Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-09-08 15:40:54 +0300 Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά και τη γονιμότητα, δείχνουν 2 νέες μελέτες. Κάπνισμα πριν τη σύλληψη

Κάπνισμα πριν τη σύλληψη

Κάπνισμα πριν τη σύλληψη 470 900
Άρθρο από Ευριπίδης Μαντούδης
Δυστυχώς κάπνισμα και μητρότητα δεν συνδυάζονται! Υπάρχουν σχετικές μελέτες.

Περισσότερο φως στους τρόπους με τους οποίους το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα ρίχνουν δύο νέες μελέτες και συμβουλεύουν τα ζευγάρια, που προσπαθούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη, να διακόψουν το κάπνισμα πριν ακόμα από τη σύλληψη του μωρού τους.

Οι δύο  μελέτες δημοσιεύονται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction [(1) και (2)].


Στην πρώτη μελέτη, οι μελετητές βρήκαν ότι, αν η μητέρα καπνίζει κατά τη διάρκεια του 1ου 3μήνου της εγκυμοσύνης, μειώνονται τα κύτταρα του εμβρύου που θα σχηματίσουν τα σπερματοζωάρια στα αγόρια ή τα ωάρια στα κορίτσια. Αυτό πιθανά να προκαλέσει προβλήματα υπογονιμότητας αργότερα στη ζωή του μωρού που θα γεννηθεί.


Στη δεύτερη μελέτη, μελετήθηκε η επίδραση του καπνίσματος σε κάποιες ειδικές πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή δομή του DNA στα σπερματοζωάρια. Στους καπνιστές φάνηκε ότι μία τέτοια πρωτεΐνη είναι ελαττωμένη και αυτό πιθανολογείται ότι προκαλεί προβλήματα υπογονιμότητας, όπως μειωμένο ποσοστό γονιμοποίησης (ακόμα και μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση) και πολλαπλές αποβολές.
Η έρευνα αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένο ότι 1 στους 10 άντρες πιστεύεται πως πάσχει από υπογονιμότητα και επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε υψηλό ποσοστό καπνιστών.

 

Στο παρελθόν, το ‘χρυσό πρότυπο’ για την αξιολόγηση της ανδρικής υπογονιμότητας ήταν η ανάλυση σπέρματος. Σήμερα ξέρουμε ότι κάποια δείγματα σπέρματος, που δείχνουν φυσιολογικά κατά την παραδοσιακή ανάλυση σπέρματος, είναι πιθανό να έχουν εκτεταμένη φθορά (κατακερματισμό) του γενετικού τους υλικού, δηλαδή του DNA. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί με την εξέταση DFI (DNA fragmentation index).


Από τις παραπάνω μελέτες προκύπτει ότι η διακοπή του καπνίσματος προφυλάσσει τη γονιμότητα τόσο των μελλοντικών γονιών όσο και των παιδιών τους. Βέβαια, όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι για ένα χρόνιο καπνιστή να διακόψει το κάπνισμα. Σε όσα ζευγάρια προσπαθούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη προτείνεται η ελάττωση έστω του καπνίσματος και η λήψη αντι-οξειδωτικών.

Πηγές

Eshre

(1) Cigarette smoking during early pregnancy reduces the number of embryonic germ and somatic cells. Human Reproduction journal. doi:10.1093/humrep/deq215

(2) Protamine contents and P1/P2 ratio in human spermatozoa from smokers and non-smokers. Human Reproduction journal. doi:10.1093/humrep/deq226

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας