Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-04-24 13:38:38 +0300 Η ομιλία του μωρού δεν αρχίζει με τις πρώτες λέξεις, αλλά με το "βάβισμα!" Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό μας να αναπτύξει την ομιλία του

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό μας να αναπτύξει την ομιλία του

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό μας να αναπτύξει την ομιλία του 470 900
Η ομιλία του μωρού δεν αρχίζει με τις πρώτες λέξεις, αλλά με το "βάβισμα!"

Το μωρό θα μάθει να μιλάει σταδιακά. Η αρχή γίνεται με τα διάφορα σύμφωνα και φωνήεντα που θα προσπαθεί να πει και θα σχηματίζει μικρές συλλαβές, οι οποίες στη συνέχεια θα γίνουν λεξούλες.

Πριν καλά καλά το καταλάβουμε το "μ" και το "α" θα γίνουν "μα" και ακόμα πιο γρήγορα "μαμά"! Το μωρό όμως χρειάζεται το χρόνο του,  για το λόγο αυτό θα πρέπει κι εμείς από τη δική μας την πλευρά να κάνουμε υπομονή. 

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν αυτού του είδους την ομιλία περίπου στους τέσσερις με έξι μήνες. Αυτός βέβαια δεν είναι ο κανόνας, γιατί μπορεί κάποια μωρά να καθυστερήσουν να μιλήσουν σε σύγκριση με άλλα μωρά, που μπορεί να μην περάσουν καν από το στάδιο του «βαβίσματος» και να μιλήσουν κατευθείαν. Σε γενικές γραμμές πάντως αυτά που ισχύουν ανάλογα με την ηλικία του μωρού και την ομιλία του είναι τα εξής.

Από τις 6 πρώτες εβδομάδες της ζωής του ένα μωρό, μέχρι και τους τρεις πρώτους μήνες, συνήθως βγάζει ήχους που μοιάζουν με φωνήεντα. Στους επόμενους δύο μήνες και όταν είναι περίπου στην ηλικία των 4-5 μηνών, μπορεί να συνδυάσει σύμφωνα με φωνήεντα.

Από τους έξι μήνες  επαναλαμβάνει μια συλλαβή συνέχεια, όπως για παράδειγμα το «μπα, μπα, μπα» ή «ντα, ντα, ντα». Από τους οκτώ μήνες και μετά μπορεί να συνθέσει συλλαβές μεταξύ τους και να τις προφέρει σαν λέξη για παράδειγμα «μαμά!». Μετά τους οκτώ μήνες, οι λέξεις που φτιάχνει το μωρό έχουν ένα νόημα. Μπορεί σε εμάς να μη θυμίζουν τίποτε, εν τούτοις πολλές φορές το «ατα» σημαίνει βόλτα ή το «βαβα» μπάλα! Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτούς τους μήνες θα αναθεωρήσουμε πολλά για την ελληνική γλώσσα!

Πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε το μωρό μας να αναπτύξει την ομιλία του;
Οι γονείς είναι οι άνθρωποι που συναναστρέφονται περισσότερο το μωρό τους, επομένως είμαστε και οι άνθρωποι που θα συμβάλλουμε στην ενίσχυση του λόγου του και θα το βοηθήσουμε να εκφραστεί αλλά και να μιλήσει. Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε μαζί με το μικρό μας, τόσο πιο γρήγορα θα μιλήσει και θα αντιδρά στα διάφορα ερεθίσματα. 

Για αρχή κάθε φορά που το παιδί λέει μια δική του λέξη για παράδειγμα λέει «βαβά», δηλαδή μπάλα, εμείς πρέπει να του τονίζουμε τη σωστή. Επιπλέον, είναι σημαντικό να δίνουμε στο παιδί την ευκαιρία να έχει οπτική επαφή μαζί μας κάθε φορά που του μιλάμε. Το κοιτάμε στα μάτια, του χαμογελάμε. Δεν είναι κακό, ούτε και το μωρό θα παρεξηγηθεί αν μιμηθούμε την ομιλία του και γίνουμε και εμείς για λίγο παιδιά.

Και μία τελευταία συμβουλή, όσο ακόμα το μωρό σας είναι μικρό εντάξτε στη ρουτίνα του ύπνου του, ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για ένα παιδί να μάθει νέες λέξεις!

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας