Η κλασσική πάστα φλώρα από τον chef Κυριάκο Μελά
190γρ. φυστίκια αιγίνης
110γρ. βούτυρο
65γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
60γρ. αλεύρι σίτου + 1 πρέζα μπέικιν πάουντερ / 60γρ αλεύρι φαρινάπ
150γρ. περίπου μαρμέλαδα βερίκοκο
1. Καθαρίζουμε τα φιστικιά Αιγίνης και τα κάνουμε σκόνη στο γουδί ή στο μπλέντερ. Χτυπάμε το βούτυρο, το αυγό και τη ζάχαρη, προσθέτοντας τη φυστικόσκονη και το αλεύρι ζυμώνοντας να σχηματισθεί μία εύπλαστη ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει πολύ, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή την τοποθετούμε στην κατάψυξη για ένα τέταρτο, να σφίξει.
2. Σ‘ ένα ταψί "τάρτας" στρώνουμε τη ζύμη περιμετρικά, φυλάσσοντας λίγη ζύμη για αργότερα. Τοποθετούμε από πάνω αντικολλητικό χαρτί και πάνω σε αυτό όσπρια επιδιώκοντας να μη φουσκώσει η τάρτα και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.
3. Αποσύρουμε απ‘ το φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε το ταψί ξεφορμάροντας την σχεδόν μισοψημένη τάρτα.
4. Τοποθετούμε μέσα στην τάρτα μία λεπτή στρώση μαρμέλαδας και διακοσμούμε από πάνω, δίνοντας το χαρακτηριστικό σχέδιο της τάρτας, με τη ζύμη που φυλάξαμε. Πλάθοντας μπαστουνάκια ή με τη βοήθεια μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό κορνέ. Τέλος ψήνουμε για επιπλέον 10 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Σχόλια