Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-11-28 10:57:28 +0200 Τι να περιμένετε τις πρώτες νύχτες με το μωρό σας

Τι να περιμένετε τις πρώτες νύχτες με το μωρό σας

Τι να περιμένετε τις πρώτες νύχτες με το μωρό σας 470 900
Προετοιμαστείτε σωστά για τις πρώτες μέρες παρέα με το ... νεογέννητο.
Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει τη φράση "Έλα καλέ, μωρό είναι, τι να σου κάνει, τρώει κοιμάται". Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι γι αυτό μανούλες έσω έτοιμες!

Ώρα για φαΐ .
Επειδή το στομάχι τους είναι μικροσκοπικό, τα νεογέννητα χρειάζονται μικρές και συχνές ποσότητες φαγητού. Ο τρόπος που το εκφράζουν δε ποικίλλει. Άλλα μωρά κλαίνε δυνατά, άλλα κουνάνε τα χειλάκια τους και άλλα πάλι γυρνάνε δεξιά και αριστέρα το κεφάλι τους σαν να ψάχνουν το μπουκάλι. Να έχετε  υπόψην σας πως κάποια μωρά λατρεύουν τον ύπνο από την κοιλιά της μαμά τους, γι αυτό θα χρειαστεί να τα ξυπνάτε για να τα ταίσετε!

Λόξυγγας, αναγωγή: τα φυσιολογικά.
Ο λόξυγγας είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα νεογέννητα αφού κάνει την εμφάνισή του από τον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης. Συνήθως εμφανίζεται μετά τα γεύματα. Στην περίπτωση λόξυγγα αλλάξτε θέση στο μωρό και προπαθήστε να το ηρεμήσετε.
Με την αναγωγή – η οποία συμβαίνει συχνότερα όταν το μωρό ρεύεται- βγαίνει από το στόμα του μικρή ποσότητα γάλακτος. Είναι κι αυτό  πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στη βρεφική ηλικία και δεν πρέπει να συγχέεται με τον εμετό. Δεν υπάρχει λόγος να χτυπάμε το μωρό στην πλάτη για να ρευτεί. Απαλές κυκλικές κινήσεις στην πλάτη θα το βοηθήσουν.


Μαμά, τσίσα!
Υπάρχουν διαφορές ως προς την παραγωγή ούρων και κοπράνων από παιδί σε παιδί ανάλογα με τον τρόπο που τρέφεται. Εν τούτοις τις πρώτες εβδομάδες ζωής του ένα μωρό θα έχει τουλάχιστον 6 "βρεγμένες" πάνες. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τις κενώσεις του μωρού γιατί ο παιδίατρος μπορεί να σας ζητήσει το πρόγραμμα του προκείμενου να ελέγξει αν λειτουργεί κανονικά το έντερό του.

Δεν μιλάω αλλά κλαίω!
Την πρώτη εβδομάδα το πιο πιθανό είναι πως ο νέος συγκάτοικος δεν θα κάνει αισθητή την παρουσία του. Εν τούτοις από τη δεύτερη εβδομάδα το κλάμα του και η φωνή του θα ακουστεί για τα καλά. Όσο ο καιρός περνά θα μπορείτε να αναγνωρίστε το κλάμα του και θα βρείτε τους δικούς σας κώδικες επικοινωνίας. Θα υπάρξουν όμως και φορές που το κλάμα τους δεν θα έχει αίτια, επομένως θα πρέπει να βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε το μωρό σας. Το μυστικό είναι ένα, υπομονή και αγάπη!

Ώρα για ύπνο.
Το μωρά δεν έχουν στρωμένο ύπνο και δεν κοιμούνται και πολλές ώρες σερί. Καθώς μεγαλώνει ένα μωρό ο ύπνος μπαίνει στην καθημερινή του ρουτίνα. Μην ξεχνάτε πως τα μωρά δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τη νύχτα από τη μέρα.  Ειδκά τα μωρά που θηλάζουν, πεινάνε πιο συχνά και αυτός είναι ένας λογός που ξυπνάνε το βράδυ. Αν μάλιστα ταλαιπωρείται από κολικούς τότε τα νυχτοπερπατήματα είναι σίγουρα. Τα μωρά επειδή αναπνέουν από τη  μυτή μπορεί στην αρχή να κάνουν κάποιους περίεργους θορύβους σαν να είναι κρυωμένα.

Κολυμβητής από κούνια
Στα πρώτα του μπάνια καλό θα ήταν να έχετε τη βοήθεια και ενός άλλου ατόμου. Δεν  υπάρχει λόγος να κάνετε το βρέφος μπάνιο κάθε μέρα, εν τούτοις ο καθαρισμός των γεννητικών οργάνων του είναι απαραίτητος. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ο ομφάλιος λώρος του νεογέννητου. Κάθε φορά λοιπόν που αλλάζουμε πάνα στο μωρό, καθαρίζουμε την περιοχή με ένα κομμάτι βαμβάκι με οινόπνευμα. Ο καθαρισμός αυτός πρέπει να συνεχίζεται για 12-15 ημέρες ακόμη, αφού πέσει το κολόβωμα.
Για να μην ερεθιστεί ο ομφαλός και δημιουργηθούν προβλήματα, πρέπει να διατηρείται στεγνός. Έτσι, πρέπει να κρατάμε την πάνα διπλωμένη κάτω από το λώρο, ώστε η περιοχή να μην υγραίνεται από τα ούρα του μωρού. Επίσης, μέχρι να επουλωθεί πλήρως το ομφαλικό κολόβωμα, πρέπει να αποφεύγεται το μπάνιο του παιδιού.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας