Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-13 14:46:56 +0200 Παιδική παχυσαρκία. Ένα βαρύ φορτίο.

Παιδική παχυσαρκία. Ένα βαρύ φορτίο.

Παιδική παχυσαρκία. Ένα βαρύ φορτίο. 470 900
Άρθρο από Κωνσταντίνος Ξένος
Οι αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας από τον κλινικό διαιτολόγο Κωνσταντίνο Ξένο

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, μέσα από τη σταδιακή τροποποίηση του καθημερινού διαιτολογίου του παιδιού, αποτελεί σήμερα το μόνο ουσιαστικό και πραγματικά αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης, του πολυπαραγοντικού προβλήματος της παχυσαρκίας, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην πρόληψη σχεδόν όλων των χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων.

5 συμβουλές για να αποκτήσουν τα παιδιά μας υγιεινές διατροφικές συνήθειες


1. Προτιμάμε τα φυτικά έλαια (ιδιαίτερα το ελαιόλαδο) και τις μαλακές μαργαρίνες χαμηλές σε σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, αντί του βούτυρου ή άλλων ζωικών λιπαρών
2. Καταναλώνουμε ψωμί, αρτοσκευάσματα και δημητριακά ολικής άλεσης αντί των αντίστοιχων επεξεργασμένων προϊόντων
3. Για να αποφύγουμε την παιδική παχυσαρκία, είναι σημαντικό να μειώνουμε την πρόσληψη αναψυκτικών και τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη
4. Αυξάνουμε την κατανάλωση ψαριών, ιδιαίτερα των λιπαρών, ψητών ή βραστών
5. Μειώνουμε την πρόσληψη αλατιού, συμπεριλαμβανομένου και του αλατιού από τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Συμβουλές για γονείς με παχύσαρκα παιδιά
-Δεν επαναλαμβάνουμε στο παιδί ότι είναι χοντρό και ότι πρέπει να αδυνατίσει γιατί το πιο πιθανό είναι να προκαλέσουμε την αντίδρασή του και να επιδεινώσουμε αντί να λύσουμε το πρόβλημα.
-Ακολουθούμε μαζί με το παιδί έναν σωστότερο τρόπο διατροφής, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της επιστήμης της διαιτολογίας, που καταρρίπτουν μύθους του παρελθόντος.
- Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, διορθώνουμε τα διατροφικά μας λάθη και αλλάζουμε συνήθειες π.χ. πολλές μητέρες που «μεγάλωσαν» με το βούτυρο δυσκολεύονται να υιοθετήσουν και να περάσουν στα παιδιά τους, την πιο υγιεινή εναλλακτική της μαλακής μαργαρίνης, είτε στο ψωμί, είτε στις μαγειρικές παρασκευές.
-Κάνουμε κι εμείς γυμναστική για να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να αγαπήσει την άσκηση.
-Δεν δίνουμε στο παιδί γλυκά  ως ανταμοιβή  ή ως παρηγοριά.
-Εμπιστευόμαστε έναν έμπειρο επιστήμονα διαιτολόγο που με τις συμβουλές και τη διατροφή που θα μας προτείνει μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας