Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-08 12:04:45 +0200 Είναι εντάξει το παιδί μου να ακούει μουσική όσο διαβάζει;

Είναι εντάξει το παιδί μου να ακούει μουσική όσο διαβάζει;

Είναι εντάξει το παιδί μου να ακούει μουσική όσο διαβάζει; 470 900
“Θέλει να διαβάζει με μουσική αλλά δεν ξέρω αν πραγματικά τον βοηθάει!”

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι “σωστό” για τα παιδιά τους να διαβάζουν με μουσική. Κάποια παιδιά φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να διαβάσουν με μουσική, ενώ άλλα προτιμούν να βρίσκονται σε ένα πιο ήσυχο περιβάλλον. Παράλληλα, οι έρευνες δεν φαίνεται να συμφωνούν ή να έχουν ευρήματα που θα μπορούσε κανείς να γενικεύσει προς τον μαθητικό πληθυσμό. 

 

Σύμφωνα με το βιβλίο “The End of Average” του Todd Rose (2016), οι ήχοι, οι διάλογοι και η μουσική επηρεάζουν σε ένα μικρό αλλά αρνητικό βαθμό την κατανόηση κάποιου που διαβάζει. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε από την “Θεωρία Πολλαπλών Ευφυϊών” του ερευνητή Howard Gardner (1983) ότι οι ακουστικοί τύποι, στα αγγλικά musical intelligence, απολαμβάνουν τον ρυθμό που τους προσφέρει η μουσική την ώρα που διαβάζουν. 

 

Έρευνες παράλληλα αναφέρουν, πως η μικρή αρνητική επίδραση που φαίνεται να συνδέεται με την παρουσία μουσικής δεν περιγράφει όλους τους μαθητές που πήραν μέρος στην έρευνα, αλλά ένα μέρος τους. Παράλληλα ερευνητές προσπάθησαν να συνδέσουν την εξωστρέφεια ή την εσωστρέφεια ενός ατόμου με την ικανότητά του να διαβάζει και να κατανοεί με μουσική. Άλλες πάλι μελέτες, αναφέρθηκαν στην ικανότητα αυτορρύθμισης και συγκέντρωσης των ανθρώπων. Η προσωπικότητα του κάθε παιδιού όμως, φαίνεται να συνδέεται σε μεγαλύτερο βαθμό με το αποτέλεσμα της έρευνας, σύμφωνα με τον Daniel Willingham, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Virginia.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα των περισσότερων ερευνών ουσιαστικά υποδεικνύει ότι δεν θα πρέπει όλοι οι μαθητές να ακούν μουσική όσο διαβάζουν. Δεν απαγορεύει στους μαθητές που τους εξυπηρετεί να επιλέγουν την μουσική που τους βοηθά να συγκεντρωθούν. 

 

Ταυτόχρονα, οι δάσκαλοι και καθηγητές φέρνουν μια άλλη οπτική. Όπως, οι ίδιοι έχουν παρατηρήσει από την εμπειρία τους η μουσική ορισμένες φορές χαλαρώνει τους μαθητές, μειώνοντας το άγχος. Παράλληλα, η μουσική μπορεί να λειτουργεί σαν ένας τρόπος να μπλοκάρουν την φασαρία από άλλες πηγές, όπως στον δρόμο έξω από το παράθυρο ή τις ομιλίες από άλλα παιδιά ή ενήλικες. 

 

Που καταλήγουμε; 

 

Κάποια παιδιά ίσως τα βοηθά να ακούν μουσική όταν διαβάζουν, ενώ κάποια άλλα μπορεί να τα μπερδεύει. Είναι σημαντικό τα ίδια, με την βοήθεια των γονιών τους να εξερευνήσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνουν, με ή χωρίς μουσική.  

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας