Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-07-03 18:57:28 +0300 Τι πρέπει να γνωρίζω για τον νεογνικό ίκτερο;

Τι πρέπει να γνωρίζω για τον νεογνικό ίκτερο;

Τι πρέπει να γνωρίζω για τον νεογνικό ίκτερο; 470 900
Τα μωράκια που εμφανίζουν ίκτερο, ανάλογα με το πόσο υψηλός είναι, μπορεί να χρειαστεί να μείνουν ένα 24ωρο  στο μαιευτήριο για  φωτοθεραπεία.

 

Ο νεογνικός ίκτερος είναι πολύ συνηθισμένος στα βρέφη. Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες περίπου το 20-40% των νεογνών εμφανίζει ίκτερο την τρίτη με τέταρτη μέρα από την γέννησή του

 

Πότε το νεογέννητο έχει ίκτερο; 

 

To βρέφος παρουσιάζει ίκτερο όταν η χολερυθρίνη στο αίμα αυξηθεί πάνω από ένα όριο. 

 

Τι είναι η χολερυθρίνη; 

 

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, Δρ Αδάμο Χατζηπαναγή, η χολερυθρίνη είναι μια ουσία που παράγεται από την καταστροφή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Υπάρχει λοιπόν πάντα στον οργανισμό μας, γιατί φυσιολογικά τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και η αιμοσφαιρίνη που περιέχεται σε αυτά δημιουργεί την χολερυθρίνη. Ο οργανισμός αποβάλλει όμως την χολερυθρίνη μέσα από το συκώτι. Το συκώτι έχει την ικανότητα να συλλαμβάνει την χολερυθρίνη που παράγεται στο αίμα και να την αποβάλλει στο έντερο και να φεύγει από τον οργανισμό μαζί με τα κόπρανα. Όταν όμως συμβαίνει ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω τότε η χολερυθρίνη στο αίμα αυξάνεται και προκαλείται ίκτερος.

 

Που μπορεί να οφείλεται η εμφάνιση ίκτερου στο νεογνό; 

 

  • Στον γρήγορο ρυθμό καταστροφής αιμοσφαιρίνης, η οποία προκαλεί μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης. 
  • Στο συκώτι του βρέφους, το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να συλλαμβάνει και να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης. 
  • Στην απορρόφηση ξανά της υπάρχουσας χολερυθρίνης από το έντερο του νεογέννητου. 

 

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; 

 

Ο ίκτερος των νεογνών φεύγει συνήθως την έβδομη με δέκατη τέταρτη μέρα, από την γέννηση του βρέφους. Τα μωράκια που εμφανίζουν ίκτερο, ανάλογα με το πόσο υψηλός είναι, μπορεί να χρειαστεί να μείνουν ένα 24ωρο  στο μαιευτήριο για  φωτοθεραπεία. Ουσιαστικά τοποθετούν το νεογνό σε μία λάμπα με έντονο μπλε φως. Επίσης υπάρχει ισχυρή σύσταση, όταν το βρέφος πάει σπίτι να θηλάζει όσο πιο συχνά γίνεται και να βρίσκεται σε ένα ηλιόλουστο χώρο. 

 

Ο γιατρός, που παρακολουθεί το μωράκι και τη μητέρα του, γνωρίζει καλά το ιστορικό της κύησης και χρειάζεται να συμβουλέψει την οικογένεια για τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν. 


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας