Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-06 10:45:06 +0200 Όταν περιτυλιχθεί ο ομφάλιος λώρος

Όταν περιτυλιχθεί ο ομφάλιος λώρος

Όταν περιτυλιχθεί  ο ομφάλιος λώρος 470 900
Ομφάλιος λώρος. Βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για τον ομφάλιο λώρο. Τι συμβαίνει όταν ο ομφάλιος λώρος περιτυλιχθεί. Όλες οι απαντήσεις από τους εδικούς τους babyspace!

Οι περιτυλίξεις του ομφάλιου λώρου δεν είναι σπάνιες και δεν θα πρέπει να μας τρομοκρατούν. Έως και το 30% των νεογνών γεννιούνται με τον ομφάλιο λώρο γύρω από το λαιμό τους! Ας δούμε 4 βασικά στοιχεία που αφορούν στο φαινόμενο τα οποία επισημαίνει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών και Μαιευτών Αθήνας. 

-Στις περισσότερες περιπτώσεις η περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου δεν είναι γνωστή από πριν και τη βλέπουμε την ώρα που γεννιέται το μωρό. 

-Συνήθως το μωρό δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα για αυτό δεν κάνουμε κάτι εκ των προτέρων. 

-Αν την ώρα του τοκετού παρατηρηθεί δυσφορία του εμβρύου θα αποφασιστεί εκείνη τη στιγμή αν πρέπει να γίνει κάτι. 

-Στην πλειοψηφία τους πάντως τα μωρά με περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου γεννιούνται φυσιολογικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

 

Γιατί δεν χρειάζεται να "τρομάξουμε" με την περιτύλιξη ομφάλιου λώρου; 

 

Δεν υπάρχει ένδειξη για καισαρική τομή εάν εντοπιστεί υπερηχογραφικα μια περιτύλιξη. Το μωρό δεν 'συγκρατείται' από τον ομφάλιο λώρο κατά τον τοκετό, αφού όλο το σύστημα- ο πυθμένας (κορυφή της μήτρας), ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος κινούνται μαζί προς τα κάτω με τις ωδίνες. Η μήτρα 'συρρικνώνεται' προς τα κάτω (συστέλλεται) μετακινώντας το μωρό προς τα κάτω, μαζί με τον προσκολλημένο πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο. Στην πραγματικότητα, ο χώρος μεταξύ του λαιμού του μωρού και του πλακούντα είναι μικρότερος στο τέλος του τοκετού, επειδή το μωρό είναι πιο μαζεμένο! Ο ομφάλιος λώρος είναι απίθανο να είχε οποιαδήποτε σχέση με την καθυστερημένη ή ανύπαρκτη εξέλιξη του τοκετού.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας