Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-20 13:44:43 +0200 Η ανάπτυξη του εμβρύου μήνα μήνα. Πώς αναπτύσσεται το έμβρυο;

Πώς αναπτύσσεται το έμβρυο;

Πώς αναπτύσσεται το έμβρυο; 470 900
Η ανάπτυξη του εμβρύου μήνα μήνα.

9 μήνες χρειάζονται για να μετατραπεί η άμορφη μάζα κυττάρων σε...μικρογραφία ανθρώπου. Κάθε μήνας «επιφυλάσσει» και μια νέα αλλαγή στο μωρό μας. Ας δούμε όλη την πορεία αναλυτικά είτε πρόκειται για μονήρη κύηση, είτε για διδυμάκια που μεγαλώνουν μαζί. 

1ος μήνας

Η μήτρα μαλακώνει για να γίνει όσο το δυνατό πιο φιλόξενη για το έμβρυο. Το γονιμοποιημένο ωάριο γίνεται μια σφαίρα από κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά με την πάροδο των ημερών, διαχωρίζονται και παίρνει το καθένα την ανάλογη θέση και αρχίζει το έργο του. Στην ουσία υπάρχουν τρία είδη κυττάρων, το εσωτερικό κύτταρο σχηματίζει έναν σωλήνα που αργότερα θα γίνει το πάγκρεας και το συκώτι, το μεσαίο κύτταρο που από αυτό θα δημιουργηθεί ο σκελετός, οι μύες κτλ και τέλος το εξωτερικό στρώμα που θα δώσει το δέρμα, τα δόντια, τις τρίχες κτλ. Η καρδιά του και το συκώτι του ίσα ίσα που φαίνονται υποτυπωδώς. Στην αρχή το έμβρυο έχει ένα είδος βραγχίων που στην συνέχεια θα γίνουν το πηγούνι, ο λαιμός και το πρόσωπο του μωρού μας. Αυτό το μήνα σχηματίζεται ο νωτιαίος μυελός. Στο τέλος δε της τρίτης εβδομάδας η καρδιά του εμβρύου αρχίζει να χτυπά. Παράλληλα τα κύρια όργανα του αρχίζουν να σχηματίζονται.

2ος μήνας

Η καρδιά του εμβρύου συνεχίζει να χτυπά κανονικά. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του αρχίζουν να σχηματίζονται. Τα εσωτερικά του όργανα συνεχίζουν να αναπτύσσονται όπως το στομάχι και το συκώτι του. Το κεφάλι του μεγαλώνει συνεχώς προκειμένου να χωρέσει τον εγκέφαλό του. Έτσι το κεφάλι του συνεχίζει να είναι δυσανάλογο με το υπόλοιπο σώμα του. Στο πρόσωπό του αρχίζουν να σχηματίζονται τα μάτια και η μύτη.

3ος μήνας

Τα μάτια του εμβρύου έχουν σχηματιστεί και σιγά σιγά αναπτύσσονται και τα βλέφαρά του.  Στον τρίτο μήνα αναπτύσσονται τα αναπαραγωγικά όργανα του, αν και ακόμα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Τα κύρια εσωτερικά του όργανα έχουν σχηματιστεί πλήρως. Το έμβρυο έχει αρχίσει να κινείται, ακόμα και αν εμείς δεν είμαστε σε θέση να το καταλάβουμε. Τέλος τα νεφρά του μωρού λειτουργούν κανονικότατα παράγοντας ούρα. Στο διάστημα αυτού του μήνα οι πρώτες τριχούλες θα κάνουν την εμφάνιση τους  και σιγά σιγά θα αρχίσουν να βγαίνουν τα νύχια στα δάκτυλα τόσο του χεριού όσο και του ποδιού.

4ος μήνας

Το έμβρυο αρχίζει να μοιάζει και να παίρνει την μορφή ενός κανονικού ανθρώπου. Το πρόσωπό του κάνει μορφασμούς και το έμβρυο παίρνει διάφορες εκφράσεις. Η αντανακλαστική του δυνατότητα αρχίζει να αναπτύσσεται. Κάνει τα χέρια του μπουνιές, μπορεί να κουνάει ανεξάρτητα τα χέρια και τα πόδια του. Τα δάχτυλα δε των ποδιών και των χεριών ξεχωρίζουν πλέον κανονικά. Τον μήνα αυτό μπορούμε να μάθουμε το φύλο του παιδιού αφού τα γεννητικά του όργανα αποκτούν την χαρακτηριστική μορφή τους. Το μωρό αρχίζει να ακούει ήχους. Τέλος στον 4ο μήνα το μωρό αναπνέει πια κανονικά μιας και οι πνεύμονές του έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν αισθητά.

5ος μήνας

Η κίνηση του μέσα στην μήτρα γίνεται ολοένα και συχνότερη. Τον μήνα αυτό είναι πιθανό να αρχίσουμε να ακούμε το μωρό μας. Το σώμα του εμβρύου καλύπτεται από μικρά, λεπτά τριχίδια, το εμβρυϊκό χνούδι. Τα μάτια και τα βλέφαρα του είναι πλέον σχηματισμένα καθώς και τα αυτιά του. Η ακοή του εμβρύου εξελίσσεται. Το έμβρυο μπορεί να ακούσει πολλούς ήχους. Μπορεί να ακούσει από τον ήχο που κάνει το αίμα στις φλέβες του  μέχρι και τον χτύπο της καρδιάς. Τον 5ο μήνα το έμβρυο μπορεί να διακρίνει μεταξύ πικρού και γλυκού. 

6ος μήνας

Τα πνευμόνια του μωρού δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμα, εν τούτοις συνεχίζονται να αναπτύσσονται κανονικά. Το σώμα του συνεχίζει να αναπτύσσεται ανάλογα με το κεφάλι του. Το έμβρυο αρχίζει να μοιάζει με ένα μικρό μωρό, μιας και τα χαρακτηριστικά του προσώπου έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν. Οι γραμμές του χεριού στις παλάμες αρχίζουν να σχηματίζονται. Το σώμα του εμβρύου είναι γεμάτο ρυτίδες μιας και ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί το σωματικό του λίπος.  Η ακοή του εμβρύου έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι σε θέση να ακούει μακρινές συχνότητες και να αντιδρά σε διάφορα ερεθίσματα. Επίσης το έμβρυο αρχίζει να γυμνάζει το αναπνευστικό του σύστημά παίρνοντας μικρές αναπνοές, που θα του εξασκήσουν την αναπνοή μέχρι να γεννηθεί.

7ος μήνας

Ο έβδομος μήνας είναι αφιερωμένος στο νευρικό σύστημα. Ο εγκέφαλος του εμβρύου μεγαλώνει και τα κύτταρα του εγκεφάλου έχουν ενωθεί με αυτά των νεύρων και λειτουργούν κανονικά. Η αναπνοή του έχει ωριμάσει και οι πνεύμονές του είναι έτοιμοι για την πρώτη του αναπνοή. Τα μαλλιά του μωρού αρχίζουν να μακραίνουν και βγαίνουν τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του.

8ος μήνας

Τα μαλλιά και τα νύχια του αρχίζουν να μακραίνουν. Το έμβρυο είναι σε θέση να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρά του. Από το πρόσωπό του έχουν χαθεί οι ζάρες και είναι λείο. Αρκετά μωρά στον 8ο μήνα παίρνουν την στάση του τοκετού, με τα πόδια προς τα πάνω και το κεφάλι προς τα κάτω.

9ος μήνας

Το ένατο μήνα οι πνεύμονές του έχουν αναπτυχθεί πλήρως και είναι πλέον ώριμοι. Το δέρμα του μωρού είναι λείο και απαλό αφού το σώμα του έχει αποβάλλει όλο το χνούδι. Τα νύχια του μωρού είναι σχετικά μακριά, για αυτό και μερικά μωρά γεννιούνται με γραντζουνιές στο πρόσωπο. Τα γεννητικά όργανα έχουν σχηματιστεί πλήρως.

Τι διαφορές υπάρχουν ως προς την ανάπτυξη του εμβρύου όταν πρόκειται για δίδυμη κύηση;

Στη δίδυμη κύηση η ανάπτυξη των εμβρύων δεν συμβαδίζει πάντα. Συνήθως υπάρχουν αποκλίσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες ως προς το βάρος του ενός εμβρύου από το άλλο. Η ανάπτυξη των εμβρύων σχετίζεται και από το αν τα δυο έμβρυα βρίσκονται στον ίδιο αμνιακό σάκο, μοιράζονται τον ίδιο πλακούνται ή το καθένα έχει το δικό του σάκο και το δικό του πλακούντα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας