Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-02-15 15:19:53 +0200 Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου: 4 στα 5 παιδιά βγαίνουν νικητές!

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου: 4 στα 5 παιδιά βγαίνουν νικητές!

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου: 4 στα 5 παιδιά βγαίνουν νικητές! 470 900
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία

Τα παιδιά και οι οικογένειες του που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον παιδικό καρκίνο, έχουν μία ιστορία υπερ-δύναμης να σου διηγηθούν. Ο εφιάλτης, η αγωνία και μια σειρά από τραυματικά βιώματα που ποτέ δεν ξεχνάς στη ζωή σου, έρχονται πίσω από τον τίτλο του survivor. 

Το αισιόδοξο είναι η νέα δύναμη με την οποία βγαίνεις στο φως μετά την καταιγίδα και -ακόμα περισσότερα- τα νέα των πρόσφατων ιατρικών εξελίξεων για τον παιδικό καρκίνο. Πιο συγκεριμένα μιλάμε για 4 στα 5 παιδιά που τα καταφέρνουν. Κι αυτό είναι νίκη! 

«Οι περισσότερες μάχες κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου είναι νικηφόρες», λέει στην «Κ», μετά λόγου γνώσεως, η δρ Σοφία Πολυχρονοπούλου, παιδίατρος αιματολόγος-ογκολόγος και συντονίστρια διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΤΑΟ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περί τα 300 νέα περιστατικά ανήλικων ασθενών με κακοήθεις νεοπλασίες. Μεταξύ αυτών, 30%-35% έχουν κάποιο είδος λευχαιμίας, 20% έχουν όγκο στον εγκέφαλο ή γενικότερα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ στους υπόλοιπους ασθενείς εντοπίζονται ποικίλα άλλα συμπαγή κακοήθη νεοπλάσματα. Τέσσερα στα πέντε παιδιά πετυχαίνουν την πλήρη ίαση. «Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην καταπολέμηση σχεδόν όλων των νεοπλασιών των παιδιών είναι αλματώδης, από τη δεκαετία του ’70 το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών έχει ανέβει από 30% έως 40%», διευκρινίζει η δρ Πολυχρονοπούλου. «Το ποσοστό επιβίωσης από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία σήμερα είναι πάνω από 85%, από λέμφωμα Hodgkin 85%-90%, από λέμφωμα Burkitt 75%, όταν, μάλιστα οι ασθενείς που διαγιγνώσκονταν παλαιότερα με λέμφωμα π.χ. Burkitt, είχαν ελπίδες επιβίωσης μόνο 40%».

Οταν η δρ Πολυχρονοπούλου, σήμερα πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογικής Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ), ξεκινούσε την καριέρα της τη δεκαετία του ’80, η παιδιατρική ογκολογία βρισκόταν σε αχαρτογράφητα νερά. «Ο ιατρικός κόσμος δεν έδινε στα παιδιά ελπίδες επιβίωσης, η έρευνα δεν είχε ακόμα στραφεί σε αυτόν τον τομέα», θυμάται η ίδια, «έθεσα ως προσωπικό μου στόχο να αλλάξω αυτή τη νοοτροπία και προσέγγιση». Σταδιακά το ενδιαφέρον για την παιδιατρική ογκολογία αυξήθηκε διεθνώς και οδηγηθήκαμε σε νέες επιστημονικές προσεγγίσεις.

Το "Καρκινάκι" και το σημαντικό έργο του

Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας με Νεοπλασίες, που έχει τεθεί σε λειτουργία λίγο πάνω από ένα χρόνο, ήταν ένας από τους ιδρυτικούς στόχους της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Καρκινάκι». Πρόκειται για έναν ψηφιακό φάκελο ασθενούς, απαραίτητου για τις συνεχείς επαναληπτικές εξετάσεις. «Οταν οι θεραπείες ολοκληρώνονται με επιτυχία, όλοι πιστεύουμε ότι ο εφιάλτης τελείωσε, ωστόσο δεν είναι ακριβώς έτσι», αναφέρει η πρόεδρος Μένια Κουκουγιάννη. Το μετατραυματικό στρες αλλά και πιθανές μαθησιακές δυσκολίες είναι μερικά μόνο από τα αδιάγνωστα θέματα. «Στα επτά χρόνια λειτουργίας μας έχουμε δημιουργήσει ψυχοθεραπευτικές και εκπαιδευτικές ομάδες γονέων και παιδιών που νόσησαν με καρκίνο». Οι survivors, όπως ονομάζονται, έχουν πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν για να επαναφέρουν τη ζωή τους στην κανονικότητα.

Αξίζει να διαβάσετε τις μαρτυρίες γονιών που έζησαν με αυτό εδώ

 

Πηγή: kathimerini.gr 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας