Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-26 14:47:53 +0200 Ο RSV είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος παγκοσμίως, προσβάλλοντας νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά. RSV: ορισμός, πρόληψη και θεραπεία

RSV: ορισμός, πρόληψη και θεραπεία

RSV: ορισμός, πρόληψη και θεραπεία 470 900
Ο RSV είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος παγκοσμίως, προσβάλλοντας νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά.

1. Τι είναι ο RSV;
Ο RSV είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος παγκοσμίως, προσβάλλοντας νεογνά, βρέφη και μικρά παιδιά ενώ ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού προκαλώντας βρογχιολίτιδα και πνευμονία.

Οι λοιμώξεις από το RSV εμφανίζονται αργά το φθινόπωρο και διαρκούν έως τα τέλη της άνοιξης. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι χαρακτηρίζονται οι χειμερινοί μήνες καθώς τότε πραγματοποιείται σχεδόν το 90% των εισαγωγών στο νοσοκομείο, με διαγνωσμένη βρογχιολίτιδα, σε παιδιά και βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Κατά την ίδια περίοδο τουλάχιστον, οφείλονται στον RSV.

Νεότερες έρευνες συνδέουν την προσβολή από τον RSV, σε βρεφική ηλικία,  με την μετέπειτα εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών περίπου στην ηλικία των επτά ετών.

Γιατί ένα κρυολόγημα θα μπορούσε να κρύβει σοβαρούς κινδύνους!

Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά κρυολογούν πολύ συχνά, γεγονός που μας έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι δε χρειάζεται κάθε φορά να ανησυχούμε ιδιαίτερα.

Όμως επειδή ένα κρυολόγημα μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους, αξίζει να μάθουμε περισσότερα ώστε να μην ταλαιπωρηθεί το παιδί μας για χρόνια ή ακόμα και για την υπόλοιπη ζωή του!

Ο Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός (RSV) είναι ένας απ’  αυτούς τους κινδύνους.
Οι επιπτώσεις του είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς, με αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο. Η λοίμωξη οδηγεί σε βρογχιολίτιδα ή / και πνευμονία και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σε χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα και αναπνευστικό συριγμό.

2. Ποια μωρά είναι πιο ευάλωτα στον RSV;

o Τα πρόωρα βρέφη που γεννήθηκαν πριν ή και κατά τη διάρκεια της 35ης εβδομάδας κύησης
o Τα νεογνά βάρους μικρότερου των 2,5 κιλών
o Τα πρόωρα με αναπνευστικά προβλήματα
o Τα πρόωρα βρέφη με συγγενείς καρδιολογικές παθήσεις
o Τα μωρά πολλαπλής κύησης (δίδυμα, τρίδυμα)

Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες:
o Η ηλικία του βρέφους κατά την έναρξη της περιόδου επιδημιολογίας του ιού. Βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο
o Η απουσία μητρικού θηλασμού αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης
o Το φύλο, καθώς τα αγόρια στατιστικά νοσούν με υψηλότερη συχνότητα.
Πρόσθετοι επιβαρυντικοί παράγοντες, είναι το κάπνισμα στο σπίτι, η επαφή με μεγαλύτερα παιδάκια που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό καθώς και η γέννηση του παιδιού κατά τους μήνες που ο ιός βρίσκεται σε έξαρση.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα του RSV;

Τα συμπτώματα του RSV, στα νεογνά και τα βρέφη, τις πρώτες δύο ημέρες μοιάζουν  με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος, δηλ. Συνάχι και μερικές φορές πυρετός. Από την Τρίτη ημέρα, περίπου, τα συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται πιο έντονα με:
o Ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή
o Συριγμό στην αναπνοή καθώς και ταχύπνοια
o Αδυναμία να θηλάσει ή / και γενικότερα να τραφεί, το οποίο το καταβάλλει ιδιαίτερα
o Πυρετό συνήθως χαμηλό, δεν είναι όμως σπάνιο να καταλήξει αρκετά υψηλός

4. Γιατί τα πρόωρα μωρά είναι πιο ευάλωτα στον RSV;

Τα πρόωρα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευπαθή για να αντιμετωπίσουν ισχυρούς ιούς και μικρόβια. Το αναπνευστικό τους σύστημα δεν έχει προλάβει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του όπως στα τελειόμηνα βρέφη διότι η διαδικασία μετάδοσης αντισωμάτων από τη μητέρα στο έμβρυο συντελείται κατά τους τελευταίους μήνες της κύησης. Οι αεραγωγοί στους πνεύμονες των πρόωρων είναι μικρότεροι σε μήκος και διάμετρο και παρουσιάζουν μια υπερευαισθησία.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν ένα βρέφος παραμείνει για τουλάχιστον 4 εβδομάδες στο νοσοκομείο είναι πολύ πιθανό να νοσήσει διότι ο RSV πολύ συχνά εμφανίζεται και ενδο- νοσοκομειακά.
 
5. Ο RSV μεταδίδεται εύκολα;

Ο RSV μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα, ιδιαίτερα τις περιόδους έξαρσης, τέλη φθινοπώρου μέχρι και την άνοιξη. Κάθε φορά που κάποιος ασθενής φτερνίζεται ή βήχει, μολυσμένα σταγονίδια διαχέονται στο χώρο γύρω του και είναι πολύ απλό κάποιος να έρθει σε επαφή με αυτά. Ο ιός άλλωστε παραμένει ζωντανός για αρκετές ώρες σε κάθε είδους επιφάνεια, ενώ οι χώροι πολυκοσμίας επιβαρύνονται ιδιαιτέρως.

6. Υπάρχουν προληπτικά μέτρα για την προστασία από τον RSV;

o Όταν έρχεστε σε επαφή με το μωρό θa πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας
o Αν έχετε κρυολογήσει δε θα πρέπει να πλησιάζετε το μωρό
o Αν το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα θα πρέπει να κρατάτε τα μεγαλύτερα αδέρφια του, όσο γίνεται, μακριά από το μωρό, ειδικά αν έχουν συναχωθεί η αν πηγαίνουν σχολείο ή παιδικό σταθμό
o Αποφεύγετε τους χώρους συνάθροισης πολλών ατόμων
o Δεν πρέπει να καπνίζετε κοντά στο μωρό σας!

Ιδιαίτερη προσοχή:
o Για τα πρόωρα βρέφη με ηλικία κύησης κάτω από τι ς 35 εβδομάδες καθώς και τα βρέφη με βρογχοπνευμονική δυσπλασία και συγγενείς καρδιοπάθειες, αποτελεσματική προστασία επιτυγχάνεται με την προληπτική χορήγηση ενός μονοκλωνικού αντισώματος , κατά τους χειμερινούς μήνες όπου ο κίνδυνος για πιθανή λοίμωξη είναι υψηλότερος.

Για υπεύθυνη ενημέρωση:

Απευθυνθείτε στον παιδίατρο – νεογνολόγο σας, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει με ασφάλεια τη φύση της ασθένειας του μωρού, να απαντήσει στα ερωτήματά σας και να σας καθοδηγήσει / συμβουλεύσει για το τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να προσέχετε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η εταιρεία έχει ως σκοπό την προώθηση των στόχων της Περιγεννητικής Ιατρικής, δηλαδή την επίτευξη της καλύτερης δυνατής φροντίδας για την μητέρα, το έμβρυο και το νεογνό, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων, και της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των Μαιευτήρων Παιδιάτρων και άλλων επιστημόνων που ασχολούνται με τα προβλήματα της μητέρας, του εμβρύου και του νεογνού.  Η ίδρυση της εταιρείας ανταποκρίνεται στην σύσταση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής για την δημιουργία Εθνικών Εταιρειών Περιγεννητικής Ιατρικής.

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας