Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-06-20 16:14:28 +0300 Διακοπές με τη μαμά ή τον μπαμπά; Γράφει η παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο

Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο

Οι πρώτες διακοπές μετά το διαζύγιο 470 900
Άρθρο από Αλεξάνδρα Καππάτου
Διακοπές με τη μαμά ή τον μπαμπά;
Χωρισμένοι με παιδιά
H ώρα των διακοπών είναι πολύ δύσκολη για όλα τα χωρισμένα ζευγάρια κυρίως μάλιστα για εκείνους που χώρισαν πρόσφατα και είναι η πρώτη φορά που το παιδάκι τους θα βρεθεί μόνο με τον έναν από τους δύο γονείς , καθώς επίσης στις περιπτώσεις που  υπάρχουν έντονες διαμάχες μεταξύ των δυο γονιών και το παιδί γίνεται μάρτυρας σε αυτές.
Αν έχει βιώσει τις εντάσεις πιθανά θα δυσκολευτεί  να αποχωριστεί τον γονιό με τον οποίο μένει μόνιμα μαζί. Επίσης,  ιδιαιτέρα δύσκολο μπορεί να είναι το διάστημα των διακοπών για τα παιδιά που δεν έχουν συχνή επαφή με τον γονιό με τον οποίο θα πάνε διακοπές και ξαφνικά πρέπει να περάσουν 15 μέρες ή και ένα μήνα μαζί του και μακριά από τον γονιό με τον οποίο ζουν μόνιμα.

Τι μπορώ να κάνω για να ηρεμήσω τα πνεύματα;
Ο γονιός που μένει με το παιδί πρέπει να «περάσει» το γεγονός των χωριστών διακοπών ως σημαντικό και σαν μια ευκαιρία το παιδάκι να περάσει περισσότερο χρόνο με τον γονιό με τον οποίο ζει χωριστά. Η στάση του γονιού πρέπει να δείχνει βεβαιότητα , ότι είναι απαραίτητο και μη διαπραγματεύσιμο! Σε περίπτωση που το παιδάκι μας πει: «Δεν θέλω να πάω» θα του εξηγήσουμε ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση του μπαμπά να περάσει κάποιες μέρες μαζί του και  πως είναι μια ευκαιρία να βρεθούν και πάλι οι δυο τους. Θα του τονίσει ότι θα είναι με το γονιό του όλη τη μέρα θα παίζουν θα κάνουν περιπάτους κλπ.  Παρ’ όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το παιδί εκφράσει την επιθυμία να μιλήσει με τον γονιό που δεν είναι μαζί του στις διακοπές να έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Σε περίπτωση που το παιδί αρνείται  να μιλήσει με τον γονιό που είναι απών στις διακοπές δεν σημαίνει ότι τον ξέχασε.   Συνήθως όμως κυρίως τα μικρά  παιδιά επιθυμούν και επιδιώκουν να  επικοινωνούν με τον γονιό με τον οποίο μένουνε μόνιμα μαζί. Ακόμη κι αν για οποιοδήποτε λόγο δεν πάνε κάποιες φορές στο τηλέφωνο να μιλήσουν είναι σημαντικό γι’  αυτά το γεγονός ότι πήρε ο γονιός τους . Το παιδί πρέπει να επικοινωνήσει και με τους δυο γονείς του ανεμπόδιστα, ακόμη και  στη περίπτωση που το ζευγάρι βρίσκεται στη μέση δικαστικής διαμάχης

Αν έχω νέα σχέση να πάρω μαζί το-τη σύντροφό μου;
Δεν συνιστώ να πάρει ο γονιός τον/τη σύντροφό του μαζί αν το παιδί προηγουμένως δεν έχει γνωριστεί με το συγκεκριμένο πρόσωπο. Το παιδί θέλει να περάσει χρόνο με το γονιό του και όχι με το σύντροφο. Αν παρ’ όλα αυτά είναι μια σημαντική σχέση ή ετοιμάζονται να ξαναπαντρευτούν και θα πρέπει να το φέρουν σε επαφή και πάλι δεν θα πρέπει ο/ η σύντροφός να περάσει όλες τις διακοπές μαζί με το γονιό και το παιδί.  Ακόμη και να είναι μαζί ο/η σύντροφος στις διακοπές θα πρέπει ο γονιός να ασχολείται κυρίως αυτός με το παιδί. Αυτό ισχύει και στις νέες οικογένειες και μπορεί ο γονιός να περνάει χρόνο με το παιδί κάνοντας δραστηριότητες ενώ η σύντροφός ή η νέα σύζυγός θα πρέπει να έχει διακριτικό ρόλο.

Τι κάνω αν το παιδί μου είναι 2-3 ετών;
Αν έχει προηγηθεί διανυκτέρευση και το παιδί δέχεται να κοιμηθεί χωρίς τον γονιό με τον οποίο ζει μόνιμα, είναι ένα καλό σημάδι. Παρ’ όλα αυτά οι διακοπές θα πρέπει να είναι ολιγοήμερες γιατί σε τέτοια ηλικία τα παιδιά προσκολλώνται στον γονιό με τον οποίο ζουν και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν με το γονιό που τα βλέπει για λίγο  Το καλύτερο είναι πχ να πάει ο γονιός με τον οποίο το παιδί δεν ζει μαζί στο μέρος που το παιδί θα παραθερίζει και να το παίρνει όλη τη μέρα  ώστε να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα του. Επίσης θα μπορούσαν οι γονείς να συμφωνήσουν ένα μέρος ενδιάμεσο που θα εξυπηρετεί και τους 2.   Εάν ο γονιός συναντά το παιδί του  μια φορά την εβδομάδα είναι πολύ δύσκολο μετά να προσαρμοστεί το παιδί μεγάλο διάστημα μακριά από τον γονιό που έχει την επιμέλεια. Μια καλή ιδέα είναι να υπάρχει και στη παρέα μια οικογένεια με παιδιά ώστε να περάσουν καλά τον χρόνο τους και τα παιδάκια να έχουν παρέα ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα. Πάντα κυρίαρχο πρόσωπο όμως πρέπει να είναι το παιδί μας και να κάνουμε τους σωστούς χειρισμούς.  Τέλος να έχουμε υπόψη μας ότι είναι απαραίτητο το παιδί να μοιράζεται τις διακοπές και με τους δυο γονείς του.

Aναδημοσίευση
Περιοδικό glam - Ελεύθερος τύπος Κυριακής
Τεύχος 84

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας