Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-03 18:30:35 +0300 Εντάσεις στο σπίτι;

Εντάσεις στο σπίτι;

Εντάσεις στο σπίτι; 470 900
Άρθρο από Μαρία Ροδίτη
Πως να διαχειριστείτε ως γονείς τις εντάσεις που δημιουργούνται με τον/την σύντροφό σας;
Πώς επηρεάζεται το παιδί μας κάθε φορά που έχουμε έναν καυγά με τον ή την σύντροφο μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε;
 
Ας τα πάρουμε από την αρχή. Σε περίπτωση που το παιδί μας βρίσκεται μπροστά ή ακούει τους γονείς του να μαλώνουν, έχει την τάση να το παίρνει προσωπικά.

Τα παιδιά έχουν πολύ ανεπτυγμένες τις κεραίες τους όσον αφορά στους γονείς τους. Επομένως, αντιλαμβάνονται την ένταση που υπάρχει εκείνη τη στιγμή, και την ερμηνεύουν ως απειλή και ως κίνδυνο για την ασφάλεια που τους προσφέρουν οι γονείς τους. Περνάνε από το μυαλό τους σκέψεις προσωπικής τους ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Ακόμα καταλαβαίνουν πολύ εύκολα τις συναισθηματικές αλλαγές και μεταπτώσεις της μαμάς και του μπαμπά. Το ερμηνεύουν ως αδιευκρίνιστη ανισορροπία της οικογένειας τους. Και κατά συνέπεια, επηρεάζεται και η δική τους συναισθηματική κατάσταση. Πιστεύουν ότι τα ίδια κάπου έφταιξαν, ότι τα παιδιά προκάλεσαν αυτήν την αναστάτωση. Έχουν ενοχές και νιώθουν φόβο, τρόμο, στεναχώρια και αγωνία. Όλα αυτά τα συναισθήματα μπορούν να εκδηλωθούν είτε με αλλαγές στη συμπεριφορά τους, είτε με ψυχοσωματικά συμπτώματα. 

Τι μπορείτε να κάνετε;
Είναι αναμενόμενο κάποιες στιγμές να υπάρξει διαφωνία ή ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι. Είναι καλό να επιλύεται άμεσα το όποιο ζήτημα υπάρχει και να μην το αφήνουμε να διαιωνίζεται. Ποτέ όμως μπροστά στα παιδιά, σε όποια ηλικία και εάν βρίσκονται, από νεογέννητα έως  και την εφηβική ηλικία. Συζητήσετε οι δύο σας ιδιαιτέρως, σε ήπιους τόνους και στα πλαίσια μίας ήρεμης συζήτησης. Εάν αντιληφθείτε πως η κουβέντα ξεφεύγει από αυτά τα πλαίσια, πρέπει να το σταματήσετε, εξηγώντας στον σύντροφο σας πως υπάρχει πολύς εκνευρισμός. Οι φωνές, οι έντονες χειρονομίες, η λεκτική και σωματική βία  δεν κάνουν καλό σε κανέναν, ούτε σε εσάς και φυσικά ούτε στα παιδιά σας!  Είναι καλύτερα να συνεχίσετε και να λύσετε το πρόβλημα όταν απουσιάζουν τα παιδιά από το σπίτι. Ακόμα είναι καλό να έχετε χρόνο, ώστε να ξεθυμάνουν τα πολύ έντονα συναισθήματα που έχετε. Χρειάζεται να σκέφτεστε με γνώμονα την συναισθηματική ισορροπία των  παιδιών σας.

Να θυμάστε πως ευτυχισμένοι γονείς σημαίνει ευτυχισμένα παιδιά!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας