σύνηθες φαινόμενο είναι το μωρό να πρέπει να φάει για να κοιμηθεί. Αυτό όμως δεν είναι σωστό. 

Τι μπορούμε να κάνουμε: Ακολουθούμε το πρόγραμμα θηλασμού και ύπνου. Αν ωστόσο δυσκολεύεστε να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια, προσπαθήστε το σταδιακά. Κάποιες μέρες ταΐστε το μωρό σας πριν κοιμηθεί και κάποιες άλλες αφήστε το να κοιμηθεί χωρίς τη δική σας βοήθεια.

 

5. Ζεστό περιβάλλον και απόλυτη ησυχία
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το μωρό χρειάζεται ένα ζεστό περιβάλλον για να κοιμηθεί και απόλυτη ησυχία. Αυτό όμως δεν είναι απολύτως σωστό. Τα πάντα, άλλωστε, χρειάζονται μέτρο.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Προτιμήστε βαμβακερές πιτζάμες για το μικρό σας και όχι βαριά σκεπάσματα. Επιπλέον, η απόλυτη ησυχία στο σπίτι όταν κοιμάται το μωρό όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη, αλλά ίσα ίσα ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα συγκέντρωσης όσο το παιδί μεγαλώνει. Για αυτό λοιπόν, θορυβήστε ελεύθερα!

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Masterclass με θέμα "Πρώτες βοήθειες σε βρέφη και παιδιά" απο την Παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη. 

 

 

Πηγή: babble.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας