Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-02 12:10:46 +0200 Ο μαέστρος μιλά για τα 30 χρόνια της παιδικής χορωδίας και το νέο εορταστικό τριπλό cd, το "Τρελοβάπορο". O Δ.Τυπάλδος στο babyspace.gr

O Δ.Τυπάλδος στο babyspace.gr

O Δ.Τυπάλδος στο babyspace.gr 470 900
Ξεκίνησε το 1980 με μια παιδική ορχήστρα από κλασικές κιθάρες. Σήμερα ο Δημήτρης Τυπάλδος μετρά 30 μελωδικά χρόνια ως μαέστρος της "παιδικής χορωδίας Τυπάλδου" που σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο επετειακό τριπλό cd της με τίτλο "Τρελοβ...


"Η ανάγκη να βγάλουν οι κιθάρες ανθρώπινη φωνή με οδήγησε στη δημιουργία μιας παιδικής χορωδίας"

Πώς δημιουργήθηκε η «παιδική χορωδία Τυπάλδου»;
Όλα ξεκίνησαν πριν 30 χρόνια. Το 1980 δημιούργησα μια ορχήστρα με παιδιά που έπαιζαν κλασική κιθάρα. Το ρεπερτόριο της ορχήστρας ήταν πλούσιο. Έπαιζαν έργα των Bach, Haendel, Vivaldi , Mozart, κά. Η ανάγκη όμως να βγάλουν οι κιθάρες... ανθρώπινη φωνή με οδήγησε στη δημιουργία μιας παιδικής χορωδίας. Έτσι δημιουργήθηκε η «παιδική χορωδία Τυπάλδου».

Γιατί μια παιδική χορωδία και όχι μια χορωδία για μεγάλους;
Αυτό που πάντα με ενδιέφερε ήταν η συνεργασία μου με τα παιδιά. Τα παιδιά βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Στο στάδιο αυτό ο ψυχισμός τους μπορεί να διαμορφωθεί. Αυτή τους η «ιδιαιτερότητα» με κέντρισε και προτίμησα να κάνω μια παιδική χορωδία, παρά μια χορωδία με μεγάλους.

Τι ηλικίας είναι τα παιδιά της χορωδίας;
Ένα παιδί από τα 5 του χρόνια μπορεί να ενταχθεί στη χορωδία. Στην χορωδία μας δεχόμαστε παιδιά μέχρι και  13 ετών. Όσα παιδιά είναι άνω των 13 και είναι μέλη της χορωδίας είναι τα παιδιά που έχουν ξεκινήσει από μικρά στη χορωδία.

Πώς μπορεί ένα παιδί να μπει στη χορωδία;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν περνάμε τα παιδιά από «οντισιόν». Για να μπει ένα παιδί στην χορωδία αρκεί να το θέλει το ίδιο ή να το φέρουν οι γονείς του. Όλα τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα. Όλα τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν την φωνή τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή και επιμονή.

Η φωνή «πλάθεται»;
Ναι. Η φωνή πλάθεται. Το θέμα είναι ότι πλάθεται όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλίκια.

Η παιδική φωνή αλλάζει καθώς μεγαλώνει το παιδί; Ενδέχεται να έχει ωραία φωνή και να τη χάσει ή το αντίστροφο;
Σίγουρα η παιδική φωνή αλλάζει καθώς το παιδί μεγαλώνει. Η φωνή όμως δεν «χαλάει». Η φωνή «πειράζεται» για λίγο, κυρίως στην ηλικία της μεταφώνησης αλλά πάντα επανέρχεται. 

"Οι συναυλίες είναι ένα κίνητρο για τα παιδιά. Είναι απίστευτο πώς μέσα από αυτές ανεβαίνει η ψυχολογία τους"

Στην περίπτωση που ένα παιδί δεν έχει ωραία φωνή και θέλει να συμμετάσχει στη χορωδία, πώς ενεργείτε;  
Η επιθυμία και η αγάπη του παιδιού για το τραγούδι είναι οι προτεραιότητές μου  και πάντα ενεργώ βάση αυτών. Εφόσον το παιδί δείχνει επιμέλεια το εντάσσω στην χορωδία. Επιπλέον το βάζω να πάρει μέρος και στις παραστάσεις της χορωδίας και τις συναυλίες. Οι συναυλίες είναι ένα κίνητρο για τα παιδιά. Είναι απίστευτο πώς μέσα από αυτές ανεβαίνει η ψυχολογία τους. Βέβαια όλα αυτά ισχύουν εφόσον ακολουθούν τις οδηγίες μου! 

Τα παιδιά έρχονται στην Χορωδία μετά από  ανεκπλήρωτο όνειρο των γονιών ή δική τους επιθυμία;
Και από τις δυο περιπτώσεις έρχονται παιδιά. Σίγουρα όταν ένα παιδί είναι μικρό το φέρνουν στη χορωδία οι γονείς του. Υπάρχουν γονείς που θέλουν να μεταδώσουν την αγάπη τους για τη μουσική στα παιδιά τους και η χορωδία είναι ένα μέσο γνωριμίας με την μουσική. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το ίδιο το παιδί το ζητάει από μόνο του.

Η Χορωδία ερμηνεύει τραγούδια όχι και τόσο παιδικά. Πώς ένα παιδί νηπιαγωγείου μπορεί και τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη;
Οι παιδικές φωνές ισσοροπούν θαυμαστά ανάμεσα στην αθωότητα και την ωριμότητα -ναι μπορούν τελικά να συνυπάρξουν – χαράζουν το δικό τους περίγραμμα στα τραγούδια και επαναπροσδιορίζουν τα πρωτογενή χαρακτηριστικά τους, τα εμποδίζουν να ακούγονται ως επαναλήψεις (εάν δεν είναι  πρώτες εκτελέσεις ). Η ακαταμάχητη γοητεία του αυθόρμητου και ανεπιτήδευτου! Ο Μίκης Θεοδωράκης σε μια επιστολή για την χορωδία μας μεταξύ άλλων γράφει :
….. « Εκείνο που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι όλα τα παιδιά απολαμβάνουν αυτό που κάνουν. Και θα πρόσθετα ότι όσο πιο δύσκολο είναι ένα έργο τόσο περισσότερο θέλουν να τραγουδούν !……μια παιδική χορωδία, χωρίς να έχει μπροστά της μουσικό κείμενο τραγουδά με άνεση με φυσικότητα και πάθος δυο τρεις και τέσσερις διασταυρούμενες φωνές που με την φωτεινότητα των φωνηέντων ελληνοποιούν τα μέγιστα…»

Η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη

H παιδική χορωδία Τυπάλδου έχει πλαισιώσει μεγάλους καλλιτέχνες όπως την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Γιώργο Νταλάρα κτλ. Πώς αισθάνονται τα παιδιά δίπλα σε τόσο γνωστά ονόματα;  
Πράγματι, τόσα χρόνια η χορωδία μας έχει πλαισιώσει μεγάλα ονοματα. Τα παιδιά δίπλα τους πρώτα απ΄ολα συνειδητοποιούν την αξία αυτών που κάνουν. Παράλληλα όμως λειτουργεί και η απομυθοποίση μέσα από τον σεβασμό..

1980 – 2010, 30 χρόνια παιδικής χορωδίας. Σήμερα υπάρχουν παιδιά που οι γονείς τους ήταν στην χορωδία; 

Φυσικά. Άλλωστε υπάρχουν παιδιά που μεγάλωσαν μέσα σε αυτή την χορωδία. Πολλά από αυτά έχουν γίνει πια γονείς και  φέρνουν τα παιδιά τους. Αυτοί ανήκουν στην ομάδα των γονιών που αναφέρεμε πιο πάνω. Αυτοί που θέλουν να μεταδώσουν την αγάπη τους για τη μουσική. 

          
                  
             "Η Μουσική είναι ένας Δούρειος Ίππος..."

Τι προσφέρει η μουσική σε ένα παιδί; 
Η Μουσική είναι ένας Δούρειος Ίππος. Μεταφέρει την Ομορφιά και την Ασχήμια. Με σωστή αισθητική πορεία μπορούν τα παιδιά να αποκτήσουν μεγάλη καλλιέργεια!

Είναι δύσκολο να διδάξει κάποιος μουσική στα παιδιά; 
Θα απαντούσα και τα δύο. Δεν μπορώ να πω αν είναι εύκολο ή δύσκολο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι συναρπαστικό και ενδιαφέρον. 

Ετοιμάζετε κάτι αυτή την περίδοδο;
Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το νέο μας cd με τίτλο «Τρελοβάπορο» από τη δισκογραφική Μικρή Πολιτεία του Σπύρου Λάμπρου. Ο τίτλος της συλλογής είναι εμπνευσμένος από το ομώνυμο ποιήμα του Οδυσσέα Ελύτη που μελοποίησε ο Δημήτρης Λάγιος. Η συλλογή αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως  επετειακή με αφορμή τα 30 χρόνια της χορωδίας μας. Αποτελείται από 3 cd ενώ συμμετέχει και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Θα περιέχει και τραγούδια των Beatles,  ενώ για πρώτη φορά θα τραγουδήσουμε τον Ολυμπιακό Ύμνο. 

Η παιδική χορωδία μας προσκαλεί με ένα χάρτινο καράβι σε ένα νησί. Ας την ακολουθήσουμε.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας